Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

Όχι άλλα σκουπίδια στη Φυλή

Παράσταση διαμαρτυρίας και κατάληψη στα γραφεία του ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής - φορέας αρμόδιος για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων της Αττικής), πραγματοποίησε στις 31 Ιούλη η ΠΟΕ-ΟΤΑ μαζί με σωματεία, φορείς, περιβαλλοντικές κινήσεις πολιτών της Δυτικής Αθήνας και περιφερειακά σχήματα της Αττικής.

Η κινητοποίηση μπλόκαρε την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, υπό την νυν περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, με κύριο θέμα την επέκταση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής. Όπως κατήγγειλε η ΠΟΕ-ΟΤΑ στην ανακοίνωσή της, πρόκειται για «ένα μεγάλο περιβαλλοντικό και οικονομικό σκάνδαλο», που συνεχίζει την πολιτική της διαχείρισης των απορριμμάτων προς όφελος ιδιωτικών εργολαβικών συμφερόντων με τεράστιο κόστος -οικονομικό, εργασιακό καθώς και συνθηκών ζωής και υγείας- για τους εργαζόμενους στους Δήμους και όλους τους πολίτες της Αττικής.


Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με τα πανό τους ο Σύλλογος Εργαζόμενων Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού, η πρωτοβουλία πολιτών “Δυτικό Μέτωπο”, τα περιφερειακά σχήματα “Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική” και “Ανυπότακτη Αττική”, ενώ το παρών έδωσαν δεκάδες εργαζόμενοι και κάτοικοι των περιοχών που πλήττονται από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής και απαιτούν το άμεσο και οριστικό κλείσιμό του.

«Η κινητοποίηση σήμερα γίνεται για το σχεδιασμό της περιφέρειας Αττικής να επεκτείνει ακόμα περισσότερο τη δράση των ιδιωτών στο ΧΥΤΑ Φυλής», μας είπε ο Βασίλης Πετρόπουλος, γενικός γραμματέας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, «Είναι προκλητικό ότι επέλεξε η περιφερειάρχης να φέρει το θέμα τριάντα μέρες προτού λήξει η θητεία της, κάτι που βέβαια είχε επιχειρήσει ξανά την βδομάδα του Πάσχα προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις από την πλευρά των εργαζομένων. Δυστυχώς γι' αυτή, όπως και την προηγούμενη φορά έτσι και τώρα, η παρέμβαση που έχει γίνει, η κατάληψη στο γραφεία του ΕΔΣΝΑ, φαίνεται να αποτρέπει αυτό το σχεδιασμό.

Η πρωτοβουλία της Δούρου και της περιφέρειας φαίνεται να είναι σε απόλυτη σύμπνοια και με το επερχόμενο περιφερειάρχη. Ο σχεδιασμός είναι ενιαίος στο να αλωθεί ακόμα περισσότερο η χωματερή αλλά και η διαχείριση των απορριμμάτων είτε με απευθείας αναθέσεις είτε με τη λογική των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Με αυτή την έννοια, η σημερινή κινητοποίηση σηματοδοτεί την έναρξη πιο μεγάλων και σημαντικών κινητοποιήσεων στην επόμενη φάση. Τόσο οι εργαζόμενοι στον ΕΔΣΝΑ που είναι μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ όσο και όλοι οι εργαζόμενοι στους δήμους αντιδρούμε σε αυτές τις πολιτικές».

«Με τη συνεδρίαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ επιχειρείται να κλείσουν τα πιο σοβαρά θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής με το χειρότερο τρόπο», μας είπε ο Τάσος Κεφαλάς, μέλος  του Δυτικού Μετώπου, «Αυτό που προδιαγράφει η ημερήσια διάταξη είναι η συνέχιση της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής, όχι μόνο του ΧΥΤΑ αλλά και των υπόλοιπων δραστηριοτήτων, με κορυφαία αυτή του Εργοστασίου Επεξεργασίας για το οποίο επιδιώκεται να αυξηθεί υπέρμετρα η δυναμικότητά του. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η απερχόμενη διοίκηση της Δούρου καταφεύγει στη γνωστή συνταγή: όλα τα σκουπίδια στην εγκατάσταση της Φυλής για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Τυπικά η διαχείριση των απορριμμάτων ανήκει στον ΕΔΣΝΑ, το πραγματικό έργο της διαχείρισης όμως στη Φυλή όπου είναι και ο πυρήνας των δραστηριοτήτων εκτελείται από εργολάβους. Και οι αποφάσεις αυτούς φωτογραφίζουν».

«Είμαστε σήμερα εδώ ενάντια στην επέκταση της χωματερής στη Φυλή», μας είπε ο Χρήστος Κουρνιώτης, μέλος ΔΣ της ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, του Δυτικού Μετώπου και της Αντικαταπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική, «Είναι ένα θέμα που είχε προμετωπίδα της  η Δούρου το 2014 που εκλέχτηκε, αλλά έκανε ελάχιστα γι’ αυτό, στην ουσία το υπονόμευσε με κάθε τρόπο, με αποτέλεσμα να φτάνουμε σήμερα να θέλει να πάρει αποφάσεις ταφόπλακα για τη Φυλή. Συνεχίζουν τη λειτουργία της χωματερής, την επεκτείνουν, θέλουν να πάνε στην “τρίτη φάση”, δηλαδή άλλα 300 στρέμματα που σημαίνει άλλα 10 με 15 χρόνια χωματερή. Για τους κατοίκους σε Άνω Λιόσια, Ζεφύρι, Φυλή, Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Πετρούπολη, δηλαδή στο μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Αθήνας, αυτό σημαίνει θάνατος.

Η σημερινή κινητοποίηση είναι πολύ ελπιδοφόρα, γιατί παρότι καλοκαίρι και μεγάλη συμμετοχή έχει και κατάληψη έγινε. Πρέπει να συνεχίσουμε με συλλογικές και ενωτικές πρωτοβουλίες για να αποτρέπουμε αποφάσεις που καταστρέφουν τις ζωές μας. Υπάρχει ένας άλλος τρόπος διαχείρισης, λειτουργικός και αποτελεσματικός, με το ένα δέκατο των χρημάτων που δίνουν σήμερα κάθε χρόνο».

Αμετανόητη η Δούρου πραγματοποίησε εν κρυπτώ συνεδρίαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ την επόμενη μέρα, προχωρώντας στις παραπάνω αποφάσεις. Είναι γελασμένη τόσο αυτή όσο και ο Πατούλης αν νομίζουν ότι έτσι θα σταματήσουν τις αντιδράσεις και θα καταφέρουν να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους.

• Το Δυτικό Μέτωπο καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην ορκωμοσία του Περιφ. Συμβουλίου στις 29 Αυγούστου.
• Σύσκεψεις στην Πετρούπολη 26/8 και στη Φυλή 27/8

Πηγή: ergatiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: