Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Ο Βάιος Παπαθανασίου για την κατάσταση και τον αγώνα των κατοίκων στον Παλαμά Καρδίτσας

Στον Παλαμά το νερό παραμένει ακατάλληλο για να το πιεις, για να πλυθείς, να βάλεις ένα πλυντήριο. Τα σπίτια δεν έχουν καθαριστεί σωστά από το μολυσμένο νερό, είναι ακατάλληλα από άποψη υγιεινής. Που να βάλουν τα παιδιά τους μέσα οι άνθρωποι, που να βγουν να παίξουν τα παιδιά; Επιπλέον δεν έχουν έπιπλα, ο κόσμος ζητάει το βασικό, ένα κρεβάτι, ένα στρώμα, να μπορεί να μπει μέσα αλλά δεν υπάρχει καμιά απολύτως μέριμνα. Οι λίγοι μάστορες στην περιοχή δεν μπορούν να καλύψουν το  μέγεθος της καταστροφής.

Υπάρχουν εκατοντάδες οικογένειες, ολόκληρα χωριά, ο Βλοχός, η Μεταμόρφωση που οι κάτοικοί τους παραμένουν φιλοξενούμενοι σε φίλους, συγγενείς, σε δομές, εκατοντάδες σπίτια που έχουν πέσει  χώρια αυτά που είναι ακατάλληλα.

Για πόσο χρόνο νομίζουν ότι μπορεί να κρατήσει αυτή η κατάσταση; Τα χιλιαδες νεκρά ζώα, άρχισαν καθυστερημένα να τα μαζεύουν εταιρίες προκειμένου να τα πάνε για καύση αλλά στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν ταφές δίπλα στο ποτάμι.

Λένε να μην ανησυχούμε γιατί πρόκειται για «υγειονομική ταφή». Αλλά γιατί να τους πιστέψω; Τους πίστεψα την Δευτέρα το βράδυ και τι έγινε; Η γιαγιά μου βρήκε θάνατο από πνιγμό και εγώ έτρεχα να σώσω τα παιδιά μου.

Στο μεγάλο συλλαλητήριο που έγινε στον Παλαμά την Κυριακή 1 Οκτωβρίου, που ήρθαν και άλλοι από τις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές, ο κόσμος απαίτησε να υπάρξει άμεσα αποκατάσταση όλων των ζημιών, να δοθούν αποζημιώσεις, να υπάρξει μέριμνα για να λυθούν τα άμεσα προβλήματα διαβίωσης, να μπορέσουν οι άνθρωποι που έχουν γίνει σαν ζόμπι να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.

Αλλά που να τη βρεις τη μέριμνα με τέτοια ακροδεξιά κυβέρνηση; Τι να φτιάξεις όταν σου έχει καταστραφεί όλο σου το βιος με τα 6.600 ευρώ που δίνουν μόνο και μόνο για να κατευνάσουν προσωρινά την οργή του κόσμου. Του κόσμου που περιμένει πότε επιτέλους θα έρθουν οι μηχανικοί για να κάνουν την δεύτερη καταγραφή στα σπίτια, προκειμένου να υπολογιστούν οι αποζημιώσεις. Λένε για 60-150 ευρω το τετραγωνικό μέτρο αλλά όλοι καταλαβαίνουν ότι το «ταβάνι» των 150 είναι για να μην το αγγίξει κανείς.

Τριγυρνάνε στις πληγείσες περιοχές οι διάφοροι υποψήφιοι, μαυρογιαλούροι, κυβερνητικοί και άλλοι και λένε μην ανησυχείτε, να, «πήρατε τα 6.600», πάνε βέβαια στις «γαλάζιες» γειτονιές γιατί ξέρουν ότι άμα πάνε αλλού θα βρεθούν αντιμέτωποι με την οργή του κόσμου. Ήρθαν για να δώσουν «βοήθεια» και από τον Κασιδιάρη αλλά ο Αγροτικός Σύλλογος την αρνήθηκε. Και καλά έκανε, πώς θα μπορούσε κάποιος να παραλάβει την υποτιθέμενη «βοήθεια» από κάποιον που υποστηρίζει δολοφόνους χιτλερικούς;

Υποψήφιοι των δεξιών παρατάξεων ήρθαν στο συλλαλλητήριο την Κυριακή να απαιτήσουν μαζί μας να αποδοθούν ευθύνες! Υπόσχονται ότι θα ξαναφτιάξουν τον τόπο, αλλά τι να ξαναφτιάξουν; Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει εργολαβίες; Όλες οι γέφυρες που έπεσαν στην περιοχή, χτίστηκαν την τελευταία δεκαπενταετία! Ζούμε σε ένα σύστημα που λειτουργεί με άξονα το μέγιστο κέρδος και όχι τη μέγιστη ασφάλεια του κόσμου, πάρε παράδειγμα το στάδιο του Καλατράβα... Ήταν δεδομένη η καταστροφή με τις πολιτικές που ακολουθούν.

Όλα αυτά τα ήξερε το εργατικό κίνημα και το αγροτικό κίνημα και γι’αυτά προειδοποιούσε δεκαετίες τώρα. Και τι έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της δεξιάς, και του ΣΥΡΙΖΑ, έστελναν τα ΜΑΤ στις διαδηλώσεις, τρυπούσαν τα λάστιχα των τρακτέρ, έλεγαν καθίστε σπίτια σας και μην βγαίνετε στους δρόμους.

ergatiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: