Σάββατο 20 Μαΐου 2023

Όχι στην κατάληψη της Πλατείαw Πρωτομαγιάς από την "Αττικό Μετρό". Συγκέντρωση την Πέμπτη 25/5, στις 7μμ

Τις τελευταίες μέρες, το μεγαλύτερο μέρος της Πλατείας Πρωτομαγιάς έχει περιφραχθεί με προσωρινό πλέγμα και μπετονένιες βάσεις.

Πληροφορηθήκαμε πως σύντομα θα κλείσει εντελώς με λαμαρίνες από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, η οποία θα τον χρησιμοποιήσει ως χώρο γραφείων και αποθήκευσης για τα επόμενα 8 χρόνια!

Υποστηρίζουν -σύμφωνα με τη διοίκηση του Πεδίου του Άρεως- ότι τον χρειάζονται και για τα κλιμακοστάσια του σταθμού του μετρό "Δικαστήρια", όμως στα δημόσια σχέδια φαίνεται ότι τα κλιμακοστάσια βρίσκονται εντός της υπάρχουσας περίφραξης του εργοταξίου. Εξάλλου, η νέα περίφραξη βρίσκεται πάνω από το τούνελ της Μουστοξύδη, άρα προφανώς και δεν μπορεί να προορίζεται ούτε για κλιμακοστάσια ούτε για κάποια άλλη υποδομή του σταθμού.

Η πλατεία, τμήμα της οποίας ήδη χρησιμοποιείται παράνομα ως parking από το καφέ-μπαρ tropicana, απειλείται να εξαφανιστεί.

Δεν θα επιτρέψουμε να στερηθούμε έναν από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους της γειτονιάς μας, τον οποίο χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση παιδιά, κάτοικοι όλων των ηλικιών, ντόπιοι και μετανάστες για να παίξουν, να αθληθούν, και να κάτσουν με τις παρέες τους!

Καλούμε όλες/ους/α κατοίκους, ομάδες και συλλογικότητες, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για να υπερασπιστούμε την πλατεία Πρωτομαγιάς
Πέμπτη 25 Μαΐου στην Πλατεία Πρωτομαγιάς. 

(από την Πέμπτη 18/5 θα βρισκόμαστε κάθε απόγευμα στις 7μμ στην πλατεία για να ενημερώνουμε τον κόσμο, μπορείτε να μας βρείτε και εκεί, εκτός από τη σελίδα μας)


Ενημέρωση από τη διεύθυνση του Πεδίου του Άρεως για τις εργασίες κατάληψης της Πλατείας Πρωτομαγιάς

Στην εικόνα φαίνεται η κατάληψη της πλατείας. Η παλιά περίφραξη του εργοταξίου σημειώνεται με το μπλε περίγραμμα. Η νέα περίφραξη που θα καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της πλατείας σημειώνεται με το κόκκινο και το πορτοκαλί περίγραμμα. Το «πορτοκαλί τμήμα» δεν προβλέπεται καν στο ΦΕΚ!

Σήμερα το πρωί, μέλη της πρωτοβουλίας μας επισκέφτηκαν τον υπεύθυνο από την περιφέρεια για το Πεδίο του Άρεως και την Πλατεία Πρωτομαγιάς, Ε. Κοκμοτό, για να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στην Πλατεία Πρωτομαγιάς. Με βάση την ενημέρωσή του, και το ΦΕΚ (Δ' 306, 1.06.2021) της Υπουργικής Aπόφασης μάθαμε τα εξής:

Ο χώρος της πλατείας όντως θα χρησιμοποιηθεί για γραφεία και αποθήκες! Δεν έχει επομένως καμία σχέση με τις αναγκαίες εργασίες του σταθμού "Δικαστήρια". Η Αττική Μετρό μπορεί να βάλει αλλού τα γραφεία της.

Ο χρόνος της κατάληψης είναι μέχρι το πέρας του έργου... Θυμίζουμε ότι η πρώτη πρόβλεψη για παράδοση της γραμμής μιλάει για το 2030...

Στο ΦΕΚ αναφέρεται ως "ιδιοκτήτης" της πλατείας ο Δήμος Αθηναίων (εύκολη υπόθεση για τον Κώστα Μπακογιάννη). Όμως η πλατεία ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής. Η περιφέρεια δεν ενημερώθηκε καν για την κατάληψη της πλατείας, και είχε ήδη δώσει άδειες για εκδηλώσεις στην πλατεία μέσα στο καλοκαίρι! Δεν περιμένουμε πολλά από τον περιφερειάρχη Πατούλη, αλλά δεν θα αντιδράσει ούτε σε αυτό;

Το πορτοκαλί τμήμα της περίφραξης, δεν προβλέπεται καν στο ΦΕΚ!

Βασικό κριτήριο στην απόφαση κατάληψης (στο ΦΕΚ) είναι ότι δεν θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός. Το γεγονός ότι θα εξαφανιστεί μια πλατεία για τόσα χρόνια, επειδή έτσι βολεύει την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, δεν τους απασχολεί

Όλες/οι/α στην συγκέντρωση της Πέμπτης 25/5, στις 7μμ, στην Πλατεία Πρωτομαγιάς! Θα σώσουμε την πλατεία μας!


Νεότερη ενημέρωση για την Πλατεία Πρωτομαγιάς:

Πριν 2 ημέρες αναρτήσαμε το απόσπασμα του ΦΕΚ για την κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους της πλατείας από την Αττικό Μετρό. Σημειώναμε, μάλιστα, ότι ένα μέρος της οριοθέτησης από μπετονένιες βάσεις -το πορτοκαλί περίγραμμα στο σχεδιάγραμμα- δεν προβλέπεται καν στο ΦΕΚ.

Όπως μπορείτε να δείτε στην φωτογραφία, κάτω από την πίεση της καταγγελίας και την έκταση που παίρνει το θέμα στον κόσμο της ευρύτερης γειτονιάς, χτες, οι μπετονένιες βάσεις μετακινήθηκαν, και η οριοθέτηση "μαζεύτηκε" εκεί που ορίζει το ΦΕΚ, δηλαδή στην κόκκινη γραμμή του σχεδιαγράμματος. 

Αποδεικνύεται πως η δημοσιότητα και η κινητοποίηση φέρνουν αποτελέσματα. Συνεχίζουμε μέχρι να παρθεί συνολικά πίσω το σχέδιο κατάληψης της πλατείας από την Αττικό Μετρό!

Καλούμε όλες/ους/α κατοίκους, ομάδες και συλλογικότητες, στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 25/5, στις 7μμ για να υπερασπιστούμε την πλατεία Πρωτομαγιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: