Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Να αφεθεί ελεύθερος ο Μπόρις Καργκαλίτσκι. Διεθνής Kαμπάνια για την αποφυλάκιση του.

Το καθεστώς του Πούτιν έχει αποδείξει πως δεν ανέχεται αμφισβητήσεις, ειδικά αυτές που έχουν να κάνουν με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το επιβεβαίωσε δε και στην περίπτωση του αριστερού αγωνιστή Μπόρις Καγκαρλίτσκι, ο οποίος είχε εξαρχής επικρίνει έντονα και δημοσίως την εισβολή, με αποτέλεσμα να συλληφθεί πέρυσι το καλοκαίρι ως «ξένος πράκτορας» και στις 13 Φεβρουαρίου να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 5 ετών για «δικαιολόγηση της τρομοκρατίας». Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι η παραπάνω ποινή ήταν αποτέλεσμα της έφεσης που άσκησαν οι κατήγοροί του για το πρόστιμο  609.000 ρουβλίων (περίπου 6.000 ευρώ) που του είχε αρχικά επιβληθεί, παρ' ότι το είχε πληρώσει εξ ολοκλήρου -αλλά χωρίς ποινή φυλάκισης. Ο Μπόρις Καργκαλίτσι υποστηρίζει ότι «τα περισσότερα από τα κίνητρα για τον πόλεμο του 2022 ήταν καθαρά εσωτερικά. Ήταν μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η καταρρακωμένη υποστήριξη προς το καθεστώς μπροστά στην αυξανόμενη κοινωνική και οικονομική κρίση».

Σχολιάζοντας την απόφαση η Διεθνής Εκστρατεία Αλληλεγγύης για τον Μπόρις Καγκαρλίτσκι αναφέρει: «Η ανατροπή της αρχικής δικαστικής απόφασης αποτελεί εσκεμμένη προσβολή για τις πολλές χιλιάδες ακτιβιστές, ακαδημαϊκούς και καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο που σέβονται τον δρ. Καγκαρλίτσκι και συμμετείχαν στην παγκόσμια εκστρατεία για την απελευθέρωσή του. 

Η διάταξη που χρησιμοποιήθηκε κατά του δρ. Καγκαρλίτσκι απαγορεύει ουσιαστικά την ελεύθερη έκφραση. Αναμφίβολα, η ενέργεια του δικαστηρίου αντιπροσωπεύει μια προσπάθεια να φιμωθεί η κριτική στη Ρωσική Ομοσπονδία για τον πόλεμο της κυβέρνησης στην Ουκρανία, η οποία μετατρέπει τη χώρα σε φυλακή».

Ηδη έχει ξεκινήσει διεθνής καμπάνια για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του 65χρονου διανοούμενου μαρξιστή και αντιπολεμικού ακτιβιστή, σε μια περίοδο που η Αριστερά βρίσκεται υπό διαρκή διωγμό στη Ρωσία και την Ουκρανία. Το κείμενο υπογράφουν ήδη εκατοντάδες πανεπιστημιακοί, συνδικαλιστές, διανοούμενοι και βουλευτές από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους η Naomi Klein, ο Jeremy Corbyn, ο Jean-Luc Melenchon, ο Slavoj Ζizek, ο Tariq Ali, ο Walden Bello, ο Alex Callinicos, ο Etienne Balibar, η Christine Buchholz, ο Γιάνης Βαρουφάκης, κ.α.

H καμπάνια συνδέει την τύχη του Καγκαρλίτσκι με ευρύτερες επιθέσεις. Όπως αναφέρει: «Η εικονική δίκη του δρ. Καγκαρλίτσκι είναι η τελευταία σε ένα κύμα βάναυσης καταστολής κατά των αριστερών κινημάτων στη Ρωσία. Οργανώσεις που έχουν ασκήσει με συνέπεια κριτική στον ιμπεριαλισμό, δυτικό και μη, δέχονται τώρα άμεση επίθεση και πολλές από αυτές έχουν απαγορευτεί. Δεκάδες ακτιβιστές εκτίουν ήδη μεγάλες ποινές, απλώς και μόνο επειδή διαφωνούν με τις πολιτικές της ρωσικής κυβέρνησης και έχουν το θάρρος να μιλήσουν. Πολλοί από αυτούς βασανίζονται και υποβάλλονται σε απειλητικές για τη ζωή τους συνθήκες στις ρωσικές σωφρονιστικές φυλακές στερούμενοι στοιχειώδους ιατρικής περίθαλψης. Αριστεροί πολιτικοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, αντιμετωπίζοντας ποινικές διώξεις. Διεθνή συνδικάτα, όπως η IndustriALL και η Διεθνής Ομοσπονδία Μεταφορών έχουν απαγορευτεί και οποιαδήποτε επαφή μαζί τους οδηγεί σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης.

Υπάρχει σαφής λόγος για την καταστολή της ρωσικής αριστεράς. Ο βαρύς φόρος αίματος του πολέμου προκαλεί αυξανόμενη δυσαρέσκεια στις μάζες των εργαζομένων. Οι φτωχοί πληρώνουν αυτή τη σφαγή με τη ζωή και την ευημερία τους, και η αντίθεση στον πόλεμο είναι σταθερά υψηλότερη μεταξύ των φτωχότερων. 

Η καμπάνια καλεί σε μαζική συγκέντρωση υπογραφών πάνω σε ένα ψήφισμα που απαιτεί την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Μπόρις Καγκαρλίτσκι και όλων των άλλων αντιπολεμικών κρατουμένων. Κάθε συνδικαλιστής και αγωνιστής πρέπει να την υπογράψει και να τη στηρίξει». 

ergatiki.gr, εφημερίδα «ΠΡΙΝ» 23-24/3/2024

Δεν υπάρχουν σχόλια: