Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Κινητοποίηση ενάντια σε αιολική ΒΑΠΕ στα Σφακιά, στην Περιφέρεια Κρήτης, στις 16/7, ώρα 11πμ

Η Πρωτοβουλία Σφακίων ενάντια στην εγκατάσταση αιολικής ΒΑΠΕ, καλεί σε κινητοποίηση στις 16 Ιουλίου 2024 στις 11 το πρωί στην Περιφέρεια  Κρήτης αναφέροντας συγκεκριμένα:

"ΗΡΘΕ Η ΣΕΙΡΑ ΜΑΣ...

Ορίστηκε για την Τρίτη 16 Ιουλίου στις 11 π.μ. η δια ζώσης συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας στο Ηράκλειο γνωμοδότηση (η τελική απόφαση παραμένει  στο Υπουργείο) επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο εγκατάστασης 6 ΑΣΠΗΕ με 48 ανεμογεννήτριες, των 288MW στους Δήμους Σφακίων, Σελίνου και Κισσάμου.

Υπενθυμίζουμε ότι στα Σφακιά προβλέπεται η εγκατάσταση των 3 από τις 6 ΑΣΠΗΕ (Αιολικός Σταθμός Ηλεκτρικής Ενέργειας) με περισσότερες από τις μισές ανεμογεννήτριες της μελέτης. Δηλαδή 26!!! Ο ΑΣΠΗΕ Νο4 με 9 ανεμογεννήτριες στη θέση «ΑΝΕΜΟΚΕΦΑΛΑ-ΧΑΛΑΡΑ-ΜΕΣΑ ΒΑΤΕΣ», ο ΑΣΠΗΕ Νο5 με 7 ανεμογεννήτριες στη θέση «ΧΙΟΝΙΣΤΡΑ-ΚΕΦΑΛΑ» και ο ΑΣΠΗΕ Νο6 με 10 ανεμογεννήτριες στη θέση «ΚΟΡΔΑ-ΑΜΜΟΛΟΧΙΑΣ-ΠΕΡΙΣΥΝΑΚΗ-ΠΑΠΟΥΡΑ-ΑΧΛΑΔΕΣ».

Δεν ξεχνάμε ότι για την Κρήτη κατατέθηκαν σκόπιμα τρεις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με 13 Αιολικά Πάρκα και 87 ανεμογεννήτριες των 511 ΜW. Κάτι περισσότερο από τις μισές ανάγκες της Κρήτης σε ενέργεια ενώ μάλιστα οι ήδη εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες παράγουν 300 MW. Την ενέργεια λοιπόν που θα «περισσεύει» θα την εκμεταλλεύονται οι Εταιρείες ΤΕΡΝΑ και ΕΛΙΚΑ.

Η μελέτη για τον Δήμο Σητείας πήρε έγκριση από την επιτροπή ενώ για την μελέτη Ηρακλείου-Λασιθίου η γνωμοδότηση ήταν αρνητική.

Στην δημόσια διαβούλευση που έλαβε χώρα στο Ασκύφου ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Ξυλούρης δήλωσε ότι η Περιφέρεια δίνει αρνητική γνωμοδότηση στις χαρακτηρισμένες περιοχές Natura παρά το ότι ο νόμος δεν το απαγορεύει. Αρνητική γνωμοδότηση δίνει επίσης η Επιτροπή σε περιοχές που ενώ δεν είναι Natura βρίσκονται σε μεγάλα υψόμετρα η χρειάζονται μεγάλα συνοδά έργα (διάνοιξη δρόμων, πλάτυνση) και για λόγους κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και αναπτυξιακούς.

Τώρα που ήρθε η ώρα να τηρηθούν οι δεσμεύσεις, η σφακιανή κοινότητα θα συμμετέχει σύσσωμη και με κοινό λόγο στην συνεδρίαση της Επιτροπής. Ο Δήμος με όλους τους θεσμικούς, και Σφακιανοί με φίλους των Σφακίων και φίλους των βουνών μας που στέκονται αντίθετοι στον κατακερματισμό τους και την εκβιομηχάνιση τους με ΑΠΕ  Σε αλληλεγγύη με τους Δήμους Σελίνου και Κισσάμου και τους πολίτες τους ενάντια στις ανεμογεννήτριες, σε αλληλεγγύη με τον Δήμο Αποκόρωνα και τους πολίτες του στον αγώνα τους ενάντια στα καλώδια υψηλής τάσης.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΙΣ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ!

ΣΤΑ ΣΦΑΚΙΑ ΠΟΤΕ!!! ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΜΥΑΛΑ!"

Δεν υπάρχουν σχόλια: