Κυριακή 14 Απριλίου 2024

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Νομοσχέδιο-σκούπα για νερό, δάση και δόμηση

Η κυβέρνηση έδωσε στις 8 Απριλίου στη δημόσια διαβούλευση, μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) που περιλαμβάνει ρυθμίσεις στο όνομα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής σε κρίσιμους τομείς, όπως η διαχείριση υδάτων και δασών, η αστική ανθεκτικότητα και η αυθαίρετη δόμηση.

Με το νομοσχέδιο προωθείται ουσιαστικά η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των υδάτων της Θεσσαλίας, μέσω της ανάθεσής τους στον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Ανώνυμη Εταιρεία (ΟΔΥΘ ΑΕ), η εκχώρηση της διαχείρισης και της εκμετάλλευσης των δημοσίων δασών της χώρας σε -ιδιωτικά- Υβριδικά Συνεργατικά Σχήματα και η ιδιωτικοποίηση του ελέγχου της αυθαίρετης δόμησης.

Ο ΟΔΥΘ ΑΕ είναι μια ανώνυμη  εταιρεία με ρόλο παρόχου υπηρεσιών νερού, που θα συγκεντρώσει τις αρμοδιότητες που μέχρι σήμερα ασκούσαν κρατικοί φορείς, τοπική και περιφερειακή διοίκηση και κυβέρνηση και θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την καταστροφή που συνέβει στην Θεσσαλία για να προωθήσει αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και να ιδιωτικοποιήσει το αρδευτικό νερό και την ύδρευση αναθέτοντας σε ιδιώτες, μέσω εργολαβιών ή ΣΔΙΤ, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής του.

Όσον αφορά τα δάση, η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης και της εκμετάλλευσής τους γίνεται με το πρόσχημα της προστασίας από τις πυρκαγιές και της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Μέσω των προϋποθέσεων συμμετοχής στα υβριδικά συνεργατικά σχήματα, θεσμοθετείται η εισβολή των μεγαλεμπόρων ξυλείας και των επιχειρηματιών «πράσινης» ενέργειας στη διαχείριση των δασών.

Τέλος, στον τομέα ελέγχων δόμησης επιτρέπει σε ιδιώτες μηχανικούς ελεγκτές δόμησης, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης, να διενεργούν ελέγχους και για τα αυθαίρετα. Με τον τρόπο αυτό, ο ρόλος των Πολεοδομιών υποβαθμίζεται περισσότερο και ιδιωτικοποιείται ένας τομέας που άνηκε μέχρι σήμερα στον έλεγχο του κράτους.

εφημερίδα ΠΡΙΝ Σάββατο 13 - Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Δεν υπάρχουν σχόλια: