Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Η εργασία ΤΩΡΑ!

του Δημήτρη Χατζηπαναγιώτου

1. ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Με το Ν. 3986/2011 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) ρυθμιζόταν ο χρόνος εργασίας μόνο για ειδικές ανάγκες της επιχείρησης και αποκλειστικά με Σ.Σ.Ε. Τώρα ο εργαζόμενος μένει απροστάτευτος απέναντι στον εργοδότη, διότι η διευθέτηση (ρύθμιση) θα γίνεται με ατομική σύμβαση μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη, ο οποίος είναι πανίσχυρος κατά τις διαπραγματεύσεις. Ο ίδιος ο εργαζόμενος θα υποβάλει το αίτημα για σύναψη ατομικής σύμβασης υπέρβασης του 8ωρου.

2.ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΟΧΤΑΩΡΟΥ ΜΕ ΘΕΣΠΙΣΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

Το πλήρες νόμιμο και κατοχυρωμένο ωράριο του εργαζόμενου είναι οχτώ (8) ώρες ημερησίως, σαράντα (40) ώρες εβδομαδιαίως και πενθήμερη εργασία, και δεν επιτρέπεται να καθορίζεται, με ατομική σύμβαση εργασίας ανώτερο ωράριο από αυτό.

Τώρα οι εργοδότες θα μπορούν, εύκολα και φτηνά να απασχολούν τους εργαζομένους πέραν του νομίμου ωραρίου, με ελάχιστο κόστος.

3. ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ

Αυξάνεται κατακόρυφα ο αριθμός των νόμιμων υπερωριών στις 150 ετησίως. Επομένως ο εργοδότης, εάν αυξηθεί ο κύκλος εργασιών του δεν θα προσλάβει άλλους εργαζόμενους αλλά οι εργασίες θα διεκπεραιωθούν με τους ίδιους ή και λιγότερους εργαζόμενους.

Η προσαύξηση για την υπερωριακή εργασία μειώνεται.

4. ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ «ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ», δηλαδή καμιά υποχρέωση του εργαζόμενου να απαντάει σε εταιρικά email εκτός χρόνου εργασίας.

5. ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Ήδη η κυβέρνηση ΝΔ έχει απελευθερώσει, μετά τις εκλογές του 2019 τις αποφάσεις με την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα εάν η απόλυση κριθεί από τα Δικαστήρια ως παράνομη ή καταχρηστική ο εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος να προσλάβει τον εργαζόμενο, αλλά μπορεί να του δώσει μερικούς μισθούς υπερημερίας (σαν αστική ποινή) και μόνο αν το επιτρέπει η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης!!

6. ΑΠΌΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ Σ.Σ.Ε.

7. ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ-ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: