Σάββατο 27 Μαΐου 2023

Εκδήλωση σήμερα Σάββατο 27/5 για την προστασία των Αγράφων

Βραδιά αγώνα και γιορτής για τα Αγραφα διοργανώνουν το Σάββατο 27 Μαΐου, στον Βύρωνα της Αθήνας (πάρκο Λαμπηδόνας) -μια περιοχή όπου ζουν και κατοικούν πολλοί άνθρωποι που κατάγονται από τα χωριά των Αγράφων- η Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών, η Πρωτοβουλία Αθήνας για την Προστασία των Αγράφων και το Συντονιστικό Αθήνας για τα Αγραφα.

Οπως αναφέρουν οι διοργανωτές, «σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε αυτόν τον τόπο, κάνοντας τα αδύνατα δυνατά. Κι αυτό όχι για να καταστήσουμε τα Αγραφα απλά και μόνο έναν ακόμα τουριστικό πόλο έλξης, όπως είθισται να λέγεται, αλλά ένα σημείο αναφοράς γι' αυτό που ήταν και ακόμα συμβολίζουν: έναν τόπο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, αντίστασης και ελευθερίας. Αυτό είναι το δικό μας καθήκον: απλά να κάνουμε το νερό να ξαναπερνά από εκεί που περνούσε αιώνες τώρα».

Υπενθυμίζεται ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση των ψηλών βουνοκορφών των ιστορικών Αγράφων φαινόταν σχεδόν χαμένος, όταν ξεκίνησε στην αρχή. Η περιοχή είχε ήδη ερημώσει, οι εταιρείες αιολικών είχαν φροντίσει να βρουν ορισμένους κομβικούς συμμάχους στην τοπική κοινωνία για την προώθηση των συμφερόντων τους και κάποιες -όχι και λίγες- υπογραφές είχαν ήδη μπει από τα αρμόδια υπουργεία ή υπηρεσίες.

Ωστόσο, οι πρώτες νίκες κατά της εγκατάστασης βιομηχανικών αιολικών είναι πλέον γεγονός, χάρη στην πλατιά κοινωνική συμμαχία που διαμορφώθηκε και στον διαρκή, κυριολεκτικά καθημερινό αγώνα που δόθηκε και συνεχίζει να δίνεται. Σε βουνά όπως η Νιάλα, το Βοϊδολίβαδο, ο Ιταμος και το Καπροβούνι, οι μάχες για την υπεράσπισή τους είναι έως τώρα νικηφόρες. Ομως, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει κάτι τελειώσει, αφού βουνά όπως η Καζάρμα, η Καράβα και η Βουλγάρα συνεχίζουν να απειλούνται από τις σχετικές αδειοδοτήσεις για εγκατάσταση αιολικών βιομηχανικών μονάδων.

Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη πληγή της εγκατάστασης της αιολικής βιομηχανικής μονάδας στον Τύμπανο Αργιθέας δείχνει ότι τα σχέδια μετατροπής μεγάλου μέρους της Πίνδου αλλά και της υπόλοιπης χώρας σε βιομηχανική ζώνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με συμφέροντα συγκεκριμένων μεγάλων εταιρειών. «Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι διώξεις αγωνιζόμενων ενάντια σε αυτήν την καταστροφή είναι συνεχείς και έχουν στόχο τον εκφοβισμό όλων μας», αναφέρουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης.

Παράλληλα με τον αγώνα για τη διάσωση των βουνοκορφών, αναπτύχθηκαν και αντιστάσεις κατά της καταστροφής ποταμιών της περιοχής από μικρά και ουσιαστικά ασήμαντα σε ενεργειακό δυναμικό υδροηλεκτρικά φράγματα. Η κατάληξη υδροηλεκτρικών έργων, μετά το καιρικό πλήγμα του «Ιανού», σε μπάζα που έχουν γεμίσει όλη την κοίτη του ποταμού στην Κερασιά Καρδίτσας, δείχνει όχι μόνο την αστοχία τέτοιων κατασκευών αλλά και την οικολογική υποβάθμιση που προκαλούν σε περιοχές με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά.

«Σε μια εποχή όπου τα δημοσιεύματα για τραγικές ελλείψεις στους υδάτινους πόρους σε όλη την Ευρώπη και για τη ραγδαία άνοδο της θερμοκρασίας είναι καθημερινά, αποτελεί πραγματικό έγκλημα η βίαιη, εγωιστική, ασυντόνιστη και απλά αρπακτική άλωση των βουνών, των πηγών και των ποταμιών, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για την κατάληψη δημόσιων εκτάσεων και για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Αυτά τα οικοσυστήματα όχι μόνο οφείλουμε να τα προστατεύσουμε και να δημιουργήσουμε ανθρώπινες δραστηριότητες που να συνυπάρχουν με το φυσικό τοπίο αλλά και να τα επεκτείνουμε προς τις ημιορεινές και πεδινές περιοχές, καθιστώντας κάθε πέρασμα του νερού και του δροσερού αέρα “ιερό” αγαθό, το οποίο κανείς και καμία δεν έχει δικαίωμα να το σβήνει από τον χάρτη της γεωγραφίας για χάρη κάποιων “οικονομοτεχνικών δεδομένων”. Ο αγώνας για την προστασία των αγραφιώτικων βουνών είναι ένας ακόμα αγώνας για την προστασία όλων των βουνών της χώρας αλλά και του ευρωπαϊκού Νότου, που κινδυνεύει να μετατραπεί σε μπαταρία ενέργειας. Είναι δική μας υπόθεση να προστατεύσουμε τα μέρη από όπου καταγόμαστε, γιατί είναι αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητάς μας, του ίδιου μας του είναι, καθιστώντας αυτήν την ταυτότητα αδιάρρηκτο τμήμα της ανθρώπινης πολιτισμικής εξέλιξης», καταλήγουν οι διοργανωτές.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι Τρύφωνας Κόλλιας (νομικός), Θωμάς Κώτσιας (Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών), Πάνος Φωκάς (νομικός) και Χρήστος Φασούλας (Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων). Θα ακολουθήσει αγραφιώτικο γλέντι με τους Γιάννη Κατσή (τραγούδι), Γιώργο Κουβαρά (κλαρίνο), Γιώργο Κώτσικα (βιολί), Βασίλη Σμάνη (λαούτο) και Λάζαρο Σαββίδη (κρουστά).

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: