Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Η διαχρονική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ Α.Ε.

Του Δημήτρη Χατζηπαναγιώτου

Το 2006 ο τότε διευθύνων σύμβουλος Κ. Θανάσουλας διορισμένος από την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, προπώλησε τα δικαιώματα του νικελίου στην τράπεζα GoldmanSachs αντί 20.000 δολαρίων, ενώ η τιμή της αγοράς ήταν στα 50.000 δολάρια! Η μεγάλη αυτή ζημία της εταιρείας (ύψους 500 εκατ. ευρώ περίπου) ουδέποτε διερευνήθηκε από τη Δικαιοσύνη. Ο διευθύνων σύμβουλος απομακρύνθηκε στις αρχές του 2008.

Νέος πρόεδρος του Δ.Σ. διορίσθηκε στις 22-2-2008 ο Θεόδωρος Σκρέκας, στέλεχος της ΝΔ, βουλευτής Τρικάλων έως τις εκλογές 2007, πατέρας του σημερινού υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κων/νου Σκρέκα με μηνιαίο μισθό 7.000 ευρώ!! Τρείς μήνες αργότερα ο μισθός αυτός αυξήθηκε στα 9.000 ευρώ και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία διορισμού του!!!

Στις 13-3-2008 ο νέος πρόεδρος (Θεοδ. Σκρέκας) προσέλαβε το συμπέθερό του Β. Καραγκούνη (ο οποίος ήταν απόστρατος ταξίαρχος της Χωροφυλακής) με το βαθμό του διευθυντή Ασφαλείας του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ Α.Ε. στη Λάρυμνα, με μηνιαίο μισθό 2.700 ευρώ, ενώ ήδη η εταιρεία κατέγραφε ζημίες ύψους 100 εκατομμυρίων ετησίως!

Στις 2-6-2008 ο ίδιος πρόεδρος προσέλαβε και τη νύφη του Ειρήνη Καραγκούνη σύζυγο του γιου του Κων/νου Σκρέκα (και σημερινού υπουργού), με το βαθμό της υποδιευθύντριας (παρακάμπτοντας όμως την ιεραρχία) και με μηνιαίο μισθό 4.219 ευρώ, δηλαδή υψηλότερο και από τους μισθούς των διπλωματούχων μηχανικών.

Την ίδια περίοδο (κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή) προσλήφθηκε και η κόρη του  υφυπουργού Αν. Λιάσκου, με σκοπό τη συγγραφή της ιστορίας της ΛΑΡΚΟ Α.Ε., την οποία όμως ουδέποτε έγραψε!

Την περίοδο 2012-2013 (κυβέρνηση Αντ. Σαμαρά) ο τότε αναπληρωτής Οικονομικών και βουλευτής Φθιώτιδας Χρ. Σταϊκούρας, ενδιαφέρθηκε (;) για την πρόσληψη 252 υπαλλήλων και την προαγωγή άλλων 132!! Σήμερα η κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη επιδιώκει την πώληση της εταιρείας η οποία είναι υπό εκκαθάριση.

Σύμφωνα με την έκθεση αποθεμάτων, οι μετρημένοι (ενδεικτικά) μεταλλευτικοί πόροι της «ΛΑΡΚΟ Α.Ε.» εκτιμώνται σε 108 εκατομμύρια τόνους με μέση περιεκτικότητα νικελίου 0,94%. Τα αποθέματα αυτά περιέχουν 1.000.000 τόνους νικελίου, με τρέχουσα τιμή τα 23.000 δολάρια ανά τόνο και αντιστοιχούν σε αξία 23 δις δολαρίων!! Η εταιρεία κατέχει το 6% της παραγωγής νικελίου στην Ελλάδα και το 3% στην Ευρώπη.

Εκτός αυτών, τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα της εταιρείας ανέρχονται σε 54.000.000 τόνους νικελίου, αξίας 13 δις δολαρίων. Αυτά τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα επαρκούν για να διασφαλιστεί η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ Α.Ε., η οποία είναι μια εμβληματική βαριά βιομηχανία εθνικού πλούτου, για τα επόμενα είκοσι χρόνια.

Τα βεβαιωμένα αποθέματα της χώρας σε νικέλιο, η τεχνογνωσία στην εξόρυξη και επεξεργασία του σιδερονικελίου, η εμπειρία του προσωπικού της, η ηγεμονική θέση της στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά, αποτελούν τα ισχυρά πλεονεκτήματα για τη βιώσιμη επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ Α.Ε. Τέλος υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας μηχανισμού διαχωρισμού του κοβαλτίου το οποίο πωλείται 80.000 δολάρια ανά τόνο και χρησιμοποιείται στις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

«Θα πολεμήσουμε!», δηλώνουν οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ. Κυβερνήσεις, διοικήσεις και Ευρωπαϊκή Ένωση ευθύνονται για τη διάλυση και το επιχειρούμενο ξεπούλημα της εταιρείας

«Γνωρίζαμε ότι ο εκκαθαριστής σχεδιάζει να μας απολύσει όλους αλλά δεν περιμέναμε να θέλουν να μας πετάξουν στην ανεργία και στο δρόμο από τα σπίτια μας με τέτοιον τρόπο, είναι αδίστακτοι», τονίζει στην εφημερίδα Πριν ο Τάκης Καραμέρης, εργαζόμενος επί 33 χρόνια στη ΛΑΡΚΟ, μέλος της διοίκησης του σωματείου και αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας. «Έχουμε κάνει σκληρό αγώνα όλο αυτό το διάστημα, κατάληψη στα γραφεία του εκκαθαριστή, πορείες σε υπουργεία, συγκεντρώσεις στη Λάρυμνα, και [...] μεγάλη διαδήλωση στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου (2022)», προσθέτει.

Περιγράφοντας το κλίμα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, ο Τ. Καραμέρης σημείωσε ότι «ο κόσμος είναι στεναχωρημένος αλλά θα πολεμήσουμε!». Ιδιαίτερα στις δύο περιοχές που υπάρχουν και οι οικισμοί της ΛΑΡΚΟ, στη Λάρυμνα και τον Αγ. Ιωάννη Βοιωτίας, συνολικά 450 οικογένειες καλούνται να εκκενώσουν τα σπίτια που μένουν επί χρόνια και τα οποία η εταιρεία διατείνεται ότι είναι «δικά της». Παρά το γεγονός ότι πολλοί εργάτες επί τόσα χρόνια στην εταιρεία, έχουν δώσει τον ιδρώτα τους ακόμα και το αίμα τους, εντέλει, αυτοί τα έχουν χτίσει και τους έχουν δώσει ζωή!

«Εγώ έχω τρία μεγάλα παιδιά, άλλοι συνάδελφοι έχουν μικρότερα που πάνε στο σχολείο, τι θα κάνουμε; Πού θα πάμε; Μας τάζουν κοινωφελή προγράμματα στο δήμο, με 600 ευρώ… Και φυσικά χωρίς να μας διασφαλίζουν ότι δε θα μας στείλουν στη Λαμία ή και πιο μακριά από τον τόπο μας. Πολλές οικογένειες έχουν έρθει από άλλες πόλεις, Τρίκαλα, Λάρισα κ.α., πού θα πάνε δεν τους ενδιαφέρει…», μας λέει.

Οι εργάτες έχουν κάνει τη ΛΑΡΚΟ επί τόσες δεκαετίες μια από τις πιο μεγάλες μεταλλευτικές εταιρείες στο χώρο. Οι κυβερνήσεις και οι διοικούντες της εταιρείας έχουν κάνει τα πάντα για να την οδηγήσουν σε παρακμή και λουκέτο ή ξεπούλημα, καθώς έτσι επιτάσσει ο «ανταγωνισμός» και τα μεγάλα συμφέροντα στην ΕΕ. Οι εργάτες έχουν μετρήσει ακόμα και νεκρούς, πάνω από 80, και εκατοντάδες τραυματίες. «Ξέρεις τι σημαίνει να δουλεύεις στους 1.300 βαθμούς Κελσίου; Όταν πάμε για δουλειά, δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει, έχουμε συμβιβαστεί με την ιδέα του θανάτου, αλλά δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με την απόλυση και το ξεσπίτωμά μας», τονίζει χαρακτηριστικά ο Τ. Καραμέρης.

Οι εργάτες στοχοποιούνται ότι «φταίνε» για τα χρέη της εταιρείας, λόγω των υψηλών μισθών τους. «Εργάτες με 33 χρόνια προϋπηρεσία, με 10 νυχτερινά κάθε μήνα, παίρνουν 1.600 ευρώ, και όλοι αυτοί δεν ξεπερνούν τα 150 άτομα. Οι άλλοι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν μετά το 2007 ή το 2014 και δουλεύουν στα καμίνια έχουν μισθό έως 1.100 ευρώ, ενώ στα άλλα τμήματα δεν παίρνουν παραπάνω από 800 ευρώ», μας ξεκαθαρίζει ο συνδικαλιστής. Και προσθέτει εμφατικά: «Σε λίγο θα μας πούνε ότι η ΛΑΡΚΟ φταίει που μπήκαμε στα μνημόνια… Πριν από δύο χρόνια μας έκαναν έως και 35% περικοπές».

Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα που επισημαίνει ο Τ. Καραμέρης τα οποία σηματοδότησαν την πορεία παρακμής της εταιρείας ήταν η προπώληση του νικελίου στην Goldman Sachs, η σκανδαλώδης τιμή πώλησης ρεύματος στην εταιρεία και η καταστροφική ειδική διαχείριση που ακολούθησε. Στην περίοδο 2006-2009, η εταιρεία κατέγραψε περίπου μισό δισ. ευρώ διαφυγόντα κέρδη από τις αποτυχημένες δήθεν «στοχευμένες» προπωλήσεις νικελίου, όταν ο τότε διευθύνων σύμβουλος προπώλησε τα δικαιώματα νικελίου στην Goldman Sachs με τιμή 17.000 δολάρια, ενώ η τιμή στην αγορά είχε πλησιάσει τα 53.000 δολάρια.

Η ΛΑΡΚΟ, με ευθύνη του διαχειριστή, πληρώνει σήμερα στη ΔΕΗ πέντε φορές πιο ακριβό ρεύμα από τις αντίστοιχες τιμές του 2018-2019! Δύο χρόνια μετά, ο διαχειριστής «κατάφερε» οφειλές δεκάδων εκατ. ευρώ σε ΔΕΗ και ασφαλιστικά ταμεία, απαξίωσε τα μεταλλεία της Εύβοιας (τα μεγαλύτερα της ΛΑΡΚΟ), με αποτέλεσμα την έλλειψη μεταλλεύματος για την τροφοδοσία της παραγωγής του εργοστασίου για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας, περιέκοψε την παραγωγή αφού σήμερα παράγονται μόλις 300 τόνοι ενώ υπάρχει δυνατότητα έως και για 1.500 τόνους, κάτι που θα σήμαινε πολλαπλάσια έσοδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: