Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Αποστολές αλληλεγγύης στους πληγέντες της Θεσσαλίας από την Αντικαπιταλιστική Αριστερά

Στην πρώτη της κεντρική εκδήλωση στην πλατεία Αυδή την Κυριακή, η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική συνέλεξε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας με μεγάλη ανταπόκριση από τους αγωνιστές και αγωνίστριες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αλληλεγγύης.

Κλιμάκιο της Αριστερής Πρωτοβουλίας Τεχνικών πραγματοποίησε επίσκεψη στην Καρδίτσα και τα χωριά της περιοχής. Παραδόθηκαν είδη πρώτης ανάγκης και συνομίλησαν με τους πληγέντες. «Οι μαρτυρίες τους είναι ενδεικτικές της δολοφονικής αμέλειας κράτους και αρχών ώστε να περιοριστεί το μέγεθος της καταστροφής και των απωλειών», όπως αναφέρουν μέλη της ΑΠΤ που συμμετείχαν στην αποστολή:

Την Κυριακή 10 Σεπτέμβρη 2023 κλιμάκιο μελών της Αριστερής Πρωτοβουλίας Τεχνικών επισκεφθήκαμε την πόλη της Καρδίτσας καθώς και πλημμυρισμένα χωριά στον Θεσσαλικό Κάμπο. Παραδώσαμε είδη πρώτης ανάγκης στους πληγέντες και συνομιλήσαμε μαζί τους. Οι μαρτυρίες των ίδιων των ανθρώπων είναι αποκαλυπτικές για τις εγκληματικές αμέλειες και παραλείψεις που επέδειξε τοπικό και κεντρικό κράτος στην περιοχή. Ο θρήνος για τους ανθρώπους και τον τόπο τους ανείπωτος, με τον μεγάλο φόβο ότι όσο υποχωρούν τα νερά θα μετράμε νεκρούς. Οι καταστροφές των υποδομών, της αγροτικής παραγωγής και του ζωικού κεφαλαίου αγγίζουν τα δις ευρώ. Η πλειοψηφία των σπιτιών είναι αδύνατον να κατοικηθούν καθώς λιμνάζοντα νερά και λάσπες τα κατακλύζουν, με τα έπιπλα και τις ηλεκτρικές συσκευές των οικιών να είναι κατεστραμμένες. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι διακοπές ρεύματος, το νερό είναι αμφιβόλου ποιότητας και οι τηλεπικοινωνίες υπολειτουργούν.

Τα πλημμυρικά φαινόμενα είχαν προβλεφθεί ήδη από το 2018 (Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Θεσσαλίας), ενώ η εμπειρία του «Ιανού» το 2020 δεν λειτούργησε τελικά ως μάθημα. Κυβέρνηση και κράτος διαθέτουν εκατομμύρια στους πολεμικούς εξοπλισμούς και σε δυνάμεις καταστολής αλλά όχι στις αναγκαίες υποδομές που θα προστατεύσουν τους πολίτες από τέτοια φαινόμενα.

Τί έκανε η Περιφέρεια Θεσσαλίας τελικά και τί απέγιναν τα τεράστια κονδύλια που έλαβε η κατασκευαστική εταιρεία ΤΕΡΝΑ για αντιπλημμυρικά έργα ;

Γιατί οι προτεραιότητες είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι οι άνθρωποι, η οικονομική «ανάπτυξη» και όχι η κοινωνία και η φύση. Γιατί κατασκευάζουν έργα που φέρνουν επενδυτές και όχι αυτά που είναι απαραίτητα για την κοινωνική πλειοψηφία.

Απαιτούμε εδώ και τώρα :

  • Μέριμνα για υποστήριξη όλων των εγκλωβισμένων και άμεσο απεγκλωβισμό όλων των κατοίκων
  • Ταχεία αποκατάσταση των ζημιών. Επίταξη μηχανημάτων και υπηρεσιών από την ΤΕΡΝΑ και άλλες κατασκευαστικές εταιρείες προκειμένου να γίνει άμεσα η αποκατάσταση της οδικής επικοινωνίας και της σύνδεσης των δικτύων (νερό, ρεύμα, τηλεπικοινωνίες)
  • Φροντίδα για τη διαμονή, σίτιση, περίθαλψη των πληγέντων
  • Άμεση και πλήρη αποζημίωση σε όλους τους πληγέντες για την καταστροφή κάθε κατοικίας, επαγγελματικής στέγης, αγροτικής παραγωγής, επαγγελματικού εξοπλισμού και οποιουδήποτε άλλου περιουσιακού στοιχείου του λαού στην περιοχή
  • Άμεσα αντιπλημμυρικά έργα και αντιπλημμυρικός σχεδιασμός που να εντάσσεται στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Εργατικός και λαϊκός έλεγχος για την διάθεση των πόρων, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων
  • Απόδοση πολιτικών και ποινικών ευθυνών για το έγκλημα στην κυβέρνηση, στους κρατικούς μηχανισμούς, την περιφερειακή αρχή και τον εργολάβο (ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ), καταλήγει η ανακοίνωση της ΑΠΤ.

Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν λάβει και μια σειρά από εργατικές λέσχες γειτονιών όπως της Νέας Σμύρνης η οποία όπως αναφέρει σε συνεργασία με συλλογικότητες συμμετέχει στα δίκτυα διοχέτευσης βοήθειας στους πληγέντες και σε συνεργασία με Εργατικές Λέσχες και συλλογικότητες της Θεσσαλίας.

Καθημερινά 7.00 με 9.00 μμ Δευτέρα έως και Παρασκευή στη λέσχη συλλέγεται οικονομική βοήθεια για την αγορά του νερού που θα σταλεί. Η διεύθυνση της Λέσχης είναι Ελ. Βενιζέλου 12 & Αιγαίου, στάση τραμ Αιγαίου

Επίσης οι δημοτικές κινήσεις Εκτός Πλάνου – Αντικαπιταλιστική Κίνηση Ελληνικού Αργυρούπολης και Μαχόμενη Ηλιούπολη Αριστερή Ανατρεπτική Κίνηση έχουν ήδη αποστείλει μια πρώτη δόση οικονομικής ενίσχυσης στη Λέσχη Εργαζομένων και Νεολαίας Βόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: