Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Από την παρέμβαση της "ΕΟΡΔΑΙΑ SOS" στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δυτικής Μακεδονίας

Ο Νίκος Βουνοτρυπίδης στην προχθεσινή παρέμβαση της ομάδας "ΕΟΡΔΑΙΑ SOS" στο Περιφερειακό Συμβούλιο, επισημαίνει ότι το κάλεσμα κατά κύριο λόγο ήταν για να σταματήσουν την καταστροφή του όρους Βερμίου, ανεξάρτητα από την νομιμότητα ή όχι των έργων που γίνονται για την εγκατάσταση Β.Α.Π.Ε. εκεί.

«Μάλλον παρερμηνεύτηκαν κάποια πράγματα, νομίζω ότι ήμασταν σαφέστατοι σε αυτά που είπαμε. Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις λοιπόν ξεκαθαρίζουμε μερικά πράγματα.

Πρώτα απ' όλα, ποτέ δεν είπαμε ότι οι εργασίες πάνω στο Βέρμιο γίνονται χωρίς άδεια, θεωρούμε ότι έχουν δοθεί οι άδειες για αυτό το έγκλημα.

Ήμουν σαφής, στην ευρύτερη περιοχή Χαμίτη από την πλευρά της Εορδαίας, η Ομάδα από το SOS Βέρμιο βρήκε μπουλντόζες να ισοπεδώνουν το βουνό. Ζήτησαν από τους εργαζόμενους την άδεια για την καταστροφή που προκαλούν και η απάντησή τους ήταν ότι δεν έχουν, έχουν απλώς εντολές από τα αφεντικά τους. Αυτό είπαμε.

Και πιο συγκεκριμένα, ένα από τα μέλη της Ομάδας, ρώτησε τον χειριστή της μπουλντόζας, αν τον έβλεπε αυτός (ο χειριστής) να βάζει φωτιά, δεν θα έκαμνε τίποτα;

"Φυσικά και θα σε σταματούσα", απάντησε ο χειριστής.

Δεν διαφέρει σε τίποτα δηλαδή η φωτιά στο δάσος από την ισοπέδωση του βουνού χωρίς άδεια.

Για το θέμα των αδειών βέβαια η άποψή μας είναι ότι έχουν εκδοθεί βάσει μελετών που έχουν εκπονηθεί κατά παραγγελία των ενδιαφερομένων εταιρειών , προκειμένου να αδειοδοτηθεί το έργο, εκφράζοντας την υποκειμενική άποψη του μελετητή που έχει προσληφθεί από τον επιχειρηματία.

Όλα αυτά μάλιστα παρά το γεγονός ότι κατά την διαβούλευση Μ.Π.Ε. (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) κατατέθηκαν οι απόψεις επιφανών επιστημόνων, οι οποίοι διαφωνούσαν, με την αδειοδότηση στη συγκεκριμένη ευρύτερη ζώνη.

Έχουμε μπροστά μας την καταστροφή, την κοιτάμε κατάματα , φυσικά πρέπει οι αρμόδιες Υπηρεσίες να εξετάσουν την νομιμότητα ή όχι των εργασιών, αλλά το βασικό είναι να σταματήσουμε το έγκλημα».

kozani.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια: