Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Μεγάλο συλλαλητήριο στα Γιάννενα ενάντια στις εξορύξεις

Το Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο της 1ης Ιούνη στα Γιάννενα ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, ήταν μαζικό, ευφάνταστο και μαχητικό.

Υπό τους ήχους  ηπειρώτικης μουσικής  οι Πρωτοβουλίες που έχουν συγκροτηθεί μόλις σε λίγους μήνες στην Άρτα, την Πρέβεζα, την Θεσπρωτία, την Λευκάδα, αλλά και αντιπροσωπεία από την Πρωτοβουλία της Αθήνας βάδισαν στους δρόμους της πόλης σε μια μεγάλη πορεία για τα δεδομένα των Ιωαννίνων.

Εκατοντάδες κάτοικοι από την Ήπειρο αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας, με συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στα Γιάννινα, έστειλαν το δικό τους μήνυμα ενάντια στις έρευνες και την εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Την πορεία της 1η Ιουνίου συνδιοργάνωσαν οι Πρωτοβουλίες Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και η Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις πετρελαίου.


Συμμετείχαν και δήλωσαν τη στήριξη τους οι εξής:

⦁ Όλες οι παρατάξεις του Δήμου Ζαγορίου ⦁ Μέλη του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας ⦁ Σύλλογος Μανιταρόφιλων Ιωαννίνων ⦁ Κίνηση Καθαρός Καλαμάς ⦁ Σύλλογος προστασίας Αράχθου ⦁ Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων ⦁ Ανοιχτή συνέλευση στα Γιάννενα ενάντια στις εξορύξεις ⦁ Χειρονομία-Αντιεξουσιαστική Κίνηση ⦁ Κουκλοθέατρο Αντράλα ⦁ Κροταλάρτα ⦁ Πολυφωνικό καραβάνι ⦁ Γιάννης Χαλδούπης με την ορχήστρα του ⦁ Παρατηρητήριο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων ⦁ Σωματείο Μετάλλου Ιωαννίνων ⦁ Πολιτιστικός Σύλλογος Πολύδροσου ⦁ Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Καστάνιανης Πωγωνίου Ιωαννίνων ⦁ Σεμπρεβίβα ⦁ Από κοινού συνέλευση για την αποανάπτυξη και την άμεση δημοκρατία ⦁ Εναλλακτική δράση για ποιότητα ζωής ⦁ Αντισπισιστές ακτιβιστές και βίγκαν ενάντια στον περιβαλλοντικό όλεθρο, τη λεηλασία της φύσης και των άγριων ζώων ⦁ Greenpeace ⦁ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ⦁ Νέο Αριστερό Ρεύμα Ηπείρου-Κέρκυρας-Λευκάδας ⦁ Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση ⦁ ΣΕΚ ⦁ Λαϊκή Ενότητα ⦁ Οικολόγοι Πράσινοι ⦁ Πράσινοι Αλληλεγγύη ⦁ Μ.Λ.ΚΚΕ ⦁ ΟΚΔΕ ⦁ ΕΠΑΜ Ιωαννίνων ⦁ Diem 25 ⦁ Κόκκινη Κινηματική Οικολογία (ΚΟΚ.Κ.ΟΙ) ⦁ Εργατικός Αγώνας Ιωαννίνων ⦁ Δικτύωση για μια ριζοσπαστική αριστερά ⦁ Λαϊκή αντίσταση Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία ⦁ Αριστερή Παρέμβαση Ηπείρου ⦁ Αριστερή Παρέμβαση Ιωαννίνων ⦁ ΔΡΑΣΥ ⦁ Δημοτική Παράταξη Γιάννενα τώρα ⦁ Αριστερή Κίνηση Μηχανικών Ηπείρου

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις έξι το απόγευμα, όταν άρχισαν να καταφτάνουν πρωτοβουλίες πολιτών από την υπόλοιπη Ήπειρο αλλά και αντιπροσωπείες από διάφορες περιοχές της χώρας.

Στην πορεία μοιράστηκε το παρακάτω κείμενο:

Τον Σεπτέμβρη του 2017 υπογράφτηκε από τον υπουργό ενέργειας και περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη η παραχώρηση 4.187 τετραγωνικών χιλιομέτρων για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε όλη την Ήπειρο στην πολυεθνική Repsol. Συγκεκριμένα, οι εκτάσεις που παραχωρήθηκαν βρίσκονται στους δήμους Ζίτσας, Πωγωνίου και Ζαγορίου, καθώς και περιοχές στο νομό Θεσπρωτίας και στο δέλτα του ποταμού Καλαμά. Ακόμα, στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνονται εκτάσεις που ανήκουν στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΟΥΣ;

11.500 εκρήξεις ανά 50 μέτρα για τη μελέτη πρόκλησης σεισμών κατά τη διάρκεια της έρευνας- που ήδη έχει ξεκινήσει. Το 2021, η πρώτη προγραμματισμένη εξόρυξη στο δήμο Ζίτσας, ο δήμαρχος της οποίας, Μ. Πλιάκος, έχει υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης εκτάσεων στην ισπανική πολυεθνική.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η REPSOL;

H ισπανική εταιρεία Repsol Oil & Gas έχει παρουσία σε 40 χώρες παγκοσμίως, κυρίως της Λατινικής Αμερικής με αρκετές καταγγελίες για περιβαλλοντικά εγκλήματα και ατυχήματα με διαρροές σε βάρος της. Δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς της διαχείρισης υδρογονανθράκων, από την εξόρυξη, στη μεταφορά, στην επεξεργασία, στην πώληση.

ΤΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΩΣ ΤΩΡΑ;

Οι δήμοι Ζίτσας, Πωγωνίου και Σουλίου έχουν παραχωρήσει άδεια για έρευνα στην εταιρεία. Η εταιρεία έχει εισβάλλει παρανόμως σε ιδιωτικές εκτάσεις, χωρίς την άδεια των ιδιοκτητών με σκοπό την έρευνα και ακόμα και εκρήξεις.

Η απόσταση των εκρήξεων που αναγραφόταν στη σύμβαση(25-100 m) δεν τηρήθηκε αφού οι σεισμικές εκρήξεις με τη χρήση δυναμίτη ως τώρα έγιναν σε πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους (2-4m).
Έχει ξεκινήσει η αποψίλωση δασικών εκτάσεων στην περιοχή της Ζίτσας και στην περιοχή των Φιλιατών της Θεσπρωτίας.

Όλα αυτά μας βεβαιώνουν για τη στάση των θεσμικών φορέων και της εταιρείας που πριν ήδη ξεκινήσει το έργο δεν νοιάζονται ούτε για τα προσχήματα νομιμότητας.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ;

Μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα με καθημερινές μικρές διαρροές από τις εγκαταστάσεις αλλά και από πιθανά ατυχήματα με μεγάλες διαρροές. Αρκετά συχνά φαινόμενα στις εξορύξεις πετρελαίου και μάλιστα από την συγκεκριμένη εταιρεία.

Αποψίλωση μεγάλων δασικών εκτάσεων με παράλληλη μόλυνση του εδάφους αλλά και του αέρα από την καύση. Μείωση των πληθυσμών άγριων ζώων και καταστροφή της μελισσοκομίας, της αμπελουργίας. Επίσης, έχουμε δει την διατάραξη κοινωνικής συνοχής που προκαλούν οι πολυεθνικές στις τοπικές κοινωνίες, όπως ακριβώς συνέβη και στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Τέλος, οι θέσεις εργασίας που υπόσχεται η εταιρεία είναι ελάχιστες οι οποίες καλύπτονται κατά κύριο λόγο από ειδικευμένους εργαζόμενους από το εξωτερικό.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ;

Η ενημέρωση από πλευρά της εταιρείας, του κράτους και των τοπικών αρχών (βλ.περιφέρεια Ηπείρου και δήμαρχοι) ήταν μηδαμινή, οπότε αποφασίσαμε να ενημερωθούμε και να ενημερώσουμε τους κατοίκους της πόλης για την επερχόμενη λεηλασία. Παράλληλα, έχουμε συμμετάσχει σε παρεμβάσεις στο πεδίο των ερευνών με σκοπό την παρεμπόδιση των συνεργείων της εταιρίας.

Γνωρίζουμε ότι ο μόνος τρόπος για να είναι αποτελεσματικά τέτοια κινήματα είναι να οργανώνονται με αμεσοδημοκρατικό τρόπο, όπου ο κάθε πολίτης μπορεί να συμμετέχει ισότιμα. Για τον παραπάνω λόγο, αποφασίσαμε να ανακοινώνουμε δημόσια τις συνελεύσεις μας, δημιουργώντας έναν ανοιχτό πόλο αντίστασης στη μεγαλύτερη πόλη κοντά στο κέντρο των εξορύξεων. Διαφωνούμε με τα κόμματα με τη πρακτική της ανάθεσης και επιλέγουμε εμείς οι ίδιοι να αποφασίζουμε τις θέσεις και την πρακτική μας. Ασκούμε κριτική στη λογική της ανάπτυξης και της υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων.

Το πετρέλαιο και οι υδρογονάνθρακες είναι μια ξεπερασμένη πηγή ενέργειας, η εξόρυξη των οποίων έχει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες όπου έχει γίνει. Για αυτό οπουδήποτε στον κόσμο πηγαίνουν οι πετρελαϊκές, οι άνθρωποι οργανώνονται εναντίον τους.
Εκτός από τη συνέλευση στα Γιάννενα και την πρωτοβουλία κατοίκων, συνελεύσεις έχουν δημιουργηθεί σε Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία και Αθήνα με σκοπό την ενημέρωση και την κινητοποίηση ενάντια στην έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων και πετρελαίου στην Ήπειρο.

Ανοιχτή Συνέλευση στα Γιάννενα ενάντια στα πετρέλαια


Ωστόσο η αποτροπή της εξόρυξης υδρογονανθράκων τόσο στο οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί προς έρευνα στην κοινοπραξία Repsol - Energean Oil & Gas στα Γιάννενα και Θεσπρωτία, όσο και στο οικόπεδο Άρτας – Πρέβεζας, που παραχωρήθηκε στα ΕΛ.ΠΕ, θα απαιτήσει και άλλες τέτοιες κινητοποιήσεις.

Οι εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων που μίλησαν υποστήριξαν ότι οι έρευνες πετρελαίων στην Ήπειρο και όχι μόνο θα πρέπει να σταματήσουν και οι πολυεθνικές να απομακρυνθούν.

Η Ήπειρος χρειάζεται βιώσιμη και ήπια ανάπτυξη κάτι που δεν συνάδει με τα πετρέλαια…

Αυτός ήταν ο κεντρικός άξονας όλων, οι οποίοι παράλληλα ανέφεραν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στις συγκεκριμένες πολιτικές που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση.

"Ο αγώνας μας δεν θα σταματήσει αν δεν σταματήσουν"   και αυτό ήταν το κεντρικό συνθημα όλων των ομιλητών, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα για συνέχιση των αγώνων  τους.

Τα βλέμματα όλων τράβηξε η παρουσία  ενός εμίρη   αλλά και ο γιγαντιαίος δράκος (θεατρικό δρώμενο) που κυριαρχούσαν στην πορεία που ακολούθησε σε κεντρικούς  δρόμους των Ιωαννίνων, στέλνοντας με  το δικό τους  τρόπο  ένα ξεχωριστό αλλά  και ισχυρό  μήνυμα...

Οι Επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί από όλη την Ήπειρο, θα προχωρήσουν σε κοινή συνεδρίαση προκειμένου να αποφασίσουν τον τρόπο αντίδρασης το επόμενο διάστημα.

Τα «θαύματα» των εξορύξεων

Η κινητοποίηση έπαιξε ρόλο στο να ξεγυμνωθούν όλα τα ψέματα – περιτύλιγμα της επερχόμενης καταστροφής:
Ότι δήθεν οι εξορύξεις θα στηρίξουν την ποθητή οικονομική ανάπτυξη για να βγούμε από τον ζυγό των μνημονίων, ότι θα συμβάλουν στην ενεργειακή ανεξαρτησία της  Ελλάδας και ότι το περιβάλλον δεν απειλείται. Υπόσχονται δηλαδή ένα αληθινό «θαύμα».

Σε παγκόσμιο επίπεδο περιβάλλον απείραχτο από εξορύξεις δεν υπάρχει!

Ούτε εταιρείες στις οποίες θα ανήκει το πετρέλαιο και οι υδρογονάνθρακες που να είναι φιλάνθρωπες!

Και φυσικά ούτε θετική οικονομική ανάπτυξη ενώ θα πλήττονται ή και θα διαλύονται οι τομείς του τουρισμού, της κτηνοτροφίας, της γεωργίας...

Ανάγκη για συντονισμό

Και στην περίπτωση των Ιωαννίνων, όπως και στον Βόλο με το μαζικότατο συλλαλητήριο 8.000 ανθρώπων κατά της καύσης σκουπιδιών στις 5 Μάη, τα Αθηναϊκά ΜΜΕ τήρησαν σιγή ιχθύος.

Και η αλήθεια είναι πως το κίνημα δεν έχει τίποτα να περιμένει από τους έτοιμους από καιρό συμμάχους των πολυεθνικών.

Είναι φανερό, ότι είναι αναγκαίος ο συντονισμός με όλα τα σημαντικά τοπικά κινήματα που δίνουν αυτή τη στιγμή μάχες πανελλαδικά: Από το κίνημα ενάντια στην καύση σκουπιδιών στο Βόλο και τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας που μάχονται ενάντια στην νέα χωματερή στο λατομείο Μουσαμά, έως τις Σκουριές και τα κινήματα ενάντια στις καταστροφικές συνέπειες των ανεμογεννητριών.

Στην «ανάπτυξη» που καταστρέφει το περιβάλλον και τις ζωές μας να απαντήσουμε με κοινό μέτωπο των αγωνιζόμενων κοινωνιών!

Χαιρετίζουμε το μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα στις 1 Ιούνη

Οι τοπικές επιτροπές Ηπείρου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζουν όλους τούς Ηπειρώτες που συμμετείχαν στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε από τις επιτροπές αγώνα της Ηπείρου.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε παραπέρα μαζικοποίηση τον αγώνα, στη συγκρότηση επιτροπών αγώνα σε όλους τούς δήμους της Ηπείρου, στο μαχητικό συντονισμό τους και δηλώνουμε ότι θα υποστηρίξουμε με όποιες δυνάμεις το κίνημα με κριτήριο τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας και του δικαιώματός της σε μία αξιοβίωτη ζωή, σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, μέσα από την αμφισβήτηση του καταναλωτισμού, τον ενεργοβόρου καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και της κατοχής των πηγών ενέργειας από το κεφάλαιο.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ τοπικές επιτροπές Ηπείρου











Δεν υπάρχουν σχόλια: