Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Χανιά: Συγκέντρωση και πορεία για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων την Τετάρτη 25/9 και ώρα 7μμ στην Πλατεία Αγορά

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ - ΟΧΙ ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ

Οι επιθέσεις στους δημόσιους χώρους και οι βίαιες εκκενώσεις καταλήψεων και πολιτικών χώρων όπως η Ρόζα Νέρα δεν μπορούν να κρύψουν το εκδικητικό μίσος των αρχών προς τους εργαζόμενους/ες και τα κινήματα στα Χανιά και φέρνει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Οι προσπάθειες για την ξενοδοχοποίηση του λόφου Καστέλι θα πέσουν στο κενό. Την ώρα που χιλιάδες νοικοκυριά στενάζουν κάτω από το βάρος της ακρίβειας και της διάλυσης μέσω των ιδιωτικοποιήσεων της δημόσιας υγείας και παιδείας, η κυβέρνηση αποφασίζει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας για να εξυπηρετήσει τους επιχειρηματίες, επιτίθεται σε πολιτικούς χώρους ενώ παράλληλα συμμετέχει ενεργά με φρεγάτες και χρηματοδότηση στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ.

Στα Χανιά, όπως και αλλού, με την ευθύνη της κυβέρνησης και των προηγούμενων η ανάγκη ώστε όλοι και όλες να έχουν ένα σπίτι έχει μετατραπεί σε μια πρώτης τάξεως κερδοσκοπική επιχείρηση που ψάχνει το γρήγορο, βίαιο και εύκολο κέρδος και που βέβαια φροντίζει να μην δίνει αυξήσεις στους μισθούς και να επιβάλει έλεγχο στην αγορά ακινήτων και ενοικίασης. Η αλλαγή της φυσιογνωμίας της πόλης μέσα από μια σειρά αμφίβολων αστικών αναπλάσεων και πεζοδρομήσεων γίνεται για να εξυπηρετηθεί το μεγάλο σχέδιο της τουριστικοποίησης που ακολουθούν πιστά τόσο το κεντρικό κράτος όσο και ο Δήμος Χανίων.

Όμως δεν είναι μόνο ο Λόφος Καστέλι στο στόχαστρο. Το πρώην Στρατόπεδο Μαρκοπούλου, το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, η παραλία της Παχιάς Άμμου και ένα σωρό άλλα σημεία κινδυνεύουν να περάσουν στα χέρια ιδιωτών, να καταστραφούν από παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον ή αντί να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των εργαζομένων να δοθούν για άλλους σχεδιασμούς (πχ δημιουργία χώρου στάθμευσης). Από αυτή την άποψη, η προθεσμία στην υποβολή προσφορών για τα σχολεία που πρόκειται να κατασκευαστούν και την αναμόρφωση του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας, µέσω Σ∆ΙΤ (Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) και όπως αποφάσισε η Δημοτική Επιτροπή Χανίων με ψήφους της παράταξης του Δημάρχου, πρέπει να σημάνει συναγερμό σε όλος και όλες μας. Δεν χρειαζόμαστε σχολεία και πάρκα που στο τέλος θα τα χρηματοδοτήσει ο δήμος και θα τα πληρώνουμε εμείς. Η απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής για αυστηροποίηση των όρων για την διεξαγωγή εκδηλώσεων και φεστιβάλ στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας είναι κομμάτι της συγκεκριμένης κατεύθυνσης και του επιχειρούμενου αποκλεισμού των φοιτητικών, πολιτικών και αντιρατσιστικών συλλογικοτήτων από τον χώρο με πρόσχημα τη διατάραξη της κοινής ησυχίας όταν για παράδειγμα η Παλιά Πόλη στενάζει από την ηχορύπανση, την έλλειψη προσβασιμότητας και το άλυτο κυκλοφοριακό ζήτημα.

Παράλληλα η κυβέρνηση φροντίζει να ενισχύει την ρατσιστική πολιτική σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών. Επενδυτές και εταιρείες όπως η Belvedere είναι καλοδεχούμενοι στα Χανιά και σ’ ολόκληρη τη χώρα αλλά για τα θύματα του πολέμου και της κλιματικής αλλαγής ο Μητσοτάκης, ο Σολτς και ο Όρμπαν απαιτούν για κλιμάκωση της ρατσιστικής εκστρατείας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ζητώντας να ενισχυθούν οι φράχτες και να γενικευτούν οι επαναπροωθήσεις, “η ενεργητική αποτροπή” όπως βάφτισαν τελευταία την δολοφονική πολιτική τους. Και εδώ, ο Δήμος Χανίων και η Αντιπεριφέρεια Χανίων ακολουθούν πιστά την ίδια πολιτική και αρκούνται στην εκδίωξη των προσφύγων και τη διαβίωση τους σε άθλιες, απάνθρωπες συνθήκες αντί τη δημιουργία κατάλληλων χώρων φιλοξενίας.

Για όλα αυτά και απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση της Νέας Δημοκρατίας ώστε ν’ αποτραπεί η ξενοδοχοποίηση του λόφου Καστέλι χρειάζεται συνολικός αγώνας ενάντια στην κυβέρνηση της καταστολής, των ιδιωτικοποιήσεων και του πολέμου. Λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση του Λόφου Καστέλι και όχι σε σχέδια νέων εκκενώσεων. Καλούμε κάθε κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη, κάθε Χανιώτη και Χανιώτισσα σε αγωνιστική εγρήγορση. Όλοι και όλες, στη συγκέντρωση και πορεία για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων την Τετάρτη 25/9 και ώρα 7μμ στην Πλατεία Αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: