Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ – "Ανατρεπτική Συνεργασία" στη μάχη των ευρωεκλογών

Η Παλαιστίνια συναγωνίστρια Σάλμα Σάουα
Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Απριλίου η δημόσια κεντρική εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τίτλο: «Η ανατρεπτική αντικαπιταλιστική Αριστερά μπροστά στις μάχες και τις ευρωεκλογές». Η εκδήλωση αποτέλεσε το καταληκτικό βήμα της συζήτησης για τη δυνατότητα μιας πλατιάς ανατρεπτικής συνεργασίας, με στόχο της ανασυγκρότηση της άλλης Αριστεράς.  Όπως αποφασίστηκε το σχήμα ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Ανατρεπτική Συνεργασία θα δώσει δυναμικά τη μάχη των ευρωεκλογών, για απειθαρχία, ρήξη κ αποδέσμευση από την ΕΕ του πολέμου, της φτώχειας και του κεφαλαίου.

Εισηγητικά μίλησαν εκπρόσωποι των οργανώσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ΝΑΡ, ΣΕΚ, ΕΚΚΕ, ΟΚΔΕ Σπάρτακος), η ΟΡΜΑ, ενώ η εκδήλωση συνεχίστηκε με πολλές παρεμβάσεις από αγωνιστές και αγωνίστριες από μέτωπα και αγώνες.

Ιδιαίτερα σημαντικός ήταν ο χαιρετισμός της Παλαιστίνιας ανένταχτης συναγωνίστριας Σάλμα Σάουα, η οποία θα είναι και υποψήφια στο ψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-"Ανατρεπτική Συνεργασία". Η Σάλμα Σάουα ευχαρίστησε τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την παρουσία τους σε όλες τις κινητοποιήσεις υπέρ του παλαιστινιακού λαού και στάθηκε στη σημασία που έχει η μεταφορά εμπειριών μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών αγωνιστών. Το κλείσιμο της ομιλίας της συνοδεύτηκε από συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης. 

Με δεκάδες ακόμα ανένταχτους συναγωνιστές και συναγωνίστριες να δηλώνουν τη στήριξή τους στην ανάγκη να ενισχυθεί και να εκφραστεί το κοινωνικό ρεύμα της απειθαρχίας, σύγκρουσης και αποδέσμευσης από την ΕΕ του πολέμου, της φτώχειας, των πολυεθνικών και του ρατσισμού, να δοθεί αποφασιστικό χτύπημα στην αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και τη συναινετική αστική αντιπολίτευση, και με φιλοδοξία να ενωθούν σημαντικές δυνάμεις για μια πιο ισχυρή και αποτελεσματική ανατρεπτική αντικαπιταλιστική Αριστερά.

Το ψηφοδέλτιο της «ΑΝΤΑΡΣΥΑ-"Ανατρεπτική Συνεργασία"» που θα κατέβει στις επερχόμενες ευρωεκλογές έχει στόχο να ηττηθούν οι δυνάμεις στήριξης της πολιτικής της ΕΕ, του «ευρωπαϊσμού», του κεφαλαίου, να ενισχυθούν οι δυνάμεις που προτάσσουν την αποφασιστική αναμέτρηση με την πολιτική της ΕΕ, την πολιτική της απειθαρχίας-ρήξης-αποδέσμευσης από αυτή.

Μέσα σε συνθήκες που η «παντοδύναμη» ΝΔ βρίσκεται πολιορκημένη από την μαζική οργή και τους αγώνες της εργατικής τάξης και της νεολαίας, η ριζοσπαστικοποίηση και οι πολιτικές αναζητήσεις του κόσμου που παλεύει να είναι πιο μπροστά από τους συμβιβασμούς της ρεφορμιστικής αριστεράς, ανοίγει μια ευκαιρία, μια δυνατότητα για να μπει η αντικαπιταλιστική αριστερά «σφήνα» στο πολιτικό σκηνικό. 

Ξεκινά, λοιπόν, μια καμπάνια με στόχο «να καταδικαστεί και να μαυριστεί η άθλια κυβέρνηση της ΝΔ της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπλοκής στον πόλεμο, της συγκάλυψης των εγκλημάτων των Τεμπών, της Πύλου, των παιδιοβιαστών. Για να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τους αγώνες μέχρι και τις κάλπες με στόχο το ξήλωμα όλων των αντιδραστικών "μεταρρυθμίσεων" της κυβέρνησης της ΝΔ. Για να ανοίξουμε το δρόμο για την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της μέσα από ένα ρωμαλέο κίνημα και δυνατή αντικαπιταλιστική αριστερά. 

Μια καμπάνια αιχμηρή πολιτικά και ταυτόχρονα ανοιχτή και ενωτική στον κόσμο της Αριστεράς που αποδεσμεύεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται μπροστά στην εμπειρία της επανάληψης των υποχωρήσεων και της ίδιας αδιέξοδης κοινοβουλευτικής στρατηγικής που ακολουθεί η Νέα Αριστερά, που διεκδικεί αγωνιστική και πολιτική κλιμάκωση και όχι «φρένο» από την ηγεσία του ΚΚΕ. Για να βγάλουμε πιο ενισχυμένη την αριστερά που παλεύει για την ανατροπή του καταστροφικού καπιταλισμού, για να μπουν "οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους" με την εργατική τάξη στο τιμόνι της κοινωνίας και της εξουσίας. Μία αριστερά πολιτικό στήριγμα στους αγώνες, που θα έχει βγάλει καθαρά συμπεράσματα από την "πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση" και θα έχει συνείδηση ότι μέσα στο σημερινό πλαίσιο δεν μπορεί να υπάρξει "κυβερνητική πολιτική" σε όφελος του λαού. 

Δεν περιμένουμε τις συμβολικές πρωτοβουλίες της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, μπαίνουμε μπροστά στις μάχες εδώ και τώρα. Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες για κλιμάκωση των αγώνων και την οργάνωσή τους από τα κάτω, με κρίσιμο επόμενο σταθμό την πανεργατική απεργία στις 17 Απρίλη, για μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς ενάντια στην σκληρή λιτότητα, για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών και κρατικοποιήσεις με εργατικό έλεγχο, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις με τα επί πληρωμή χειρουργεία και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Παλεύουμε να τιμωρηθούν οι ένοχοι για τα εγκλήματα των Τεμπών και της Πύλου, ενάντια στην συγκάλυψη. Για να σταματήσουμε τη σφαγή στη Γάζα και την εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία, για να γίνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες καλοδεχούμενοι ενάντια στην ΕΕ-Φρούριο, για να σταματήσουμε τις γυναικοκτονίες και την καταπίεση των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, για να σώσουμε τις ζωές και τον πλανήτη από την κλιματική κρίση.

Η μάχη των ευρωεκλογών σημαίνει σύγκρουση με την ΕΕ και τις κυβερνήσεις της. Για να ενισχυθεί αποφασιστικά το ρεύμα της απειθαρχίας, ρήξης και αποδέσμευσης από την ΕΕ που αποτελεί τη δύναμη κρούσης του ευρωπαϊκού καπιταλισμού για την επίθεση στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Η ΕΕ  δεν ‘μεταρρυθμίζεται’. Είναι η ΕΕ των πολυεθνικών, της εκμετάλλευσης, του πολέμου, του ρατσισμού, της φασιστικής απειλής, της περιβαλλοντικής και κλιματικής καταστροφής. Γι’ αυτό και η πάλη για απειθαρχία-ρήξη-αποδέσμευση δεν είναι σύνθημα για το μέλλον αλλά για το σήμερα. Το δικό μας ‘Όχι στην ΕΕ’ είναι εργατικό, αντικαπιταλιστικό, διεθνιστικό.

Για να φράξουμε το δρόμο στην ακροδεξιά και τους φασίστες που τους τροφοδοτούν οι πολιτικές του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Η απειθαρχία-ρήξη-αποδέσμευση από την ΕΕ αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου προγράμματος, που παλεύει για τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα ενάντια στις δυνάμεις του κεφαλαίου και τους διεθνείς οργανισμούς του. Που παλεύει για ριζικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, υπεράσπιση-κατάκτηση των δημόσιων αγαθών με αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, υγεία, συγκοινωνίες, ρεύμα, προστασία του περιβάλλοντος ενάντια στη λεηλασία του από τον “γκρι” και τον “πράσινο” καπιταλισμό, δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες ενάντια στην αντιδραστική θωράκιση του κράτους, την έξοδο από το ΝΑΤΟ για τη διασφάλιση της ειρήνης, την ειρηνική συνύπαρξη των λαών ενάντια στους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων της περιοχής

Με αυτήν τη λογική η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε συσπείρωση αγωνιστών-αγωνιστριών και δυνάμεων όχι στενά για τις ευρωεκλογές, αλλά για την επόμενη μέρα της άλλης Αριστεράς, για τον πόλο και το μέτωπο της ανατρεπτικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς που απαιτείται στις νέες μάχες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: