Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

Δήλωση αλληλεγγύης περιβαλλοντικών κινημάτων της Τουρκίας για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα

Πρέπει να εντείνουμε τον αγώνα μας ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που αφήνουν τους λαούς μας ανυπεράσπιστους απέναντι στις όλο και πιο εκτεταμένες πυρκαγιές, που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα εξακολουθούν να μαίνονται. Μία γυναίκα είναι νεκρή, χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Δεν γνωρίζουμε τον αριθμό των χιλιάδων ζώων που έχουν χάσει τη ζωή τους και των φυτών που έχουν καταστραφεί αφού δεν έχουν καταγραφεί. Οι πυρκαγιές έχουν φτάσει σε πόλεις και προάστια κοντά στην Αθήνα και οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο φετινός Ιούνιος και ο Ιούλιος ήταν οι θερμότεροι αντίστοιχοι μήνες που έχουν καταγραφεί ποτέ. Αναμένεται ότι οι πυρκαγιές θα συνεχιστούν καθώς η ζέστη και οι ισχυροί άνεμοι δεν προβλέπεται να υποχωρήσουν. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε ότι η μισή χώρα βρίσκεται «στο κόκκινο». Ωστόσο, παρ΄ όλες αυτές τις προειδοποιήσεις, δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα.

Η προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιών αφού ξεσπάσουν δεν αποτελεί μέτρο πρόληψης.

ΑΟι αρμόδιοι δεν έχουν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσουν τη νέα πραγματικότητα των 20 τελευταίων ετών της αύξησης της έντασης και του αριθμού των πυρκαγιών λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Οι δημόσιες υπηρεσίες δέχονται συνεχείς επιθέσεις. Οι περικοπές, οι μειώσεις του προσωπικού και η απασχόληση εποχιακών εργαζομένων με βραχυπρόθεσμες συμβάσεις μειώνουν την ικανότητα των δημόσιων υπηρεσιών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ακόμη και η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένη.

Αντί να ενισχύσει τις δημόσιες υπηρεσίες για να αντιμετωπίσει την απειλή των πυρκαγιών, η κυβέρνηση τις αποδυναμώνει. Εάν η Πυροσβεστική και η Δασική Υπηρεσία είχαν το απαραίτητο προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές προστασίας και πρόληψης, οι πυρκαγιές θα μπορούσαν να είχαν τεθεί υπό έλεγχο.

Χρειάζονται ριζοσπαστικές λύσεις

Απέναντι στις κυβερνήσεις που αγνοούν την κλιματική αλλαγή και περικόπτουν τους πόρους που απαιτούνται για την καταπολέμηση των πυρκαγιών, απαιτούμε ριζοσπαστικές λύσεις για την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής.

Θα ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών μας και τον κοινό αγώνα για να σταματήσει ο πλανήτης να καίγεται.

Τουρκικός συντονισμός της κοινής πρωτοβουλίας σε Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρο ενάντια στις εξορύξεις και τον πόλεμο “Kazma Birak”

xekinima.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: