Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Μαγνησία: Μολυσμένο νερό!

Την προηγούμενα βδομάδα δεκάδες άτομα, κάτοικοι του Δήμου Ρήγα Φεραίου, σε απόσταση αναπνοής από τον Βόλο, παρουσίασαν γαστρεντερίτιδα που εν τέλει οφειλόταν στο μικρόβιο της σαλμονέλας στο νερό βρύσης, ενώ εκτιμάται ότι η επιμόλυνση του νερού πιθανόν να οφείλεται σε έργα ύδρευσης που γίνονται στην περιοχή. 

Η πιο πιθανή εκδοχή που μας εξήγησαν ήταν ότι λόγω ξηρασίας του τελευταίου εξαμήνου δημιουργήθηκαν στην περιοχή των γεωτρήσεων ρηγματώσεις που από τις σποραδικές μπόρες εισήλθαν ακαθαρσίες.

Αντί δηλαδή μετά τις πλημμύρες να μπει σε προτεραιότητα η υγεία του κόσμου και να αποκατασταθούν οι βλάβες, οι δομές έχουν αφεθεί διαλυμένες οδηγώντας σε κρούσματα σαλμονέλας. Ταυτόχρονα ανοίγει η συζήτηση από τον Μπέο και τη κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης του Βόλου. 

Πάλι δεν χρειάζεται να πάει κανείς πολύ μακριά για να καταλάβει τις συνέπειες μια τέτοιας κίνησης. Το σιδηροδρομικό δίκτυο του Βόλου παραμένει διαλυμένο ενώ τέτοια φαινόμενα θα γενικευτούν στον νομό και τη περιφέρεια μετά τις καταστροφές που άφησαν οι πλημμύρες και οι φωτιές. 

Χρειάζεται οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές, τα συνδικάτα, οι συλλογικότητες της πόλης και οι περιβαλλοντικές κινήσεις να μπουν μπροστά στη μάχη να μην αφήσουν μία τέτοια κίνηση να περάσει και να απαιτήσουν μαζική χρηματοδότηση για τις δομές ύδρευσης της πόλης. Οι επιστήμονες και οι ιατρικοί σύλλογοι προειδοποιούσαν μετά τις πλημμύρες για υγειονομικές βόμβες και επιβεβαιώνονται μόλις μερικούς μήνες μετά. 

Το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει την κρίση της κυβέρνησης και το στρίμωγμά της από τη μαζική οργή. Χρειάζεται να κλιμακώσουμε για να τους γκρεμίσουμε.

Δημήτρης Στεφανάκης για την εφημερίδα «Εργατική Αλληλεγγύη»

Δεν υπάρχουν σχόλια: