Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

Για το ΚΚΕ, ΑΕΚ σημαίνει… ψηφαλάκια!

Εκδηλώσεις με γενικό θέμα «ΑΕΚ σημαίνει προσφυγιά» οργανώνει αύριο η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Στις εκδηλώσεις δίνεται ιδιαίτερη σημασία, όπως φαίνεται και από τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα, που θα εντοιχίσει πλάκα προς τιμήν του Σπύρου Κοντούλη στον περιβάλλοντα χώρο της «Αγια-Σοφιάς» ή «γήπεδο Μελισσανίδη».

Ο Σπύρος Κοντούλης ήταν ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ και αγωνιστής της ΕΑΜικής Αντίστασης. Συνελήφθη από τους ναζί κατακτητές στη Νίκαια και κλείστηκε στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Κάποια στιγμή έφτασε και η δική του σειρά για εκτέλεση. Καθώς τους πήγαιναν στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, ο Σπύρος πήδησε από το καμιόνι, στην περιοχή του Μετς. Τα πόδια του, όμως, δεν ήταν πια πόδια ποδοσφαιριστή, εξαιτίας του υποσιτισμού και του εγκλεισμού. Οι σφαίρες από τα αυτόματα τον ναζί τον πρόλαβαν και τον έριξαν νεκρό. Ως αθλητής και αγωνιστής έδωσε την τελευταία του μάχη και ηττήθηκε. Έπεσε με το κεφάλι ψηλά στον τίμιο αγώνα για τη λευτεριά του λαού μας.

Τι δουλειά έχει ο Σπύρος Κοντούλης με το γήπεδο Μελισσανίδη, αυτό το «ζωντανό» σκάνδαλο της κεφαλαιοκρατίας και των κυβερνήσεών της; Την λες και προσβολή στη μνήμη του αυτή την πλάκα στον περιβάλλοντα χώρο του συγκεκριμένου γηπέδου. Από μια άλλη οπτική, βέβαια, η συγκεκριμένη ενέργεια, που έχει ασφαλώς την έγκριση του Μελισσανίδη, είναι «ξέπλυμα» του σκανδάλου από πλευράς ΚΚΕ. Ο Σγουρός (ΠΑΣΟΚ) ενέκρινε τα πρώτα 20 εκατ. ευρώ από το ταμείο της Περιφέρειας Αττικής, ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) ψήφισαν τον σκανδαλώδη νόμο για την ανέγερση του γηπέδου σε βάρος του άλσους (και όχι μόνο), ο ΣΥΡΙΖΑ, που αρχικά είχε αναγκαστεί να καταψηφίσει, επικύρωσε το σκανδαλώδη νόμο και προχώρησε στην έκδοση μιας σειράς παράνομων αδειών (την ώρα που ο «ιδιωτικός στρατός» του Μελισσανίδη τρομοκρατούσε με μαφιόζικες μεθόδους τη Νέα Φιλαδέλφεια), η Δούρου συνέχισε να εγγράφει τα 20 εκατ. στον προϋπολογισμό της περιφέρειας και έκανε τις πρώτες εκταμιεύσεις, ο Πατούλης ενέκρινε και επαύξησε τα ποσά (κι ακόμη πέφτει χρήμα). Ε, έπρεπε και ο Περισσός να δώσει την ευλογία του με τον πιο επίσημο τρόπο.

Δεν στεκόμαστε αναλυτικά στις άπειρες πλευρές αυτού του σκανδάλου. Οσοι/ες θέλουν να φρεσκάρουν τη μνήμη τους μπορούν να «κλικάρουν» στην ετικέτα ΓΗΠΕΔΟ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ [...] και… όρεξη να έχουν να διαβάζουν.

Πέρα από τη φιέστα του εντοιχισμού πλάκας για τον Σπύρο Κοντούλη, με τη συμμετοχή του Δ. Κουτσούμπα, ενδιαφέρον έχει και το πάνελ της ημερίδας που θα γίνει σε σχολείο της Νέας Φιλαδέλφειας. Ξεχωρίζουμε τον Σπύρο Τζόκα, πρώην αντιπεριφερειάρχη της Δούρου. Απ’ αυτούς που ψήφιζαν τις σκανδαλώδεις εγκρίσεις και τις ακόμα πιο σκανδαλώδεις χρηματοδοτήσεις, που έκαναν τον Μελισσανίδη να αναφωνήσει κάποια στιγμή ότι θα ονόμαζε το γήπεδο… «Αρένα Δούρου»! Δεν μας ενδιαφέρει αν ο Τζόκας θέλει να κλείσει την πολιτική του καριέρα επιστρέφοντας στον Περισσό (μετά το ναυάγιο της ΛΑΕ), μας ενδιαφέρει η δράση του ως αντιπεριφερειάρχη της Δούρου. Ξεχωρίζουμε ακόμα τον Νίκο Αγγελίδη, δημοσιογράφο της ΕΡΤ και «αεκτζίδικου» σάιτ, που έδωσε ρέστα υπέρ της κατασκευής του γηπέδου Μελισσανίδη, συκοφαντώντας… με στιλ εκείνους που αγωνίζονταν ενάντια σ’ αυτό το περιβαλλοντικό, πολεοδομικό και οικονομικό σκάνδαλο.

Προς τι όλ’ αυτά; Μα για τα ψηφαλάκια, για τι άλλο. Προσφυγιά είναι και ο Πανιώνιος, και ο Απόλλωνας, αλλά δεν έχουν τον όγκο οπαδών που έχει η ΑΕΚ. Κι αν ανασκαλεύαμε λίγο την ιστορία, θα βρίσκαμε ότι η ομάδα των μικρασιατών προσφύγων της Νέας Φιλαδέλφειας ήταν ο Ιωνικός, όμως το οικόπεδο του γηπέδου κατάφεραν και τον πήραν οι Κωνσταντινουπολίτες της ΑΕΚ (που είχε έδρα την Αθήνα), γιατί ήταν καλύτερα δικτυωμένοι με τις κυβερνήσεις.

Είν’ αλήθεια πως το ΚΚΕ, σε αντίθεση με ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, είτε στη Βουλή είτε στην Περιφέρεια δεν ψήφισε νόμους και λοιπές σκανδαλώδεις αποφάσεις υπέρ του γηπέδου Μελισσανίδη. Το έκανε, όμως, πάντοτε από μια γενική σκοπιά, επιστρατεύοντας μια γενικόλογη αντικαπιταλιστική ρητορική και χωρίς ποτέ να μπει στην ουσία αυτού του πολύχρονου σκανδάλου και των διάφορων πτυχών του. Γι’ αυτό και ο Μελισσανίδης ουδέποτε έκανε το παραμικρό εχθρικό ή επιθετικό σχόλιο γι’ αυτή τη στάση. Το σημαντικότερο είναι ότι το ΚΚΕ ουδέποτε έριξε τις δυνάμεις του -έστω τις τοπικές- στον αγώνα που δινόταν στη Νέα Φιλαδέλφεια. Απείχε επιδεικτικά, ακόμα και όταν οι μπράβοι-χούλιγκαν αλώνιζαν στους δρόμους της πόλης, ξυλοκοπούσαν και έστελναν στο νοσοκομείο κόσμο, λεηλατούσαν και προσπαθούσαν να πυρπολήσουν τη «Στρούγκα», εισέβαλαν ακόμη και σε συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου κτλ. Εβγαζε καμιά ανακοινωσούλα που συνήθως κατέληγε σε… εκκλήσεις για ειρήνη (θα δούμε παρακάτω μία απ’ αυτές).

Ακόμη και στην τελευταία φάση, όταν ο Μελισσανίδης απαίτησε (ακόμη και τραμπουκίζοντας υπηρεσιακούς παράγοντες) να πάρει (και πήρε από τους Πατούλη-Ρώμα) μια διάτρητη άδεια λειτουργίας, ο «Ριζοσπάστης» χαιρέτιζε την επιστροφή της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια! Το ρεπορτάζ του επίσημου οργάνου του ΚΚΕ στις 1-2 Οκτώβρη του 2022 αποθέωνε τη ρωμαϊκή φιέστα του Μελισσανίδη, χωρίς ούτε ένα ψήγμα κριτικής. Εστω για το γεγονός ότι ένας καπιταλιστής έκανε εγκαίνια σ’ ένα γήπεδο που φτιάχτηκε με κρατικό χρήμα. Ενα γήπεδο που είναι μόνο για την επαγγελματική ομάδα-μπίζνα του εν λόγω καπιταλιστή και καθόλου για τα ερασιτεχνικά τμήματα της ΑΕΚ, που είναι εδώ και χρόνια εξόριστα από το χώρο που δόθηκε κάποτε για την άθληση των παιδιών των προσφύγων. Oύτε «υπάλληλος» του Μελισσανίδη δε θα έγραφε τέτοιο ρεπορτάζ. Φυσικά, ο Σπύρος Κοντούλης δεν είχε θέση στον ρωμαϊκό θρίαμβο του Μελισσανίδη. Ούτε έβαλαν τη φωτογραφία του σε κάποιον από τους πυλώνες. Ευτυχώς! Αλλά ο συντάκτης του «Ριζοσπάστη», δεν θεώρησε πρέπον να γράψει γι’ αυτή την… παράλειψη. Να μη χαλάσουμε τη φιέστα με… αριστερή μιζέρια.

Yπήρξε και συνέχεια, όμως. Διαβάστε πώς άδειασε ο «Ριζοσπάστης» το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών που έκανε παρέμβαση ενάντια στο κακόγουστο και με εθνικιστικούς συμβολισμούς γλυπτό του δικέφαλου αετού, που τοποθέτησε ο Μελισσανίδης έξω από το γήπεδό του. Προπαντός μη χάσουμε κάνα ψηφαλάκι από «ούγκανους» που ονειρεύονται την Πόλη και την Αγιασοφιά! Γι’ αυτό… απεταξάμεθα τους εικαστικούς (κι ας πρόσκειται η πλειοψηφία τους στο κόμμα).

Θέλετε να πάμε και μερικά χρόνια πίσω, τότε που ο αγώνας των κατοίκων ανάγκαζε τον πρώην δήμαρχο Αρη Βασιλόπουλο να κάνει μια ψευτο-άμυνα στην επέλαση του Μελισσανίδη; Τότε το ΚΚΕ επέλεγε το… στρίβειν διά του αρραβώνος. ‘Η, όπως το λέγαμε παλιά στο κίνημα, «βγάζω φλας αριστερά και στρίβω δεξιά». Αντί για συστράτευση με τους κατοίκους που αγωνίζονταν ενάντια στο έγκλημα, οι οργανώσεις του ΚΚΕ ζητούσαν… να μη διχάζεται ο λαός (όπου το ένα σκέλος του… διχασμού ήταν οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι και το άλλο ήταν τα… λαϊκά παιδιά που ξαμόλαγε ο Μελισσανίδης, με τα ματσούκια, τους κυβόλιθους, κάτι ξυρισμένα κεφάλια στο κουμάντο και τα «εδώ μόνο ΑΕΚ» και «ΑΕΚ ή φάπα». Ήταν τόσο… ποντιοπιλατική η στάση τους που έφτασαν να γράψουν ότι ασκήθηκε τρομοκρατία και σε όσους συμφωνούσαν με την κατασκευή γηπέδου! Πράγμα που ουδέποτε συνέβη, συνέβαινε μόνο το αντίθετο. Ιδού ανακοίνωση του ΚΚΕ, που εκδόθηκε στις 16 Μάη του 2017 (η έμφαση δική μας):

«Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή ορισμένες εξελίξεις γύρω από το θέμα της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ, εντείνεται μια αντιπαράθεση που θεωρούμε ότι αποπροσανατολίζει τα εργατικά-λαϊκά στρώματα στην περιοχή αλλά και ευρύτερα, την ώρα που η συγκυβέρνηση φέρνει το 4ο μνημόνιο συνεχίζοντας την εννιάχρονη ληστεία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα είχε τοποθετηθεί με ανακοίνωση του Αθλητικού Τμήματος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Η θέση που διατυπώσαμε ήταν να γίνει το γήπεδο της ΑΕΚ στον χώρο που έχει παραχωρηθεί από το 1924 και η κατασκευή του να είναι σύμφωνη με τις περιβαλλοντολογικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις. Διαφωνούμε όμως να χτίζονται γήπεδα για τις ΠΑΕ με κρατικό χρήμα και η ιδιοκτησία να ανήκει στους επιχειρηματίες και τις εταιρείες τους. Το σωστότερο για την ΑΕΚ θα ήταν να φτιαχτούν εγκαταστάσεις που εκτός από το γήπεδο ποδοσφαίρου, το οποίο θα είναι και η έδρα της πρώτης ομάδας, θα φιλοξενούνται και τα άλλα αθλήματα. Μια αντίστοιχη πρόταση είχε γίνει από τα μέλη της ερασιτεχνικής το 2006. Η διατύπωση της θέσης μας γίνεται με γνώμονα την ικανοποίηση της ανάγκης για άθληση της νεολαίας και των εργαζόμενων λαϊκών στρωμάτων σε κάθε περιοχή. Αυτή την θέση αρχής κρατήσαμε και κρατάμε απέναντι σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις (ΟΣΦΠ, ΠΑΟ, ΑΕΛ κλπ).

Ως ΚΚΕ είμαστε αντίθετοι με πρακτικές χουλιγκανισμού και καταδικάζουμε κάθε  επίθεση απέναντι σε εκδηλώσεις πολιτικών παρατάξεων, φορέων, κατοίκων κ.λπ. που διατυπώνουν διαφορετική – αντίθετη γνώμη για το θέμα του γηπέδου. Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια απαγόρευσης, τρομοκράτησης, φίμωσης, της όποιας αντίθετης άποψης είτε πολίτη είτε δημοτικού συμβούλου είτε δημοτικής παράταξης, που συμφωνεί ή διαφωνεί με την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ.

Δεν δεχόμαστε να χτίζεται διαχωριστική γραμμή στην κοινωνία και το δήμο της Φιλαδέλφειας με βάση την τοποθέτηση υπέρ ή κατά του γηπέδου. Η διαχωριστική γραμμή είναι ανάμεσα στις λαϊκές ανάγκες και τις επιδιώξεις του κεφαλαίου, ανάμεσα στα ταξικά συμφέροντα της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και αυτών της αστικής τάξης και ορισμένων ανώτερων μεσαίων στρωμάτων.

Η συζήτηση που γίνεται περί «υπεράσπισης της δημοκρατίας», «υπεράσπισης της πόλης» κτλ, αποκρύπτει ότι με ή χωρίς γήπεδο η εργοδοτική εκμετάλλευση και τρομοκρατία στους τόπους δουλειάς, οι απολύσεις, οι απειλές, οι πιέσεις είναι υπαρκτές. Είναι λογικό οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, η νεολαία να μη θεωρούν μείζον ζήτημα τα του γηπέδου. Σίγουρα έχουν άλλα, πιο σοβαρά προβλήματα να τους απασχολούν, όπως η ανεργία, οι χαμηλοί μισθοί, οι νέες περικοπές στις συντάξεις, η νέα μείωση στο αφορολόγητο των εργατοϋπαλλήλων που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η δημοτική αρχή Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, που στηρίχθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχε επιδείξει την ίδια ενεργητικότητα και ανησυχία όταν η κυβέρνηση ψήφιζε το 3ο μνημόνιο, όταν έκοβε για πολλοστή φορά τις συντάξεις, όταν ενίσχυε τη φοροληστεία, όταν υλοποιούσε όλο το αντιλαϊκό αντεργατικό οπλοστάσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που υποβαθμίζει τη ζωή μας με τα χαμηλά μεροκάματα, τις περικοπές στις συντάξεις, στην υγεία, την παιδεία, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, την εμπορευματοποίηση των ελεύθερων χώρων.

Καλούμε τους εργαζόμενους της περιοχής  να βάλουν φραγμό στα νέα μέτρα κυβέρνησης – «θεσμών» – εργοδοσίας με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία της 17ης Μάη, στα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ.

Η αποτελεσματική απάντηση των εργαζομένων βρίσκεται στην συνολική  αμφισβήτηση του δρόμου ανάπτυξης με οδηγό το κέρδος, στην οργάνωση της πάλης τους ενάντια στο κεφάλαιο και τα συμφέροντά του, την εξουσία του και το πολιτικό προσωπικό –συμπολιτευόμενο και αντιπολιτευόμενο- που τη διαχειρίζεται σε όλα τα επίπεδα, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.

Κ.Ο. ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ  ΑΤΤΙΚΗΣ του ΚΚΕ».

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, λοιπόν. Οι σημερινές φιέστες προετοιμάστηκαν βήμα-βήμα τα προηγούμενα χρόνια. Και μην μας πει κανείς/καμιά ότι η ΑΕΚ δεν ταυτίζεται με τον Μελισσανίδη, γιατί θα υποτιμήσει πρώτιστα τη δική του/της νοημοσύνη. Εκτός αν δεχτούμε τη ρήση του Βαρθολομαίου ότι «η ΑΕΚ είναι ιδέα και αι ιδέαι δεν αποθνήσουν»...

eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: