Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

Ελληνορώσων: Μάχη για περισσότερο πράσινο στη γειτονιά

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τη Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων Ελληνορώσων ενάντια στην απόφαση του Δήμου Αθηναίων που πήρε, λίγες μόλις ημέρες πριν τις εκλογές, για την άρση απαλλοτρίωσης σε ιδιοκτησία κειμένη μεταξύ των οδών Γρ. Ξενοπούλου, Ερ. Εμπράρ και Δ. Καμπούρογλου, έκτασης 1.160 τ.μ. περίπου, η οποία έχει προ ετών (αρχικά το 1981 και εν συνεχεία το 2006 και το 2020) χαρακτηριστεί (και επαναχαρακτηριστεί) ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και όμορων περιοχών. 

Η πρώτη ανοιχτή συντονιστική συνέλευση, με τη συμμετοχή δεκάδων περιοίκων, έγινε την Τετάρτη 4/10, όπου μεταξύ άλλων καταγγέλθηκε η προεκλογική και «χωρίς προσχήματα στάση της απερχόμενης δημοτικής αρχής του Δήμου Αθηναίων που στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο (28/8) έφερε - ψηφίστηκε (μετά από μια παρωδία συζήτησης του θέματος διάρκειας ούτε τριών λεπτών!) από τους 28 παρόντες δημοτικούς συμβούλους το ζήτημα της άρσης απαλλοτρίωσης».

«...κάθε τ.μ. κοινόχρηστου χώρου είναι ζωτικό για την πόλη και τους κατοίκους της και όχι για τα επιχειρηματικά σχέδια της Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε. (ιδιοκτησία)», σημείωνε η ανακοίνωση.

Έτσι «απαξιώθηκε η προ 3 ετών απόφαση (210/13-04-2020) των 39 δημοτικών συμβούλων (επανυποβολή της απαλλοτρίωσης). Ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. με την από 17/05/2023 νεότερη αίτηση της προς τον Δήμο Αθηναίων εμμένει στη θέση της και ζητά “να τροποποιηθεί το ρυμοτομικό σχέδιο ώστε να καταστεί οικοδομήσιμο το ακίνητο”, είναι πλέον ολοφάνερο ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει με οποιαδήποτε πρόταση του Δήμου για εξαγορά της ιδιοκτησίας σύμφωνα με τις αντικειμενικές αξίες της περιοχής, αφού δεν το δέχτηκε προ τριετίας (μετά την απόφαση 210/13-04-2020) και την εγγραφή σε κωδικό του προϋπολογισμού του Δήμου ποσού μεγαλύτερου κατά 500.000 ευρώ περίπου, σε σχέση με του 2023.

Ταυτόχρονα απαξιώθηκε από τη δημοτική αρχή η τεκμηρίωση της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου για την επανεπιβολή της απαλλοτρίωσης, την οποία ορθά είχε αποδεχθεί το 2020 ότι “…θετική θα είναι η συμβολή του ως νησίδα πρασίνου στην αναχαίτιση των επιπτώσεων από τους υψηλούς συγκοινωνιακούς ατμοσφαιρικούς ρύπους της ήδη βεβαρημένης περιβαλλοντικά, παρακείμενης Λεωφόρου Μεσογείων… Τυχόν αποχαρακτηρισμός θα καταστήσει δυνατή την ανέγερση πολυώροφων κτιρίων ωφέλιμης επιφάνειας 3.023,15 τ.μ… Θα διακοπεί η διαμπερότητα του χώρου και κυρίως θα στερηθεί η τριγωνική χαρακτηρισμένη έκταση πρασίνου το μεγαλύτερο τμήμα της και… κρίνεται σκόπιμη η εξασφάλιση του εξεταζόμενου χώρου”. Όταν όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει (και λόγω της κλιματικής αλλαγής, των πυρκαγιών κ.λπ.), την τεράστια σημασία των χώρων πρασίνου και σε επίπεδο γειτονιάς (επικοινωνία, αναψυχή, πολιτιστική δημιουργία, καταφυγή σε περίπτωση φωτιάς, σεισμού κ.λπ.) είναι απαράδεκτο να χάνονται οι τελευταίοι χαρακτηρισμένοι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου» αναφέρει η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων Ελληνορώσων.

Στη συνέχεια η ανακοίνωση κάνει λόγο για συγκεκριμένες ευθύνες της δημοτικής αρχής, της Περιφέρειας αλλά και των κυβερνήσεων, οι οποίες δεν μερίμνησαν ώστε:

  • Να προωθήσουν νομοθετικές ρυθμίσεις επί το ευμενέστερον και όχι επί το δυσμενέστερον για το περιβάλλον και την πόλη.
  •  Να οριστικοποιηθεί η απαλλοτρίωση του ζωτικού για την περιοχή χώρου και να διατεθούν οι αναγκαίοι προς τούτο πόροι.
  •  Να ενταχθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ (νυν ΥΠΕΝ), στη μελέτη για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή (όπως προέβλεπε και η αρχική μελέτη του ΕΜΠ το 1999) ο ακριβώς απέναντι χώρος (19 περίπου στρεμ.) του Στρατοπέδου Μιχ. Πλέσσα με χρήση πρασίνου και αθλητικών εγκαταστάσεων, αντί να νοικιαστεί από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) στη ΔΕΗ για 50 χρόνια, όπου θα κατασκευαστεί μεγαθήριο των κεντρικών υπηρεσιών της, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη βεβαρημένη περιοχή.

Μετά τη δεύτερη ανοιχτή συντονιστική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11/10 αποφασίστηκε η συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής με στόχο την ενημέρωση των πολιτών, ενώ συμφωνήθηκε και η συγκρότηση ομάδας από νομικούς και μηχανικούς οι οποίοι θα ασχοληθούν με την υπόθεση και θα παραστούν στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας με αίτημα την ανάκληση της απόφασης. Η επόμενη συνέλευση της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων Ελληνορώσων έχει οριστεί για τη Δευτέρα 23/10.

Πηγή: εφημερίδα "Πριν" Σαββάτου 21- Κυριακής 22 Οκτωβρίου 2023, αριθμός φύλλου 1638, left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: