Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασία: Έγκλημα κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση

Για μια ακόμα φορά, μια φθινοπωρινή μπόρα που δεν κράτησε πολύ μάλιστα, μετέτρεψε τμήματα της Αθήνας σε ορμητικούς χειμάρρους.

Αυτά δεν έγιναν κάπου που πλημμύρισε χείμαρρος και είχαν δεκαετίες να καθαρίσουν (όπως έχει γίνει πολλές φορές σε περιοχές της επαρχίας). Δεν έγιναν στις περιοχές των καμένων δασών, όπου οι κάτοικοι βιώνουν την αγωνία για επικείμενες πλημμύρες. Έγιναν στο κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας, μέσα στον πιο πυκνό αστικό ιστό της.

Αυτό συνέβη για τον ίδιο λόγο που έχει συμβεί και άλλες φορές, μόλις ρίξει λίγο παραπάνω νερό.

Έχουν κατασκευάσει όλες τις μεγάλες οδικές αρτηρίες χωρίς αντιπλημμυρικά έργα (διότι αυτά δεν είναι «επιλέξιμα»!). Η λεωφόρος Κηφισού και οι παράδρομοί της δεν έχουν δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων και φυσικά δε διαθέτουν ούτε ένα φρεάτιο.

Κανείς δεν γνωρίζει από πότε έχουν να καθαρίσουν τα υπάρχοντα φρεάτια, ενώ θα έπρεπε να τα καθαρίζουν κάθε χρόνο, αφού είναι γνωστό ότι το φθινόπωρο αρχίζουν οι βροχές στη χώρα μας. Φραγμένες με σκουπίδια οι σχάρες και μισογεμάτα από χώμα και άλλα φερτά υλικά τα φρεάτια, αδυνατούν να στείλουν το νερό στους αγωγούς ακόμα κι εκεί που υπάρχουν. Η δυνατότητα αποχέτευσης πέφτει κατακόρυφα και η πλημμύρα είναι ζήτημα λίγου χρόνου. Υπάρχουν, όμως, οδικές αρτηρίες χωρίς φρεάτια, όπως αναφέρθηκε.

Και άρχισαν οι κλασσικές αλληλοκατηγορίες ανάμεσα σε δήμο, περιφέρεια και κυβέρνηση. Ο δήμαρχος Αθήνας Χάρης Δούκας, που είδε την εικόνα του να τσαλακώνεται άσχημα σε μια κρίσιμη γι’ αυτόν περίοδο για την προεδροεκλογολογία στο ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε κυβέρνηση και περιφέρεια, ισχυριζόμενος ότι αυτός καθάρισε πολλά φρεάτια, ακόμα και φρεάτια ευθύνης της περιφέρειας. Ο περιφερειάρχης Αττικής Νικ. Χαρδαλιάς, που πριν μερικές ημέρες φορούσε μπότες, κράνος, φωσφοριζέ γιλέκο εργασίας  και έβγαζε φωτογραφίες στην σκεπασμένη κοίτη του Κηφισού που είχε δεκαετίες να καθαριστεί, εξαφανίστηκε ενώ έστησε photo show για το αυτονόητο. Λες και δεν ήταν περιφερειάρχης του κόμματός του την προηγούμενη τετραετία ο Γιωργ. Πατούλης. Άλλο Κηφισός και άλλο Κηφισίας, όμως. Στην περιοχή που τα νερά χύνονται στον Κηφισό δεν έριξε πολύ νερό, ενώ ανατολικότερα η Κηφισίας, επίσης αρμοδιότητας περιφέρειας, έγινε χείμαρρος.

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας εξαφανίστηκε επίσης από το κάδρο και συνέχισε να εκδίδει ανακοινώσεις για την… άκρως επιτυχημένη αντιπυρική περίοδο!

Τους φόρους όμως, ξέρουν να τους μαζεύουν όλοι αυτοί οι διαχειριστές της αστικής εξουσίας. Μόνο που τους προορίζουν για τους ιμπεριαλιστές δανειστές της ΕΕ και των ΗΠΑ, για τους καπιταλιστές που κάνουν επενδύσεις (ή «επενδύσεις»), για τους «ημέτερους» εργολάβους του άρπα-κόλλα, για τους κάθε είδους αεριτζήδες και μιζαδόρους. Γι’ αυτό και δεν κάνουν ούτε τα στοιχειώδη έργα υποδομής.

Πριν από δέκα μήνες, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή δεν παρείχε επικαιροποιημένους χάρτες κινδύνων πλημμύρας και επικινδυνότητας πλημμύρας, όπως απαιτείται από την οδηγία 2007/60/ΕΚ για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας («οδηγία για τις πλημμύρες»). Το άρθρο 14 παράγραφος 2 την εν λόγω οδηγίας υποχρέωνε τα κράτη μέλη να επανεξετάσουν και, εφόσον απαιτείται, να επικαιροποιήσουν τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και τους χάρτες κινδύνων πλημμύρας έως τις 22 Δεκεμβρίου 2019 ενώ, σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 1, τα κράτη μέλη όφειλαν να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή την επανεξέταση και, κατά περίπτωση, την επικαιροποίηση των εν λόγω χαρτών τρεις μήνες μετά την εν λόγω ημερομηνία, δηλαδή έως τις 22 Μαρτίου 2020».

Η απόφαση αυτή των μεγαλογραφειοκρατών των Βρυξελλών ήταν κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία αποδείχτηκε ανίκανη και αδιάφορη να ανταποκριθεί ακόμα και στα τυπικά. Αυτοί που δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν ούτε σε μια τυπική γραφειοκρατική υποχρέωση (περί αυτού πρόκειται) έναντι της Κομισιόν, συνεπάγεται ότι αδυνατούν να δείξουν το παραμικρό ενδιαφέρον για την ουσιαστική αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

Το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας χρειάστηκε μια ολόκληρη μέρα για να συνέλθει από το σοκ και να εκδώσει μια σχεδόν λακωνική ανακοίνωση. Φαίνεται πως προσπαθούσαν παρασκηνιακά να αποσοβήσουν την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ρίχνοντας το φταίξιμο πρώτα στον ΣΥΡΙΖΑ για την καθυστέρηση (κυβερνούσαν ήδη τεσσεράμισι χρόνια!) και μετά δικαιολογήθηκαν ότι δήθεν καθυστέρησαν για να συμπεριλάβουν τα τελευταία κλιματικά δεδομένα!

Ένα ψέμα του ΥΠΕΝ Σκυλακάκη που αποκαλύφτηκε από την ανακοίνωση της Κομισιόν, που ανέφερε: «Δεδομένου ότι η Επιτροπή δεν έλαβε τις απαιτούμενες πληροφορίες από την Ελλάδα, απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στο εν λόγω κράτος μέλος τον Φεβρουάριο του 2022 και, στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο του 2022, απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη. Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της οδηγίας, καθώς οι υφιστάμενοι χάρτες δεν έχουν επανεξεταστεί. Η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος μέλος που δεν έχει συμμορφωθεί με την υποχρέωση αυτή».

Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών τους έστειλαν προειδοποίηση τον Φλεβάρη του 2022 και επανήλθαν με «αιτιολογημένη γνώμη» (κάτι σαν κίτρινη κάρτα) τον Σεπτέμβρη του 2022. Τότε δεν είχαν γίνει οι κακοκαιρίες Daniel και Εlias (Σεπτέμβρης 2023 και οι δύο), η δε κακοκαιρία Ιανός είχε γίνει δυο χρόνια νωρίτερα (Σεπτέμβρης 2020). Αυτοί, όμως, έπρεπε να καταθέσουν τους χάρτες τον Μάρτη του 2020! Και για να γλιτώσουν την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το πρόστιμο που θα πληρώσει ο κρατικός προϋπολογισμός, έπρεπε να καταθέσουν τους χάρτες τουλάχιστον το 2022, όταν είχαν ήδη δεχτεί τις δύο προειδοποιήσεις. Δεν το έκαναν, και μετά την παραπομπή κατέφυγαν σε χονδροειδή ψέματα.

Πάντως, εξυπακούεται ότι ακόμα κι αν γινόταν έγκαιρα η κατάθεση επικαιροποιημένων χαρτών επικινδυνότητας πλημμύρας δε θα έλυνε το ζήτημα της αναγκαίας αντιπλημμυρικής θωράκισης της χώρας. Έδειξε, όμως, την αδιαφορία της κυβέρνησης Μητσοτάκη για οτιδήποτε έχει σχέση (έστω και τυπική) με την αντιπλημμυρική θωράκιση και προστασία.

Η πρώτη φθινοπωρινή βροχή του 2024 απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι κυβέρνηση κράτος και αστική εξουσία εγκληματούν κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση κατά των πολιτών.

Και είμαστε ακόμα στην αρχή της φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου…

Διασκευή από eksegersi.gr 
Πηγή: ecopress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: