Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Να σώσουμε την Πλατεία Εξαρχείων από την εκδίκηση Μπακογιάννη

Mαζική απάντηση πήρε την Δευτέρα και την Τρίτη 6 και 7 /11 η απόπειρα του απερχόμενου δήμαρχου Αθήνας Μπακογιάννη και της κυβέρνησης Μητσοτάκη να βάλουν χαράματα γερανούς στην μαντρωμένη πλατεία Εξαρχείων με στόχο να βγάλουν από τη μέση δεκάδες δέντρα -σε μια από τις ελάχιστες εστίες πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας και παρά την αντίθεση των κατοίκων για Μετρό στην πλ. Εξαρχείων.

«Την Δευτέρα νωρίς το πρωί μόλις η απόπειρα του εργολάβου έγινε αντιληπτή, μέσα σε μικρό διάστημα κάτοικοι των Εξαρχείων και συμπαραστάτες συγκεντρωθήκαμε στην πλατεία μετά από κάλεσμα της Πρωτοβουλίας “Όχι Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων”. Ο κόσμος απαιτούσε να σταματήσει τώρα η κοπή -χωρίς καν να έχουν την απαραίτητη άδεια- δηλώνοντας την ξεκάθαρη αντίθεσή του στα σχέδια να γίνει σταθμός στην πλατεία. Δεχτήκαμε την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ με δακρυγόνα. Με την μαζική παρουσία του κόσμου οι εργασίες σταμάτησαν και αμέσως μετά κάτοικοι και δημοτικοί σύμβουλοι προχωρήσαμε σε μηνύσεις στο ΑΤ Εξαρχείων και στη συνέχεια πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στον εισαγγελέα» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη, ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας.

Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών προέβη σε σύσταση (χωρίς δεσμευτική ισχύ), ζητώντας την προσωρινή διακοπή του έργου του Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων, μέχρι να διευκρινιστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες γίνονται οι εργασίες κοπής δέντρων. Ακολούθησε μαζική διαδήλωση στα Εξάρχεια το απόγευμα με τη συμμετοχή εκατοντάδων κατοίκων -που δέχτηκε την επίθεση της αστυνομίας πνίγοντας τη γειτονιά με δακρυγόνα.

Όπως ανέφερε ανάμεσα σε άλλα το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας “Όχι Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων”: «Από το πρωί σήμερα δίνουμε τη μάχη για να μείνουν όρθια τα δέντρα της πλατείας Εξαρχείων.

Και θα την κερδίσουμε. Απέναντι στις δυνάμεις καταστολής, την εργολαβική εταιρεία, την Ελληνικό Μετρό που όπως φαίνεται είναι κράτος εν κράτει και διστάζει μόνο απέναντι σε εφοπλιστές, τον απερχόμενο Δήμαρχο που, ηττημένος, χωρίς καμία πολιτική νομιμοποίηση προχωρά το καταστροφικό του έργο, απέναντι στην κυβέρνηση που εκδικείται τη γειτονιά μας από την πρώτη μέρα που ανέλαβε».

Μαζική κινητοποίηση

Την επόμενη μέρα, Τρίτη πρωί, οι γερανοί επιχείρησαν ξανά να προχωρήσουν σε κοπές δένδρων μεταφέροντας ψευδώς ότι υπάρχει άρση της διαταγής του εισαγγελέα, με την αστυνομία να πραγματοποιεί προσαγωγές για να έρθουν ξανά αντιμέτωποι με μαζική κινητοποίηση του κόσμου.

Το μεσημέρι της Τρίτης, η Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα προχώρησε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, στο κηπάκι της Τσαμαδού. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να καταστρέψει την πλατεία Εξαρχείων για να εκδικηθεί την ιστορία της» τόνισε ο Κώστας Παπαδάκης, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος της Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα ανοίγοντας την συνέντευξη ενώ στη συνέχεια το λόγο πήραν ο Πέτρος Κωνσταντίνου, ο Παναγιώτης Κεφαλληνός, η Ιωάννα Κούρτοβικ και η Σίσσυ Βωβού, απαιτώντας να μπει τέλος στις πραξικοπηματικές ενέργειες καταστροφής της πλατείας Εξαρχείων και να συγκληθεί έκτακτα το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας.

Το μόνο που φανερώνει αυτή η εμμονή, είναι την πρόθεση του μεν Μπακογιάννη φεύγοντας από τον Δήμο της Αθήνας να ξεπληρώσει μέχρι το τέλος όλα τα συμβόλαιά του με τους εργολάβους για την πλήρη τουριστικοποίηση της Αθήνας. Της δε κυβέρνησης Μητσοτάκη (η μόνη άδεια που υπήρχε για να κόψουν τα δέντρα όπως αποδείχτηκε ήταν από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών) να κάνει «επίδειξη πυγμής» ότι θα «πατάξει» τα Εξάρχεια και ό, τι αυτά συμβολίζουν - κάτι που από την αρχή σηματοδότησε η επιλογή της να γίνει σταθμός σε ένα σημείο που δεν υπάρχει ανάγκη να γίνει.

Οι παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση στο πλευρό των κατοίκων ενάντια στην καταστολή, για να μην κοπούν τα δέντρα, να μη γίνει σταθμός Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων.

ergatiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: