Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Κόβουν τα δέντρα στον Κραυσιδώνα παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κοπή δέντρων υγιών δένδρων, εντός της κοίτης και των πρανών του χειμάρρου Κραυσίδωνα στον Βόλο.

Κάτοικοι, που τον περασμένο μήνα αλυσοδέθηκαν στα δέντρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καταγγέλλουν ως παράνομη την κοπή, η οποία ξεκίνησε χωρίς τις απαραίτητες μελέτες και εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων, μετά την άδεια του Δασάρχη Βόλου στις 25 Σεπτεμβρίου, που χορηγήθηκε μετά από αίτημα του αναπληρωτή διευθυντή της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας.

Όμως, το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων 20 περιοίκων υποστηρίζοντας ότι είναι αναρμόδιο να λάβει τέτοια απόφαση.

Οι κάτοικοι στην αίτησή τους υποστήριζαν πως η κοπή των δένδρων στην κοίτη και στα πρανή του χειμάρρου, προσβάλλει παράνομα του φυσικό περιβάλλον και κατ’ επέκταση την προσωπικότητά τους, επιτράπηκε δυνάμει εκτελεστικής διοικητικής πράξεως και επομένως με την έκδοση της (πράξεως) γεννήθηκε, κατά τα εκτιθέμενα στη νομική σκέψη που προηγήθηκε, όχι ιδιωτικής φύσεως, αλλά διοικητική διαφορά και δη ακυρωτική, υπαγόμενη κατά τις διατάξεις των άρθρων 94 παρ. 1, 95 παρ. 1α και 4 του Συντάγματος στη δικαιοδοσία του ΣτΕ.

Το σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι δεν είναι επιτρεπτό ως προς την διαφορά αυτή να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα από τα πολιτικά δικαστήρια και πρέπει έτσι η κρινόμενη αίτηση να απορριφθεί ως απαράδεκτη ελλείψει δικαιοδοσίας.

https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/412708_koboyn-dentra-ston-kraysidona-para-tis-antidraseis-katoikon

Δεν υπάρχουν σχόλια: