Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Από τη συγκέντρωση στο «Σταύρος Νιάρχος» για την υπεράσπιση των θαλασσών

από τις αναρτήσεις του Γιάννη Χατζηγιάννη, μέλους της Πρωτοβουλίας Κρήτης Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων

Παρά την ασφυκτική αστυνομική παρουσία στη γύρω περιοχή,  αγωνιστές και αγωνίστριες του περιβαλλοντικού κινήματος για την υπεράσπιση των Θαλασσών συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν, δίπλα από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπου διεξάγεται το Διεθνές Συνέδριο Our Ocean Conference! 

Οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν περικυκλώσει τους ανθρώπους που βρίσκονταν στη συγκέντρωση και δεν επέτρεπαν την πρόσβαση στο χώρο του Συνεδρίου. Πληροφορίες έκαναν λόγο για προσαγωγές ατόμων νωρίτερα γύρω από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Αντί να απαγορεύσουν τις εξορύξεις και τα υπεράκτια αιολικά στις θάλασσες μας, απαγορεύουν τις συγκεντρώσεις των ανθρώπων που μάχονται για να παραμείνουν ελεύθερες και ζωντανές. Έτσι εννοούν αυτοί την "προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος". Δεν θέλουν αντίλογο, στο συνέδριο των υποκριτών. Δεν θέλουν αντιρρήσεις στο αφήγημα της υποτιθέμενης ανάπτυξης.

Η τρομοκρατία τους δεν μπορεί να σταματήσει τους αγώνες μας για την υπεράσπιση των θαλασσών μας από τα καταστροφικά σχέδια του Κράτους των Επενδυτών!

Πρωτοφανής συγκέντρωση αστυνομικών δυνάμεων υπήρξε σήμερα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για την αντιμετώπιση της κινητοποίησης Save Our Sea στην οποία συμμετείχαμε και έγινε με αφορμή το παγκόσμιο συνέδριο Our Ocean.

Καθώς μας απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε μια μεγάλη περίμετρο από το ΚΠΙΣΝ, η συγκέντρωση έγινε τελικά ανάμεσα στο ΚΠΙΣΝ και το Ωνάσειο. Για την απαγόρευση αυτή επιστρατεύτηκε ο Νόμος 4703/2020 που ψηφίστηκε την περίοδο της πανδημίας και προβλέπει ότι για τις δημόσιες συναθροίσεις υποχρεούται ο οργανωτής τους να ενημερώνει προηγουμένως την ΕΛΑΣ για τα χαρακτηριστικά αυτών (σκοπός, μέρος, χρόνος, δρομολόγιο κλπ.). Οι υπόλοιπες συναθροίσεις θεωρούνται αυθόρμητες και μπορούν να απαγορεύονται ή να διαλύονται όταν διαφαίνονται "κίνδυνοι διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής".

Η ΕΛΑΣ έκρινε ότι η συγκέντρωσή μας στο ΚΠΙΣΝ εγκυμονούσε τέτοιους κινδύνους, για λόγους που ακόμη δε γνωρίζουμε και ουδέποτε μας εξηγήθηκαν. Επίσης, μας γνωστοποιήθηκε ότι οφείλαμε να είχαμε ζητήσει την άδεια της ΕΛΑΣ για αυτή τη συγκέντρωση, αλλά ακόμα και αν τη ζητούσαμε θα μας την αρνούνταν (!), γιατί οι συγκεντρώσεις σε τέτοιου είδους συνάξεις (με αρχηγούς κρατών, υπουργούς κλπ.) ούτως ή άλλως δεν επιτρέπονται. Άκουσον άκουσον!

Όπως και να έχει, μόνο θετικό είναι το γεγονός ότι ο ενδιαφερόμενος κόσμος αψήφησε την αυταρχική παράνοια της κυβέρνησης και της ΕΛΑΣ και προσήλθε στη συγκέντρωση.

Το μήνυμα που δόθηκε ήταν σαφές: ΟΧΙ στο ξεπούλημα της θάλασσας για εξορύξεις υδρογονανθράκων, θαλάσσια αιολικά και ιχθυοκαλλιέργειες!

Ο αγώνας συνεχίζεται!

Θα συνεχίσουμε να φωνάζουμε παντού τα δίκαια αιτήματα μας και να αντιστεκόμαστε στα σχέδια τους μέχρι την ακύρωση των προγραμμάτων λεηλασίας του φυσικού πλούτου των τόπων μας! Μέχρι τα "οικόπεδα των πετρελαϊκών", να γίνουν ξανά οι θάλασσες μας!

  • Όχι άλλες φιέστες απ' τους υποκριτές, που πούλησαν τις θάλασσες στις πετρελαϊκές.
  • Το πρόγραμμα εξόρυξης να ακυρωθεί, όλη η Τάφρος πρέπει να προστατευθεί!
  • Πετρέλαιο και αέριο να μείνουν στο βυθό, πάρτε τα τρυπάνια σας και φύγετε από δω.
  • Όχι εξορύξεις σε Ιόνιο και Κρήτη, Λευτεριά στις θάλασσες σε όλο τον πλανήτη!
  • Ακούστε το καλά, κράτος και επενδυτές, την Τάφρο δεν χαρίζουμε στις πολυεθνικές!
  • Για πες μας Μητσοτάκη που τό 'χουμε απορία, με τις εξορύξεις θα κάνεις προστασία;
  • Θέλουμε τις Θάλασσες ελεύθερες ξανά, όχι στις εξορύξεις και στα αιολικά!
Για τους τόπους μας και τις ζωές μας, ούτε βήμα πίσω! Μέχρι τη νίκη!

Ή θα φύγουν ή θα τους διώξουμε!

Ό,τι καταστρέφει τη Φύση δεν είναι ανάπτυξη!

Ο Μανώλης Σαββάκης, μέλος της Πανελλαδικής Συνέλευσης για την προστασία της Ελληνικής Τάφρου, μιλά για την απαγόρευση της συγκέντρωσης που είχαν ανακοινώσει οικολογικές οργανώσεις και συλλογικότητες στον χώρο όπου θα διεξαγόταν το Παγκόσμιο Συνέδριο Our Ocean Conference, και τις προσαγωγές που έγιναν επειδή οι οργανώσεις πραγματοποίησαν τελικά την παρέμβαση.

Ο ίδιος αναφέρεται στα αιτήματα των οργανώσεων για να σταματήσουν οι έρευνες και οι εξορύξεις υδρογονανθράκων σε μια περιοχή που διαταράσσει την ζωή των θαλάσσιων ειδών ενώ χαρακτηρίζει υποκριτικό το συνέδριο που επικεντρώνεται, υποτίθεται, στην προστασία των θαλασσών, την ώρα που η χώρα μας προχωρά ακάθεκτη στις εξορύξεις και άλλες επιβαρυντικές δραστηριότητες.

Επιπλέον μιλά για την απαγόρευση που επιβλήθηκε, χαρακτηρίζοντάς την πρωτοφανή και αχρείαστη, σημειώνοντας ότι η διαμαρτυρία ήταν πιο μακριά από τον χώρο, χωρίς να προκαλέσει προβλήματα.

Μιλώντας στις Πίσω Σελίδες του δημοσιογράφου Μάριου Διονέλλη, ο δεύτερος προσαχθείς, Αγησίλαος Κουλούρης, αναφέρθηκε στην παρέμβαση που έκανε, φωνάζοντας όταν έβγαιναν φωτογραφία οι ηγέτες, και άμεσα άνδρες της ασφαλείας τον έπιασαν και τον προσήγαγαν. Επίσης μιλά για το σύνθημα για την Παλαιστίνη που φώναξε, σημειώνοντας ότι τα ορυκτά καύσιμα και η πολεμική βιομηχανία, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.

Μπορείτε να ακούσετε την εκπομπή εδώ.

#HellenicTrenchSOS #no_oil #SaveGreekSeas

#ΗΚρήτηΛέειΟΧΙστιςΕξορύξεις! 

Η στιγμή της προσαγωγής των 2 συναγωνιστών μας. Μπροστά, οι "προστάτες των θαλασσών" που
σφυρίζουν αδιάφορα για το γεγονός ότι οι θάλασσες του Ιονίου και της Κρήτης έχουν μετατραπεί σε οικόπεδα για τα τρυπάνια και τις πλατφόρμες εξόρυξης των πετρελαϊκών εταιρειών που έχουν οδηγήσει τον πλανήτη σε κατάρrευση για τα κέρδη τους, ποζάρουν χαμογελαστοί στην ομαδική "αναμνηστική φωτογραφία" στο Our Ocean. Πίσω, οι αστυνομικοί πέφτουν πάνω σε δύο ανθρώπους που τόλμησαν να φωνάξουν συνθήματα ενάντια στη σύνοδο των υποκριτών και κατόπιν τους οδηγούν στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής όπου κρατήθηκαν για ώρες μέχρι να τελειώσει η απαγορευμένη συγκέντρωση για την προστασία των θαλασσών. Τα φωνάζουμε κι εμείς τα συνθήματα! #FreePalestine! #ClimateJustice! Ενάντια στα εγκλήματα της πολεμικής και της πετρελαϊκής βιομηχανίας που λεηλατούν και ματώνουν τη Γη για τα συμφέροντα τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: