Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Κινητοποιήσεις για τον Βασίλη Μάγγο εν όψει της δίκης των αστυνομικών βασανιστών-δολοφόνων του

Στις 21 Οκτωβρίου 2022 διεξάγεται η δίκη τριών αστυνομικών του Βόλου, για τον ξυλοδαρμό του 27χρονου Βασίλη Μάγγου έξω από τα τοπικά δικαστήρια.

Ο Βασίλης ξυλοκοπήθηκε και προσήχθη από ασφαλίτες των ΜΑΤ και της ΟΠΚΕ κατά την διάρκεια επίθεσης της Ελληνικής Αστυνομίας στην συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της μεγάλης πορείας της προηγούμενης μέρας (13 Ιουνίου 2020), ενάντια στην καύση σκουπιδιών SRF που χρησιμοποιεί η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ του ομίλου γαλλο-ελβετικών συμφερόντων «Lafarge-Holcim» από το 2015. Στην συνέχεια, μεταφέρθηκε στον αστυνομικό τμήμα Βόλου όπου υπέστη προσβολές, εξευτελισμούς και βασανιστήρια από τους προστάτες του νόμου, οι οποίοι αργά το βράδυ τον πέταξαν έξω σε ημιλιπόθυμη κατάσταση και με έξι πλευρά σπασμένα καταλήγοντας εν τέλει στο νοσοκομείο. Τρείς ημέρες μετά, μέσα από το νοσοκομείο, κατήγγειλε με κείμενο το βασανισμό και τον ξυλοδαρμό του, που τον σημάδεψαν ανεξίτηλα και οδήγησαν στον θάνατό του έπειτα από ένα μήνα, στις 13 Ιουλίου 2020.

Η τοπική δικαστική εξουσία έπειτα από δυόμιση χρόνια, αποφάσισε εν τέλει να στείλει στο δικαστήριο τρεις αστυνομικούς κατηγορούμενους με μόνη κατηγορία, αυτή της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και αυτή σε βαθμό πλημμελήματος. Επίσης πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων την μήνυση που άσκησαν οι γονείς του Βασίλη στην οποία υπήρχαν και κατέθεταν δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες. Τα παραπάνω υποδηλώνουν μια δίκη παρωδία που ο μόνος της σκοπός είναι να ρίξει στα μαλακά κάποιους μόνο από τους υπεύθυνους του ξυλοδαρμού του Βασίλη, και να συγκαλύψει τον βασανισμό του. Πρόκειται για ένα ακόμα πλυντήριο της δικαστικής μαφίας προς τους δικούς της ανθρώπους ξεπλένοντας συνάμα τα αποικιοκρατικά σχέδια της ΑΓΕΤ-LaFarge και τον πόλεμο που έχει αυτή ανοίξει προς την κοινωνία του Βόλου. Ένα πόλεμο που αποτελεί κομμάτι της ευρύτερης επίθεσης των ενεργειακών κολοσσών απέναντι στις τοπικές κοινωνίες, με το επιχείρημα της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, την ίδια ώρα που εντάσσει την ενέργεια και άλλα βασικά αγαθά στο χρηματιστήριο (όπως το νερό) και τα ιδιωτικοποιεί.

Σε τοπικό επίπεδο γίνεται ξεκάθαρη η επιβολή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων εις βάρος του ανθρώπου και της φύσης, με την δημοτική αρχή Μπέου αλλά και με τις εκάστοτε κυβερνήσεις να υποτάσσονται στις προσταγές του κεφαλαίου. Η ιδιωτικοποίηση δημοσίων κοινωνικών αγαθών όπως αυτό του νερού των Σταγιατών, είναι μια από τις μεγάλες πληγές της περιοχής του Βόλου. Οι αιρετοί αγκαλιά με μπράβους και επιχειρηματίες αλλά και με τις πλάτες της δικαστικής εξουσίας με κάθε μέσο υπονομεύουν και υποβαθμίζουν το νερό της περιοχής με σκοπό να το πουλήσουν σε ιδιώτες εργολάβους και σε μονοπωλιακούς κολοσσούς. Με μαφιόζικες πρακτικές η δημοτική αρχή προσπαθεί να καταστείλει των αγώνα της τοπικής κοινωνίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Αγκάθι στα σχέδια τους είναι η οργανωμένη αντίσταση των κατοίκων.

Ο σχεδιασμός για εγκατάσταση πλωτής εξέδρας χιλιάδων κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο λιμάνι του Βόλου έρχεται να προσθέσει στην υπονόμευση του περιβάλλοντος τοποθετώντας μια βόμβα λίγα μέτρα από το κέντρο της πόλης του Βόλου.

Ταυτόχρονα στην περιοχή του νοτίου Πηλίου μπαίνει σε τροχιά η εγκατάσταση αιολικών πάρκων χρησιμοποιώντας πάλι την καραμέλα του ενεργειακού οφέλους ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας συμπληρώνοντας την συνολική περιβαλλοντική υπονόμευση και μελλοντική καταστροφή της ευρύτερης περιοχής μέσα από την λεηλασία των φυσικών αγαθών και του περιβάλλοντος.

Τοπική κοινωνία και συλλογικότητες παλεύουν για την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής, αγωνιστές και αγωνίστριες έχουν απέναντι τους όλο τον κρατικό μηχανισμό καταστολής, την δικαστική εξουσία και το τοπικό παρακράτος. Από μαφιόζικους τραμπουκισμούς, στημένες δίκες και αστυνομικές επιχειρήσεις η τοπική κοινωνία βιώνει μια τρομοκρατία, ενδεικτικό της οποίας είναι και μια σειρά δικών που αφορούν ενεργά μέτωπα αγώνα και που έχουν οριστεί να γίνουν τον Οκτώβρη. (Σταγιάτες, καύση σκουπιδιών, ανεμογεννήτριες).

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022: Πανελλαδική πορεία, 12 το μεσημέρι - Πλατεία Ελευθερίας - Βόλος.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022: Πανελλαδική ημέρα δράσης (εν όψει του δικαστηρίου) ενάντια στην αστυνομική βία και την καταστολή. Συγκέντρωση στις 9 το πρωί έξω από τα δικαστήρια του Βόλου.

"ΚΙ ΑΣ ΜΗΝ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ, ΘΑ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΠΑΝΤΑ!" 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΓΓΟΣ: ΠΑΝΤΑ ΠΑΡΩΝ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: