Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018

STOP στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Αιγείρας από τους κατοίκους της περιοχής

Η τραγική κατάσταση του ΧΥΤΑ Αιγείρας έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή κινητοποίηση τους κατοίκους της Ανατολικής Αιγιάλειας, οι οποίοι σύμφωνα με τις αποφάσεις της Λαϊκής Συνέλευσης της περιοχής ξεκινούν κινητοποιήσεις για κλείσιμο του ΧΥΤΑ!

Η κατάσταση του ΧΥΤΑ που παραμένει σε λειτουργία χωρίς άδεια από το 2015, αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία αλλά και για το περιβάλλον, όπως τονίζουν οι κάτοικοι.

Τα σημάδια υπερκορεσμού του χώρου ταφής των απορριμμάτων καθώς και η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα είναι εδώ και καιρό εμφανή.

Τα σκουπίδια ξεχειλίζουν από το έδαφος, τα στραγγίδια από τα απορρίμματα σχηματίζουν λίμνες και μολύνουν τον γειτονικό ποταμό Θολοπόταμο ενώ το βιοαέριο, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, εκλύεται ανεξέλεγκτο.


Εκτός όλων των άλλων, επανειλημμένα ο ΧΥΤΑ έχει πιάσει φωτιά. Πιο πρόσφατη η φωτιά του Σεπτέμβρη του 2017 η οποία σιγόκαιγε επί μήνες(!), με προφανείς επιπτώσεις στην ατμόσφαιρα από την έκλυση δηλητηριωδών ρύπων.

Τα αίτια για όλη αυτή την κατάσταση δεν εντοπίζονται απλά και μόνο στην αδιαφορία των αρχών, αλλά στη αντιλαϊκή πολιτική κεντρικού και τοπικού κράτους για τη διαχείριση των απορριμμάτων, μια πολιτική που βάζει τα κέρδη πάνω από τις κοινωνικές ανάγκες.

Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι θέμα βαθιά πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό, και αποτελεί τμήμα της συνολικής αντιλαϊκής επίθεσης που διεξάγει η κυβέρνηση και το κεφάλαιο.

Ο μονόδρομος της ιδιωτικοποίησης μέσα από ΣΔΙΤ το μόνο που εξασφαλίζει είναι τα κέρδη των εργoλάβων από το τεράστιο πεδίο κερδοφορίας που διαμορφώνεται. Αυτό δείχνει εξάλλου και η κατεύθυνση χρηματοδότησης των επιχειρήσεων διαχείρισης απορριμμάτων με ένα δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Μόνος δρόμος οι αγώνες των κατοίκων για την οριστική επίλυση του ζητήματος, ενάντια σε προσπάθεια επιχειρηματικής διαχείρισης και της πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: