Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Κρήτης (πλατεία Ελευθερίας, Ηράκλειο) ενάντια στα "πράσινα" σχέδια υποβάθμισης του τόπου

Με αφορμή τη συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης (πλατεία Ελευθερίας, Ηράκλειο), την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 στις 11 το πρωί, για να εκφράσει την άποψή της επί των περιβαλλοντικών  επιπτώσεων για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών στο οροπέδιο Αρμενοχαντράδων, η Επιτροπή Αγώνα Σητείας ενάντια στις Β.Α.Π.Ε. απευθύνει κάλεσμα προς όλους να συμμετέχουν για να δείξουν την έμπρακτη αντίδρασή τους στα "πράσινα" σχέδια υποβάθμισης του τόπου τους.

Γι' αυτό, δίνει ραντεβού στις 9 το πρωί στο Δημοτικό Στάδιο Σητείας, για να ξεκινήσουν όλοι μαζί. 

Σε περίπτωση προβλήματος μετακίνησης, επικοινωνήστε με μήνυμα στη σελίδα της Επιτροπής στο facebook.

Ακολουθεί κείμενο ενημέρωσης της πρώτης συνάντησης της Επιτροπής στις 7 Απριλίου 2024 στο δημοτικό σχολείο Χανδρά:


Στις 6 Μάρτη, το δημοτικό συμβούλιο της Σητείας συνεδρίασε και γνωμοδότησε θετικά σχετικά με την κατασκευή θηριώδους αιολικού πάρκου 55MW στις κοινότητες Χανδρά, Αρμένων, Απιδίων και Περβολακίων. Το βασικό επιχείρημα υπέρ του έργου ήταν ότι οι τοπικές κοινωνίες είναι θετικές, όπως διαβεβαίωσαν οι πρόεδροι των κοινοτήτων. Στην πραγματικότητα εμείς ως κάτοικοι, στην πλειοψηφία μας ποτέ δεν ερωτηθήκαμε για το έργο που σχεδιάζουν στον τόπο μας, παρά μόνο μετά την ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο. Όπως εκ των υστέρων μάθαμε το σχέδιο που ψηφίστηκε προβλέπει την εγκατάσταση 11 ανεμογεννητριών, περίπου 150 μ. ύψος δύο φορές μεγαλύτερες από τις υφιστάμενες, στις περιοχές Χαντριανή κεφάλα, Πλαγιές και Δρούπι. Στο μελλοντικό σχεδιασμό και άλλες εταιρίες έχουν την πρόθεση να εγκαταστήσουν στο Δήμο Σητείας άλλες 77 ανεμογεννήτριες.

Το βασικό επιχείρημα των εταιριών και του Δήμου είναι οι θέσεις εργασίας και τα αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή. Από τα 25 χρόνια εμπειρίας ανάλογων έργων οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν επωφεληθεί στο ελάχιστο. Οι θέσεις εργασίας δεν καλύπτονται από τους κατοίκους, ενώ οι λογαριασμοί του ρεύματος έχουν πάρει τη μορφή του χρηματιστηρίου και τα νοικοκυριά αδυνατούν να τους εξοφλήσουν.

Αντίθετα οι επιπτώσεις για την περιοχή μας είναι τεράστιες και μη αναστρέψιμες. Για τη μεταφορά των ανεμογεννητριών απαιτείται η διάνοιξη τεράστιων δρόμων περίπου 18 χλμ., ενώ για την τοποθέτηση της βάσης της καθεμίας απαιτείται το σκάψιμο και το μπάζωμα έκτασης ίσης με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Επιπλέον όταν ενεργοποιηθούν, δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και την απομάκρυνση των ‘κουφαριών’ τα οποία δεν ανακυκλώνονται.

Με την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών οι εκάστοτε περιοχές ερημοποιούνται, επηρεάζεται η πανίδα και η χλωρίδα και ο υδροφόρος ορίζοντας, το ΝΕΡΟ! Και προφανώς οι οποιεσδήποτε μορφές καλλιέργειας, η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία υποβαθμίζονται και εκτοπίζονται.

Ενώ η ευρύτερη περιοχή μας ανήκει στο Γεωπάρκο της UNESCO, η πράσινη ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να έρθουν με την ενασχόληση εναλλακτικών μορφών τουρισμού (αγροτουριστικά καταλύματα, σπήλαια, φαράγγια κ.τ.λ.).

Μας μιλάν για πράσινη ανάπτυξη και για το καλό του τόπου. Εννοούν εκμετάλλευση της γης και των κατοίκων της.

Θα αφήσουμε τα χωριά μας να γίνουν ένα πελώριο βιομηχανικό πάρκο ;


Δεν υπάρχουν σχόλια: