Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Περιβαλλοντική βόμβα στη Σιθωνία Χαλκιδικής από ρίψη αστικών λυμάτων σε αυτοσχέδια χαβούζα

Έντονος ο προβληματισμός για πιθανή μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Νικήτης και του Αγίου Νικολάου Χαλκιδικής μετά και τις καταγγελίες που έγιναν την περασμένη Τρίτη προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την απόρριψη αστικών λυμάτων σε έκταση μόλις 400 μέτρα από την επαρχιακή οδό Σιθωνίας – Αγίου Νικολάου, 1,5 χιλιόμετρα μακριά από τα πρώτα σπίτια του Αγίου Νικολάου και 2 χλμ. από τη Νικήτη. Η συγκεκριμένη έκταση γειτνιάζει με χείμαρρο που καταλήγει στον Όρμο Παναγίας, στην παραλία Τρανή Αμμούδα.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, τα βυτιοφόρα ιδιώτη απέρριψαν τη λυματολάσπη του βιολογικού της Σιθωνίας σε μη εγκεκριμένο χώρο.

Κάτοικοι του Αγίου Νικολάου και της Νικήτης, εξέφρασαν την ανησυχία τους για το αν το σημείο απόθεσης έχει τις προδιαγραφές να δεχτεί αστικά λύματα, ενώ διαμαρτυρήθηκαν ότι τις πρωινές και απογευματινές ώρες υπάρχει έντονη δυσοσμία, κάτι που τους κινητοποίησε.

«Φοβόμαστε για την υγεία των παιδιών μας», λένε οι κάτοικοι της Νικήτης, καθώς οι δύο σχολικές μονάδες του Γυμνασίου και του ΕΠΑΛ βρίσκονται στην ανατολική πλευρά και κάθε πρωί που τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο αλλά και στα πρώτα διαλείμματα υπάρχει έντονη δυσοσμία και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική.

Όπως φαίνεται και στον χάρτη, ο ταμιευτήρας των λυμάτων εφάπτεται με τη ρεματιά, η διαδρομή της οποίας έχει κατεύθυνση και καταλήγει στην Τρανή Αμμούδα. 

Για το συγκεκριμένο περιστατικό εκλήθη το Αστυνομικό Τμήμα Σιθωνίας και οι αστυνομικοί ενημέρωσαν αμέσως την αρμόδια υπηρεσία Περιβάλλοντος της ΠΕΧ, ώστε να εξεταστεί η υπόθεση και να γίνει έλεγχος της συγκεκριμένης ιδιόκτητης έκτασης, η οποία βρίσκεται εντός των ορίων της κοινότητας Αγίου Νικολάου.

Την εβδομάδα που διανύουμε αναμένεται η αυτοψία του τμήματος Περιβάλλοντος της ΠΕΧ, που θα διερευνήσει τι είδους λύματα εναποτέθηκαν στο σημείο, αν έγινε εναπόθεση λυματολάσπης από το βιολογικό της Νικήτης και αν η τοποθεσία που ρίχτηκαν έχει τις προδιαγραφές να δεχτεί τέτοιου είδους λύματα. Ερωτηματικό παραμένει, αν η Δημοτική Αρχή γνώριζε για την εναπόθεση των λυμάτων.

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι της Νικήτης και του Αγίου Νικολάου περιμένουν και την παρέμβαση της αντινομάρχη Κατερίνας Ζωγράφου, η οποία το καλοκαίρι αποφάσισε την προσωρινή απαγόρευση για προληπτικούς λόγους, της χρήσης της ακτής κολύμβησης στη παραλία Νικήτης, επειδή χύθηκαν λύματα από το βιολογικό.

Ο βιολογικός της Νικήτης είναι παλιάς κατασκευής και λόγω της μεγάλης ανοικοδόμησης στην περιοχή και της αυξημένης τουριστικής κίνησης το καλοκαίρι λειτουργεί στα όριά του, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να «σκάει». Εξάλλου δεν είναι λίγες οι καταγγελίες πολιτών για πλημμελή λειτουργία του.

greenagenda.grhalkidikinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: