Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Βόλος: Διήμερο αντίστασης - αγώνα -ανατροπής 14-15/6

Οι πόλεις μας δεν ανήκουν στους επενδυτές, ανήκουν στους ανθρώπους που τις ζούνε.
Η κοινωνία της καπιταλιστικής καταστροφής δεν μεταρρυθμίζεται, ανατρέπεται!

Ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου δημιουργήθηκε στην φλόγα των τεράστιων κινητοποιήσεων ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-LAFARGE και τα σχέδια για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής RDF-SRF από την περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Βόλου. Αποτελεί προσπάθεια υπέρβασης των ορίων των αγώνων διαμαρτυρίας και θεσμικής διεκδίκησης, στα πλαίσια ενός ανατρεπτικού αγώνα ακύρωσης των σχεδιασμών της κυρίαρχης αστικής πολιτικής στη βάση των κοινωνικών αναγκών.

Τέσσερα χρόνια μετά τη μεγαλειώδη κινητοποίηση του μαχόμενου λαού στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ-LAFARGE κατά της καύσης σκουπιδιών ο κύκλος αγώνων που άνοιξε δεν έχει κλείσει παρά την καταστολή που ακολούθησε, τον θάνατο του Βασίλη Μάγγου, την προσπάθεια συγκάλυψης του βασανισμού του, τις συνεχιζόμενες διώξεις αγωνιστών/στριών.


Η καταστολή της κινητοποίησης του 2020 έγινε για την υπεράσπιση των επιχειρηματικών συμφερόντων του κεφαλαίου και με σκοπό να περιορίσει το μαχόμενο δυναμικό που ενεπλάκη στον αγώνα με πολιτικά συνθήματα κατά των πολυεθνικών και του αστικού κράτους θέτοντας το ερώτημα ποιος κάνει κουμάντο για τη ζωή μας στους τόπους που ζούμε. Τα ερωτήματα πύκνωσαν μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, πλημμύρες, το έγκλημα των Τεμπών και τη διαρκή επιδείνωση όλων των όρων της ζωής.

Το κυβερνητικό αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι τελικά κουμάντο στη ζωή μας κάνει ένας σταθμάρχης έχει αποδομηθεί από τους συγγενείς των θυμάτων στο έγκλημα των Τεμπών αποδεικνύοντας ότι η αστική τάξη δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το πολιτικό της προσωπικό ακόμα και μπροστά σε ολοφάνερα εγκλήματα.

Τα σύννεφα πύκνωσαν στην περιοχή μας. Η καύση σκουπιδιών όχι μόνο συνεχίζεται απρόσκοπτα αλλά με τη συνενοχή της δημοτικής αρχής του Μπέου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας πρόκειται να αποκτήσει έναν “φερέγγυο” προμηθευτή μέσω του εργοστασίου SRF στο Βόλο.

Όμως ολόκληρη η περιοχή δεν μετατρέπεται απλά σε ένα αποτεφρωτήρα της Ευρώπης αλλά δημιουργούνται οι υποδομές (δημιουργία πλωτής εξέδρας LNG, ναύσταθμος στη Μιτζέλα, ιδιωτικοποίηση λιμανιού κτλ ) για την ένταξη στους καταστροφικούς πολεμικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ-ΕΕ – ελληνικής ολιγαρχίας εντός και εκτός συνόρων. Και όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ συμμετέχει στον στρατιωτικό εφοδιασμό της ναζιστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας, συμμετέχει ενεργά στο πλευρό των σιωνιστών στη γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα και υποδαυλίζει διαρκώς τους ανταγωνισμούς στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα εκδηλώνεται ένα επιθετικό σχέδιο κοινωνικού εκτοπισμού των φτωχότερων στρωμάτων της πόλης στο έδαφος της βίαιης τουριστικοποίησης και εμπορευματοποίησης του δημόσιου χώρου και του ξέφρενου παζαριού των real estate. Πολεμικοί ανταγωνισμοί, ενεργειακές επενδύσεις και πόλεις τουριστικά προϊόντα είναι η ενοποιημένη τριπλέτα ενός κοινωνικού πολέμου που χτυπάει τα πιο ταξικά υποκείμενα των σύγχρονων μητροπόλεων.

Οι κρατικοί προϋπολογισμοί όλων των χωρών αυξάνονται μόνο ως προς το σκέλος των πολεμικών δαπανών τη στιγμή που η καπιταλιστική κρίση συνθλίβει μισθούς, υγεία, παιδεία, πρόνοια. Τελικά, εκείνο που απειλείται πλέον δεν είναι η μια ή άλλη πλευρά της ζωής αλλά η ίδια η ζωή!

Η θετική και αρνητική- εμπειρία από τα τοπικά κινήματα ενάντια στην καταστροφή της ζωής και του περιβάλλοντος πρέπει να συζητηθεί, να βγουν τα αναγκαία συμπεράσματα για τη συγκρότηση ενός σταθερού στρατηγικού προσανατολισμού, με σχεδιασμό και δράση σε πανελλαδικό επίπεδο.

Είναι απαραίτητο να αναδειχτεί ότι:

  • Τα προβλήματα δεν είναι τοπικά ή εθνικά αλλά διεθνή κι έχουν έναν κοινό εχθρό: την προσπάθεια των καπιταλιστών να θυσιαστούν όλα στο βωμό της υπέρβασης της κρίσης τους και τη διαρκή ανάπτυξη του κεφαλαίου σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας.
  • Η εσωτερική καταστολή των κινημάτων και ο πόλεμος είναι αλληλοσυμπληρούμενες πτυχές του ταξικού πολέμου σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο υπενθυμίζοντας ότι ο κύριος εχθρός του λαού μας βρίσκεται μέσα τη δικιά μας χώρα.
  • Η δυνατότητα νίκης της κοινωνικής πλειοψηφίας είναι εφικτή για την αναδιοργάνωση της κοινωνίας σε νέες βάσεις χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, πείνα και πολέμους.

Σε αυτό το πλαίσιο και με αφορμή τη συμπλήρωση 4 χρόνων τόσο από τη μεγάλη διαδήλωση της 13ης Ιούνη έξω από την ΑΓΕΤ όσο και του βασανισμού του Βασίλη Μάγγου την επόμενη ημέρα, ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου διοργανώνει διήμερο αντίστασης αγώνα και ανατροπής την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Ιουνίου και καλεί το λαό της πόλης και της μαχόμενες συλλογικότητες να το πλαισιώσουν και να το στηρίξουν. Αναλυτικά το πρόγραμμα του διημέρου θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Μάιος 2024

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΒΟΛΟΥ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: