Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

SOS! Νέες σεισμικές έρευνες στην Κρήτη!

Ξεκίνησαν πάλι να ρίχνουν βόμβες ήχου στις θάλασσες μας για να βρουν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου‼️

Το ερευνητικό πλοίο Ramform Hyperion βρίσκεται από χθες στα "θαλάσσια οικόπεδα" των πετρελαϊκών στην Κρήτη!

Θα πραγματοποιήσει τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στις θάλασσες μας.

Τι κι αν πανηγύριζαν εδώ και μια βδομάδα στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα "ενημέρωσης" πως έχουν εντοπιστεί "τεράστια κοιτάσματα που θα μας κάνουν πλούσιους και θα καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης" και πως η ExxonMobil αποφάσισε ήδη να βάλει τα τρυπάνια της στα 4.500 μέτρα βάθος; Δεν υπάρχει τίποτα.

Δεν τους έφταναν οι σχεδόν 4 μήνες που έψαχναν για πετρέλαιο και φυσικό αέριο βομβαρδίζοντας επί 24 ώρες το 24ωρο το καταφύγιο των θαλάσσιων θηλαστικών που υπάρχει εκεί που ορίσαν τα "οικόπεδα" της εξόρυξης. Τι έγινε; Δεν είχαν βρει τίποτα τελικά και είπαν να κάνουν ένα δεύτερο γύρο.

Εντάξει, τα εκδιώξανε όλα, φύγανε οι φυσητήρες, οι ζιφιοί και τα δελφίνια. Την έκαναν την εκκαθαριστική επιχείρηση που ξεκίνησαν στα κρυφά τον Οκτώβριο του 2022. Τώρα τι; πάλι τα ίδια; θα συνεχίσουν την καταστροφή της Ελληνικής Τάφρου για τα κέρδη τους; 

Ποιος χρηματοδοτεί τις έρευνες; Η ExxonMobil ή το ελληνικό κράτος; Εμείς πληρώνουμε την καταστροφή του τόπου μας για να πειστεί η αμερικανική πολυεθνική να προχωρήσει σε δοκιμαστικές γεωτρήσεις;

Έτσι θα γίνουμε πλούσιοι από τις εξορύξεις;

Τους έχει πάρει χαμπάρι όλο το νησί ότι λένε ψευτιές πως θα κολυμπάμε στο χρήμα και ότι η Κρήτη θα γίνει το Άμπου Ντάμπι της Μεσογείου. Όλα ψέματα. Στις πετρελαϊκές θα ανήκουν αποκλειστικά τα προϊόντα της εξόρυξης και τα όποια πιθανά κέρδη. Αυτό γράφουν οι συμβάσεις παραχώρησης των "θαλάσσιων οικοπέδων" που υπέγραψε με νόμο το ελληνικό κράτος. Για την τοπική κοινωνία θα μείνουν μόνο νεκρές θάλασσες και μαύρες παραλίες. Ο αληθινός πλούτος του νησιού μας, όλα αυτά που το κρατάνε όρθιο, θα καταστραφούν για να κονομάνε οι πολυεθνικές του πετρελαίου και για να πάρουν τις μίζες τους αυτοί που τους έστρωσαν το δρόμο. Είναι πολλά τα λεφτά και εμείς δεν θα πάρουμε ούτε δεκάρα...

Πόση ειρωνεία, που όλα αυτά συμβαίνουν δύο μόλις μήνες πριν την Παγκόσμια Διάσκεψη για την προστασία των Ωκεανών και των Θαλασσών που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του Απρίλη στην Αθήνα μετά από πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού;

Μέχρι τότε, οι σεισμικές έρευνες στα "θαλάσσια οικόπεδα" δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, το πιο πιθανό είναι να μην αφήσουν ίχνος θαλάσσιας ζωής στους τόπους που υποτίθεται πως θέλουν να προστατέψουν.

Άλλωστε, δείγματα για το πώς ακριβώς εννοούν την "προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων της Μεσογείου" είδαμε με τα μάτια μας στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και στο Ιόνιο όταν σε αντίστοιχες έρευνες για υδρογονάνθρακες ξεβράστηκαν στις ακτές ζιφιοί ενώ δεκάδες άλλοι χάθηκαν για πάντα στο βυθό της θάλασσας.

Αν οι θάλασσες μας θέλουν προστασία από κάτι, είναι κυρίως από τέτοιου είδους "προστάτες".

Πρωθυπουργούς και κυβερνήσεις που τις έκαναν οικόπεδα και τις χάρισαν στις πολυεθνικές του πετρελαίου για να θυσιάσουν κάθε σπάνιο και απειλούμενο είδος που ζει και αναπαράγεται στα νερά τους στο βωμό του κέρδους. Του κέρδους των πετρελαϊκών εταιρειών. 

Θα το λέμε ξανά και ξανά και για όσο ακόμα χρειαστεί μέχρι να μας αδειάσουν τη γωνιά οι "επενδυτές" της μαύρης ανάπτυξης και οι πολιτικοί τους υπηρέτες:

Έξω οι πετρελαϊκές από την Κρήτη και από κάθε τόπο ανά την Ελλάδα που έχει παραχωρηθεί σε αυτές!

Να ακυρωθεί τώρα το πρόγραμμα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων!

Να ανακηρυχθεί η Ελληνική Τάφρος

Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή!

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιτρέψουμε αυτή τη λεηλασία. Αυτό που φοβούνται, αυτό θα γίνει. Τα τρυπάνια τους δεν θα μπουν ΠΟΤΕ στις θάλασσες μας! Με προσφυγές, με εκδηλώσεις, με δράσεις και με διαδηλώσεις θα μας βρουν μπροστά τους!

 Ή θα φύγουν ή θα τους διώξουμε!

Για τους τόπους μας και τις ζωές μας,

Ούτε βήμα πίσω!

#HellenicTrenchSOS #no_oil #SaveGreekSeas

#ΗΚρήτηΛέειΟΧΙστιςΕξορύξεις

Πρωτοβουλία Κρήτης Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων

Δεν υπάρχουν σχόλια: