Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Συγκέντρωση-Διαμαρτυρία το Σάββατο 2/12/2023 στις 13:30 SOSτε το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας

Συγκέντρωση-Διαμαρτυρία το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 στις 13:30 για το έγκλημα που συντελείται αυτή την ώρα στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας. 

Το έγκλημα είναι κατά της φύσης και των ανθρώπων ολόκληρης της Αττικής.  Θα κόψουν 2000 δέντρα και θα καλύψουν με τσιμέντο και συρματοκιβώτια το μεγαλύτερο φυσικό ποτάμι της Αττικής, μετά από την τραγωδία της Θεσσαλίας, που έδειξε τα αδιέξοδα των μεγάλων τεχνικών έργων στα ποτάμια.

ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ ΤΩΡΑ! ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ...

Όλοι το Σάββατο 2/12 στις 1.30 το μεσημέρι στην Κεντρική Πλατεία Ραφήνας.

Η ανακοίνωση της Κίνησης για την προστασία και την ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος της Ραφήναςς, έχει ως εξής:

Στις 29/11/23 ξεκίνησε το έργο διευθέτησης και καθαρισμός του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και φορέα υλοποίησης την ΙΝΤΡΑΚΑΤ, που θα μετατρέψει το τελευταίο ελεύθερο ποτάμι της Αττικής σε αγωγό ομβρίων υδάτων από τσιμέντο και συρματοκιβώτια.
Το έργο διευθέτησης εφαρμόζει παρωχημένες «γκρίζες υποδομές» ενώ οι προδιαγραφές του για την αντιπλημμυρική προστασία είναι πολύ κατώτερες από αυτές που απαιτούνται εκ του νόμου, με συνέπεια να αυξάνεται ο πλημμυρικός κίνδυνος για την πόλη της Ραφήνας. Επιπλέον, καταστρέφεται το πλούσιο οικοσύστημα του ποταμού, που φιλοξενεί πολλά προστατευόμενα, ακόμη και
απειλούμενα είδη πουλιών και ψαριών, νεροχελώνες, νερόφιδα κλπ.

Την ίδια στιγμή, στα πλαίσια κατασκευής δικτύων αποχέτευσης στους Δήμους Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος, με φορέα κατασκευής την ΕΥΔΑΠ και φορέα υλοποίησης την ΑΚΤΩΡ, καταπατώνται ήδη δύο σημαντικοί για την Αττική υγροτόποι: Παράκτιο Έλος Μαρικών (EL30501400) και Εκβολή Ρέματος Ραφήνας (EL 30501900), ενώ η μελέτη προβλέπει ακόμα την καταπάτηση παράκτιου υγρότοπου Αρτέμιδος (EL 30502000).

Σας καλούμε σε συγκέντρωση και διαμαρτυρία το Σάββατο 2/12/2023 και ώρα 1:30μμ στην Κεντρική Πλατεία της Ραφήνας για να διαδηλώσουμε την αντίθεσή μας στην καταστροφή της περιοχής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: