Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων

Με ακόμη μεγαλύτερη ένταση συνεχίζεται η προσπάθεια αποτροπής της εξόρυξης πετρελαίων στην Ήπειρο. Οι συσταθείσες «Πρωτοβουλίες» σε όλη την Ήπειρο παραμένουν συνεπείς στον αγώνα που ξεκίνησαν, ενώ το θέμα έχει προσλάβει πανελλαδικές και ευρωπαϊκές διαστάσεις. Σύμμαχος, σε όλη αυτή την προσπάθεια, είναι και τα σωματεία αποδήμων και οι αδελφότητες καθώς και η (Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος), όπου στη γενική συνέλευση των μελών αποφασίστηκε να στείλουν ένα τεράστιο «ΟΧΙ» στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων.

Στην ανοιχτή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα, την Τετάρτη 2 Μάη και στην οποία συμμετείχαν πολίτες από διάφορες συλλογικότητες, αποφασίστηκε η διοργάνωση πανηπειρωτικής συγκέντρωσης και συλλαλητηρίου στην Ηπειρωτική πρωτεύουσα. Η συγκέντρωση προσδιορίστηκε για την Παρασκευή 1 Ιουνίου, στις 6 το απόγευμα, έξω από το περιφερειακό μέγαρο, για λόγους ουσιαστικούς και συμβολικούς, αφού η περιφέρεια Ηπείρου γνωμοδότησε θετικά στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και τάχθηκε εξ αρχής στο πλευρό των «πετρελαιάδων».


Οι τοπικοί άρχοντες, μετά τις αντιδράσεις των πολιτών, αποφεύγουν να πάρουν θέση, καίτοι αρχικά διατυμπάνιζαν την πετρελαϊκή δραστηριότητα ως σωτήρια για την περιοχή. Η αλλαγή αυτή οφείλεται στη διεύρυνση του μετώπου συλλογικοτήτων και πολιτών και στο γεγονός ότι οι τοπικές κοινωνίες αντιλαμβάνονται πως δεν θα έχουν εν τέλει κανένα οικονομικό όφελος. Εξάλλου, είναι σαφές ότι  η Ήπειρος θα απολέσει την ταυτότητά της και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, αφού θα υποβαθμιστεί το φυσικό και το θαλάσσιο περιβάλλον και κάθε ποιοτική παραγωγική δραστηριότητα. Βασικό σύνθημα παραμένει το «Έξω τα πετρέλαια από την Ήπειρο», ενώ το βλέμμα των «Πρωτοβουλιών» είναι στραμμένο και στο Ιόνιο, όπου αναμένεται οι πολυεθνικές εταιρίες, μετά την «άδεια» της κυβέρνησης, να ξεκινήσουν τις έρευνες.

Η «Πρωτοβουλία Πολιτών» απευθύνει κάλεσμα σε πολίτες, φορείς, σωματεία, πολιτιστικούς συλλόγους, τοπικές κοινωνίες, εργατικά κέντρα και κόμματα να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση της 1ης Ιουνίου. Η μαζικότητα θα τους φοβίσει, η ενότητα θα τους αποδιοργανώσει και η δύναμή μας θα τους αποτρέψει από τα επαχθή για το φυσικό περιβάλλον και τη ζωή μας σχέδια.

Πρωτοβουλίας Άρτας: ΟΧΙ στις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε Άρτα-Πρέβεζα

Με εισήγηση της κυβέρνησης και με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ολόκληρη η Ήπειρος έχει ήδη μπει στο στόχαστρο των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών, οι οποίες, μετά την υπογραφή και κύρωση από τη Βουλή των σχετικών συμβάσεων, προχωρούν σε έρευνες, για τον εντοπισμό και την εξόρυξη υδρογονανθράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου).

Η σύμβαση που αφορά το «Οικόπεδο Άρτας- Πρέβεζας» στην εταιρία ΕΛ.ΠΕ ΑΕ, στην πραγματικότητα όχι μόνο εκτείνεται, αλλά και υπερβαίνει, την γεωγραφική έκταση των νομών αυτών και περιλαμβάνει περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλους: Τα δάση των Τζουμέρκων και τα γραφικά χωριά τους, ποτάμια, γεωργικές εκτάσεις, περιοχές natura, υδροβιότοπους, τον Αμβρακικό κόλπο κλπ. Κι όλα αυτά χωρίς καν να ενημερώσουν τους πολίτες και να διαβουλευτούν με τις τοπικές κοινωνίες! Εν αγνοία μας και εν κρυπτώ, ετοιμάζονται να καταστρέψουν την πιο παρθένα περιφέρεια της χώρας!

Γιατί οι έρευνες, αλλά και οι εξορύξεις εν συνεχεία, με τις μεθόδους που θ΄ακολουθηθούν και τις σεισμικές εκρήξεις που θα γίνουν σε έδαφος και υπέδαφος, θα προκαλέσουν τεράστια βλάβη στα ύδατα, υπόγεια και μη, στην χλωρίδα και πανίδα, αλλά και στο μικροκλίμα της περιοχής μας, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την κτηνοτροφία, την γεωργική παραγωγή, την αλιεία, τον τουρισμό, την ποιότητα της ζωής μας και εν τέλει την ίδια την υγεία μας. Θα βλάψουν επίσης άμεσα την τοπική οικονομία και θα ακυρώσουν την ήπιας μορφής ανάπτυξη που θέλουμε για τον τόπο μας.

Πάνω από τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιριών και το υποτιθέμενο «εθνικό συμφέρον» που επικαλείται η κυβέρνηση, έρχεται η ζωή των ανθρώπων και η προστασία του περιβάλλοντος – φυσικού και πολιτιστικού- που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας και οφείλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας.

Γειτονικά μας παραδείγματα εξορύξεων, όπως στην Αλβανία και στην Basilicata της Ιταλίας, με τις γνωστές αρνητικές συνέπειές τους, πρέπει να μας αφυπνήσουν και να μας κινητοποιήσουν, ώστε να μην επιτρέψουμε ο όμορφος τόπος μας να υποστεί τα ίδια.

Η Ήπειρος – και η Άρτα ειδικότερα- μπορούν και πρέπει να αναπτυχθούν με ήπιο, βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Στηριγμένη στον αγροτοδιατροφικό τομέα, στην παράδοση, την ομορφιά του τοπίου και τα ιστορικά μνημεία της, με έμφαση στον τουρισμό, μπορεί να αναπτυχθεί οικονομικά και να ανθίσει πραγματικά για όλους τους κατοίκους της. Δεν θα αφανίσουμε το περιβάλλον και την τοπική μας οικονομία για λίγες προσωρινές θέσεις εργασίας στις εταιρίες του πετρελαίου, ούτε για τα κέρδη τους, από τα οποία ελάχιστα έως καθόλου, θα αποκομίσουν οι Δήμοι και οι κάτοικοι.

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ είναι πάνω από τα ΚΕΡΔΗ των πετρελαϊκών εταιριών.

ΟΧΙ στα ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και στις ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ και ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ.

ΝΑΙ στη ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ της ΗΠΕΙΡΟΥ και της ΑΡΤΑΣ ειδικότερα.


ΣΤΗΡΙΞΤΕ τον ΑΓΩΝΑ μας. ΔΡΑΣΤΕ μαζί μας .

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΡΤΑΣ

Η «Πρωτοβουλία Αθήνας» θα δώσει το "παρών"

Το Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο, στα Γιάννενα, την Παρασκευή 1/6/2018, στις 18:00 είναι μια σημαντική στιγμή στον αγώνα ενάντια στις έρευνες και στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο.

Η «Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων» θα δώσει το "παρών " και για το σκοπό αυτό οργανώνει ομαδική μετάβαση. Όσοι/ες ενδιαφέρεστε δηλώστε το έγκαιρα - στη διεύθυνση ath.stop.mining@gmail.com - στα τηλέφωνα 6948635889 πρωί, 6946280293 απόγευμα.

Ανάλογα με την ανταπόκριση, θα καθοριστεί ο ακριβής χρόνος και τρόπος, καθώς και το κόστος της μετάβασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: