Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

Γερμανία: Οικολογικό κίνημα εναντίον Πρασίνων

Πολιτική ανυπακοή εναντίον του πρώην φιλειρηνικού και οικολογικού κόμματος σε πολλές πόλεις


Συντάκτης: Gitta Düperthal

Μετάφραση: Άλεξ Κάντζιας – Ρόντε

Πηγή: Junge Welt

Μεταφράζουμε ένα ενδιαφέρον κείμενο που αφορά την αντιπολίτευση που σχηματίζεται στα αριστερά των Πράσινων. Η εκτόξευση των ποσοστών τους, η επιδίωξη εκπροσώπησης των μεσαίων στρωμάτων και η πλήρης σύμπλευση τους με τα συμφέροντα της μεγάλης βιομηχανίας, ενόψει και των ομοσπονδιακών εκλογών του επόμενου έτους που πιθανότατα θα τους φέρουν να συγκυβερνούν, έχουν οδηγήσει στην εγκατάλειψη των παραδοσιακών οικολογικών και φιλειρηνικών τους θέσεων, δημιουργώντας ένα «κενό» που ήδη ανά περιοχές αρχίζει να καλύπτεται από νέα σχήματα.


Η οργή εναντίων των Πρασίνων στο κρατίδιο της Έσσης είναι μεγάλη. Σε αρκετές πόλης όπως τη Φρανκουφούρτη επί του Μάιν, το Ντάρμσταντ, το Βισμπάντεν, το Όφενμπαχ, το Μάρμπουργκ, το Γκισεν και το Κάσελ σημειώθηκαν την Τρίτη το βράδυ δράσεις πολιτικής ανυπακοής. Στο Βερολίνο την Τετάρτη το πρωί ακτιβιστές των πρωτοβουλιών »Fridays for Future«, »Anti-Kohle-Kidz«, »Ende Gelände« και »Sand im Getriebe« κατέλαβαν το ομοσπονδιακό γραφείο του πρώην φιλειρηνικού και οικολογικού κόμματος, διαμαρτυρόμενοι εναντίον της επέκτασης του αυτοκινητόδρομου Α 49 που θα αποψιλώσει το δάσος Dannenröder, και η οποία έχει σχεδιαστεί από την μαυρο-πράσινη κυβέρνηση συνασπισμού (σμ Χριστιανιδημοκρατών και Πρασίνων) του κρατιδίου της Έσσης.

«Όποιος το 2020 θέλει να δημιουργήσει ένα νέο αυτοκινητόδρομο αγνοεί την φριχτότητα της κλιματικής κρίσης», ανέφεραν. Ο αρχηγός του κόμματος Ρόμπερτ Χάμπεκ ναι μεν επεδίωξε τον διάλογο μαζί τους, επαινώντας το «πάθος και την επιμονή» των νέων, μιλώντας όμως στο γερμανικό πρακτορείο τύπου υποστήριξε πως «η κυβέρνηση του κρατιδίου της Έσσης είναι υποχρεωμένη να το υλοποιήσει» (σμ το έργο).

Την προηγούμενη νύχτα στην Φρανκφούρτη επί του Μάιν (σμ και μεγαλύτερη πόλη του κρατιδίου) ακτιβιστές από τα δεντρόσπιτα που έχουν κατασκευαστεί στο δάσος Dannenröder και η ομάδα «Young ATTAC» βγήκαν στους δρόμους. «Η πολιτική ανυπακοή είναι απαραίτητη "επειδή δεν μπορούμε πλέον να ανεχόμαστε την υποκρισία των Πρασίνων», δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες στην εφημερίδα junge Welt. Ως εταίρος του CDU στην κυβέρνηση συνασπισμού της Έσσης, το κόμμα επιμερίζεται την ευθύνη της επέκτασης του αυτοκινητοδρόμου και ισχυρίζεται πως δεν μπορεί να κινηθεί νομικά εναντίον της. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με ένα πόρισμα της Greenpeace: το Υπουργείο Μεταφορών της Έσσης μπορεί να σταματήσει νόμιμα το έργο και την αποψίλωση στο δάσος Dannenröder, καθώς περιβαλλοντικά ζητήματα όπως οι επιπτώσεις στα υπόγεια ύδατα δεν έχουν πλήρως διερευνηθεί.

Την νύχτα της Τρίτης είχαμε την κινητοποίηση ομάδων που διεξήγαγαν δράσεις γνωστών ως »Adbusting«. Σε αυτή η μορφή πολιτικής ανυπακοής διαφημιστικές (γιγαντο)αφίσες αντικαθίστανται από άλλες που περιέχουν κάποιο πολιτικό μήνυμα. Παντού στην Έσση κρέμονται τώρα αφίσες που δείχνουν αστυνομικούς με γκλομπ να εκκενώνουν το δάσος από ακτιβιστές και ακτιβίστριες, όπως και άλλα μοτίβα της καταστροφής του »Danni« (σμ υποκοριστικό του συγκεκριμένου δάσους) με σκοπό την επέκταση του Α – 49. Πάνω τους η φράση «οι πράσινοι κυβερνούν», όπως και το αλλοτριωμένο λογότυπο του κόμματος, με έναν αυτοκινητόδρομο στη μέση του ηλιολούλουδου και υπογραφή »Bündnis A 49/Die Grünen« (σμ αντί του Bündnis ‘90/Die Grünen που είναι το κανονικό όνομα του κόμματος).

Κατά τη διάρκεια της νυχτερινής αντικατάστασης αφισών γύρω από τον Κεντρικό Σταθμό της Φρανκφούρτης, οι ακτιβιστές έμοιαζαν με επαγγελματίες: όπως οι άνθρωποι που εργάζονται στις στάσεις του τραμ φόραγαν πορτοκαλί γιλέκα ασφαλείας. Με ένα γενικό κλειδί άνοιγαν τις διαφημιστικές βιτρίνες για να τοποθετήσουν τις αφίσες που επικρίνουν τους Πράσινους. «Δεν αφαιρούμε την καπιταλιστική διαφήμιση, απλώς την επικαλύπτουμε, αλλιώς θα ήταν κλοπή», εξήγησε ένας ακτιβιστής, ας τον ονομάσουμε Peter. Όταν ένας περαστικός ρώτησε αν αυτό ήταν νόμιμο επειδή ήταν τόσο αργά, η μόνη απάντηση ήταν: «Δεν μπορούμε να επιλέξουμε τις ώρες εργασίας μας». Ο Peter και ο σύντροφος του, και οι δύο λίγο πάνω από είκοσι, είναι εξοργισμένοι με τους Πράσινους. Όταν κάποτε το κόμμα έμπαινε στα κοινοβούλια, οι βουλευτές του ως ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην καπιταλιστική αποξένωση επιδίδονταν στο πλέξιμο, «όπως το κάνουμε και εμείς στα δεντρόσπιτα, για να έχουμε ζεστές κάλτσες – και τώρα στέλνουν αστυνομικούς στο δάσος να μας ξυλοφορτώσουν, για να επιβάλλουν έναν αυτοκινητόδρομο», βρίζει ο Peter.

Ο υπουργός μεταφορών του κρατιδίου της Έσσης Tarek Al-Wazir, που ανήκει στους Πράσινους, θα πρέπει επιτέλους να τερματίσει τις εκκενώσεις και τις αποψιλώσεις, υποστήριξε ο Stephan Kettner της ATTAC την Τετάρτη στην εφημερίδα junge Welt. Στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου σίγουρα δεν θα ήθελε να σπρώξει το κόμμα του στο γκρεμό. Δεν μπορεί να σηκώνει την ευθύνη του να εξαπολύει χιλιάδες αστυνομικούς εναντίον νέων ανθρώπων που κινητοποιούνται για την προστασία του κλίματος. Επιπλέον οι Πράσινοι πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα μέτρα εναντίον της πανδημίας, απαίτησε ο Kettner. Στο δάσος Dannenröder πολλοί αστυνομικοί ούτε φορούσαν μάσκες, ούτε τηρούσαν αποστάσεις. Το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκαν και άλλες κινητοποιήσεις, με παιχνίδια ρόλων αναπαραστάθηκαν οι βίαιες εκκενώσεις του δάσους, έξω από το τοπικό κοινοβούλιο του Wiesbaden (σμ της πρωτεύουσας του κρατιδίου της Έσσης). Αυτή η δράση των ATTAC και »Fridays for Future« είχε ωστόσο λάβει άδεια από τις αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: