Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Εκδήλωση του Δικτύου Πολιτών: Το ρέμα της Πικροδάφνης θα διασωθεί!

Νίκος Πελεκούδας για την εφημερίδα Πριν

Στις 21 Απριλίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση ενημέρωσης από το Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης, στο πάρκο Ασυρμάτου.

Βασικοί ομιλητές ήταν η Ροδούλα Κωνσταντινίδου (γεωλόγος μηχανικός, ωκεανογράφος και περιβαλλοντολόγος) και ο Γιώργος Μπάλιας (καθηγητής περιβαλλοντικών επιπτώσεων και προστασίας περιβάλλοντος από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο). Την εκδήλωση ενίσχυσε με την παρουσία της και η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το εντυπωσιακό ιστορικό επιχείρησης καταπάτησης του ρέματος της Πικροδάφνης του οποίου αφετηρία είναι τα δυτικά του Υμηττού  διατρέχοντας μια σειρά περιοχές της Αττικής (Βύρωνας, Ηλιούπολη, Άγιος Δημήτριος, Παλαιό Φάληρο, Άλιμος). Όλη η ιστορία ξεκινά ήδη από τη χούντα των συνταγματαρχών και το αρχικό τους σχέδιο για τη δημιουργία της Λεωφόρου Πικροδάφνης. Αλλά και στην μεταπολίτευση η επιχείρηση μπαζώματος του ρέματος και σμίκρυνσης της κοίτης του μέσω οικοδόμησης κτισμάτων συνεχίστηκε και συνεχίζεται.

Πέρα από τους αγώνες των δεκαετιών 1980 και 1990, όπου και ξεκινά τη δράση του το Δίκτυο, είναι χαρακτηριστικό ότι όπως αναφέρθηκε μεταξύ 2004 και 2016 έγιναν 145 εκδικάσεις για τη διάσωση του ρέματος, έπειτα από προσφυγές του Δικτύου Πολιτών. Και μόνο αυτό το στοιχείο είναι ενδεικτικό του διακομματικού κυβερνητικού εγκλήματος εκείνης της περιόδου. Από το 2016 μέχρι το 2020 ο αγώνας αφορά τις μελέτες καταπάτησης που είχε καταρτίσει το επιτελείο Δούρου, ενώ από το 2021 υπάρχει καινούργια μελέτη, στην κατεύθυνση της οριοθέτησης του ρέματος με τέτοιο τρόπο που να νομιμοποιούνται οι παρούσες καταπατήσεις. Πέρα από τις πολυκατοικίες που ήδη υπάρχουν, μόνο η Μαρίνα Αλίμου έχει καταπατήσει τα 2/3 των εκβολών του ρέματος στην περιοχή.

Όλες οι καταπατήσεις που έχουν γίνει και αυτές που σχεδιάζονται γίνονται με την αιτιολογία των αντιπλημμυρικών έργων! Όταν ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Οποιαδήποτε στένωση του ρέματος θα οξύνει τα πλημμυρικά επεισόδια.

Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική έχει βρεθεί και στο παρελθόν σε σχετικές κινητοποιήσεις. Θα είναι εκεί για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των περιβαλλοντικών δικαιωμάτων των κατοίκων της περιοχής, αξιοποιώντας τα στοιχεία του Δικτύου Πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: