Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

ΘΑΣΟΣ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΥΨΑΡΙΟΥ

Η σιγή ιχθύος των υπηρεσιών και της υπηρεσίας πολιτικής Αεροπορίας, η έλλειψη πληροφόρησης
και συναινετικών, δημοκρατικών διαδικασιών όπως αρμόζουν σε ένα δημοκρατικό κράτος, μόνο κάτι ύπουλο και ανήθικο μπορούν να υποκρύπτουν.

Και τι είναι αυτό;

Η ΥΠΑ μετά την αποτυχημένη απόπειρα εγκατάστασης ραντάρ στην κορυφή του Υψάριου επανέρχεται με μία εξίσου βέβηλη πρόθεση να εγκαταστήσει ένα πάρκο {στρατόπεδο} κεραιών να περιφράξει δηλαδή την κορυφή του Υψάριου και να κατασκευάσει ένα άβατο στρατόπεδο με κεραίες.


Το Ψαριό είναι στην συνείδηση των Θασίων ένας ιερός τόπος, ένας ομφαλός της Θάσου ένα ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ για το νησί.

Για τους γραφειοκράτες της ΥΠΑ αυτό δεν παίζει κανέναν ρόλο, για όσους όμως ζούνε σ αυτό το νησί και αγαπάνε τον τόπο τους, είναι ένα περιβαλλοντικό έγκλημα. Η κορυφή του Ψαριού εξαιτίας της μοναδικότητάς της έχει καταστεί τόπος υψηλής επισκεψιμότητας, έχει χαρακτηρισθεί τόπος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και έχει ενταχθεί στην NATURA 2000. Και όχι τυχαία.

Η Ελλάδα έχει να δείξει μοναδικές φυσικές ομορφιές και σε αυτές ανήκουν και τα βουνά της με τις κορυφές τους.

Δεν γνωρίζουμε αν η ΥΠΑ έχει εξαντλήσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις (που υπάρχουν) και έχει επικεντρωθεί μόνο στην κορυφή του Ψαριού.

Γνωρίζουμε ότι η ματαίωση της εγκατάστασης του ραντάρ δεν σήμανε το τέλος γι αυτήν, άρα υπάρχουν πολλές δυνατότητες για να εκπληρώσει την λειτουργία της. Η προηγούμενη δημοτική Αρχή απέκλεισε την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή του Υψάριου αποδεχόμενη την μοναδικότητά της.

Οι κάτοικοι σύσσωμοι απέτρεψαν την εγκατάσταση του ραντάρ προστατεύοντας την κορυφή του νησιού τους και καμία ΥΠΑ δεν έχει μεγαλύτερη ισχύ από την φωνή του λαού της Θάσου.

Αντί για την υποβάθμιση και καταστροφή της κορυφής πρέπει να γίνει εκκαθάριση της περιοχής από τα απομεινάρια της αποτυχημένης προσπάθειας. Να γίνει καθαρισμός, σήμανση, κιόσκια ξεκούρασης με μια προσέγγιση που να προστατεύει και να αξιοποιεί τον τόπο με σεβασμό.

Στην Ελλάδα έχουν απομείνει ανέγγιχτα μέρη που συνδέουν το παρελθόν με το μέλλον και σημαδεύουν το δέσιμο των κατοίκων με τον τόπο τους. Σε αυτά περιλαμβάνονται και οι βουνοκορφές όπως αυτή του Ψαριού που πρέπει να παραμείνουν όπως έχουν.

Η Περιβαλλοντική Κίνηση Θάσου καλεί τούς κατοίκους της Θάσου σε εγρήγορση ώστε να αποτραπεί αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα.

Θάσος 6/9/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια: