Σάββατο 27 Μαΐου 2023

Άγρια καταστολή στην Καλαμιά Κοζάνης. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία Κοζάνης σήμερα Σάββατο 27 Μαΐου στις 11πμ

Συλλήψεις, τραυματισμοί και λιποθυμίες από τη συμπλοκή των κατοίκων με τις αστυνομικές δυνάμεις - Με σκισμένα ρούχα ο περιφερειακός σύμβουλος  με την "Αριστερή Συμπόρευση στην Δυτική Μακεδονία" Στέφανος Πράσσος, υποβασταζόμενος, μετά από λιποθυμικό επεισόδιο ο Χρήστος Ψαλίδας, Πρόεδρος Συντονιστικού Οργάνου του Πανελλήνιου Συλλόγου Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΠΑ.Σ.Α.Σ.) - ΔΕΗ.

Η Διοίκηση του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, καταγγέλλει την απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας στους κατοίκους της Καλαμιάς Κοζάνης, σε εργαζόμενους και συνταξιούχους που υπερασπίζονται τη ζωή τους, το περιβάλλον, φτηνή ενέργεια για το λαό ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης και επιχειρηματικών Ομίλων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στην οικιστική ζώνη του χωριού με πολλαπλές συνέπειες στις συνθήκες διαβίωσής τους.

Στην ανακοίνωση του το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, αναφέρει:

«Οι διαχρονικές πολιτικές για την ενέργεια από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ με την απελευθέρωση της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, την απολιγνητοποίηση, το χρηματιστήριο ενέργειας και το κλείσιμο των μονάδων στο λεκανοπέδιο της Κοζάνης – Πτολεμαΐδας οδήγησαν στην "πράσινη ανάπτυξη" την οποία βιώνουμε στη τσέπη μας, που δεν υπολογίζουν ούτε τις αντιδράσεις των κατοίκων, ούτε την καταστροφή του περιβάλλοντος παρά μόνο τα κέρδη των εταιρειών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες.

Η Αστυνομία χτύπησε το λαό για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της εταιρείας με αποτέλεσμα να τραυματιστούν κάτοικοι, μεταξύ των οποίων ένας σοβαρά και ο πρόεδρος του παραρτήματος Κοζάνης του ΠΑ.Σ.Α.Σ./ΔΕΗ Ψαλλίδας Χρήστος και πρόεδρος της  ΣΕΑ των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ν. Κοζάνης. Στη συνέχεια προχώρησε σε 6 συλλήψεις, τεσσάρων κατοίκων και δύο φοιτητών, που κάτω από την αγωνιστική παρέμβαση  αφέθηκαν ελεύθεροι.

Εκφράζουμε  την αλληλεγγύη μας στους κατοίκους της περιοχής, στους τραυματίες και  καλούμε όλους τους συναδέλφους συνταξιούχους όλων των ταμείων να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 πμ στην κεντρική πλατεία Κοζάνης.

Ο αγώνας των συνταξιούχων συνεχίζεται σε όλα τα μέτωπα ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης της ΝΔ και των αστυνομικών δυνάμεων, για τα δικαιώματα μας που κατακρεούργησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, αλλά και για την νέα γενιά που έρχεται να ζήσει με χειρότερους όρους από τις πολιτικές που εφαρμόζουν όλοι τους για τα συμφέροντα και τα κέρδη των λίγων.  Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Δυτικής Μακεδονίας καταγγέλλει το όργιο αστυνομικής βίας των ΜΑΤ στην Καλαμιά Κοζάνης

H ΑΝΤΑΡΣΥΑ Δυτικής Μακεδονίας με  χθεσινή της ανακοίνωσή της, καταγγέλλει «το όργιο αστυνομικής βίας των ΜΑΤ με ξυλοδαρμούς τραυματισμούς και συλλήψεις αγωνιστών στην Καλαμιά Κοζάνης ενάντια στους κατοίκους σωματεία εκλεγμένους Περιφερειακούς Συμβούλους, που διαμαρτύρονται για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στον οικισμό τους», όπως αναφέρει.

Και συνεχίζει: «Το κράτος, η κυβέρνηση, οι πάτρωνες τους (E.E.-και Ενεργειακοί Όμιλοι) μαζί με τους πραιτοριανούς τους - αποθρασυμμένοι και από τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα - έχουν αποφασίσει να τελειώνουν με το λαϊκό εργατικό κίνημα που στέκεται εμπόδιο στα σχέδια ιδιωτικοποίησης όλων των κοινωνικών αγαθών.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση την Περιφερειακή και δημοτική αρχή που σαν συνοδοιπόροι των ενεργειακών ομίλων έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στο ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας για εγκατάσταση χωρίς λογοδοσία για τον σχεδιασμό φαραωνικών φωτοβολταϊκών. Καθυστερούν ακόμη και τις τυπικές διαδικασίες (Ειδικό Χωροταξικό) έτσι ώστε να έχουν πρόσχημα που ενώ τα ξεπουλήσαν …δεν έχουν ευθύνη.

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Καταγγέλλουμε και τις προηγούμενες κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ) που με την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων της ενέργειας (Μικρή ΔΕΗ, μετοχοποίηση, σπάσιμο της ΔΕΗ ) όπως και των μεταφορών με τα τραίνα την Υγεία και Παιδεία είναι συνένοχοι στα εγκλήματα σε βάρος του ελληνικού λαού που όσα κροκοδείλια δάκρυα και αν χύνουν ο λαός τους έχει βάλει στο ίδιο κάδρο.

Ο αγώνας των κατοίκων της καλαμιάς είναι αγώνας υπεράσπισης της ζωής και της εργασίας ενάντια στα συμφέροντα των ενεργειακών Ομίλων . Ο αγώνας τους ενώνεται με τον αγώνα του λαού ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας ενάντια στα σχέδια «απολιγνιτοποίησης» και παράδοσης του φυσικού πλούτου της περιοχής στα μονοπώλια των ΑΠΕ, που διαχρονικά προώθησαν και προωθούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ), πιστές στις κατευθύνσεις της ΕΕ, τις οποίες άλλωστε συνδιαμορφώνουν.

Ο Αγώνας τους ενώνεται με τον αγώνα του λαϊκού κινήματος για Αξιοπρεπή ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ -ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ.

  • Κρατικοποίηση της ΔΕΗ και όλων των ιδιωτικών εταιρειών ενέργειας χωρίς αποζημίωση, με εργατικό-κοινωνικό έλεγχο.
  • Αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας (και του λιγνίτη σαν μεταβατικό καύσιμο) από τον εθνικοποιημένο ενεργειακό τομέα, με σεβασμό στο περιβάλλον.
  • Ανάπτυξη των ΑΠΕ με σεβασμό στο περιβάλλον.

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στους αγώνες των κατοίκων τώρα και στην συνέχεια. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ.

Οι Αγώνες πρέπει να αγκαλιαστούν και να δυναμώσουν από όλο το μαζικό κίνημα της περιοχή που αγωνίζεται για ΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΛΑΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ (Ε.Ε. ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ)

Για άλλη μια φορά οι αγώνες στέλνουν το μήνυμα ότι ο δρόμος και η μαζική δράση ακυρώνουν τα σχέδια των κυρίαρχων ολιγαρχών υποστηρικτών των κυβερνήσεων.

Στέλνουν το μήνυμα ότι οι αγώνες δεν καταστέλλονται ούτε τρομοκρατούνται οι αγωνιστές που υπερασπίζονται την ζωή και την αξιοπρέπεια του λαού», καταλήγει η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: