Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης είπε ΟΧΙ στην εγκατάσταση αιολικών στην Οροσειρά της Δίκτης!

Με την παρουσία αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης και κατοίκων που αντιδρούν στους ενεργειακούς σχεδιασμούς συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης 20/6 η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης.

Τα δυο πρώτα βασικά θέματα για τα οποία κλήθηκε η επιτροπή να εκφράσει άποψη επί των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ήταν:

«1. Γραμμή μεταφοράς Υψηλής Τάσης 150 KV Χανιά – Δαμάστα, συνολικού μήκους 101,3 km δια μέσου και εντός των ορίων των Δήμων Χανίων, Αποκορώνου, Ρεθύμνης, Αμαρίου, Μυλοποτάμου και Μαλεβιζίου με φορέα την εταιρεία ΑΔΜΗΕ ΑΕ, σύμφωνα με το αρ. πρωτ. 4393/28-12-2023 έγγραφο της Δ/νσης ΠΕ.ΧΩ.Σ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

2. «4 ΑΣΠΗΕ συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 168 MW στους Δήμους Ηρακλείου, Γόρτυνας, Αρχανών – Αστερουσίων, Μινώα Πεδιάδας, Οροπεδίου Λασιθίου και Βιάννου, ΠΕ Ηρακλείου και Λασιθίου, Περιφέρειας Κρήτης», σύμφωνα με το αρ. πρωτ. ΔΙΠΑ 15360/1011/12-2-2024 έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας – ΔΙΠΑ»

"Εμείς τη μαδάρα μας δεν την πουλάμε με αντισταθμιστικά!"

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί ο σχεδιασμός για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών  και πλωτών αιολικών πάρκων σε διάφορες περιοχές της Κρήτης, από τη μία άκρη του νησιού μέχρι την άλλη, ενώ το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης όπου το "παρών!" έδωσε, μεταξύ άλλων, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Αποκόρωνα.

Αναλυτικά προβλέπεται η εγκατάσταση «4 ΑΣΠΗΕ συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 168 MW και μέγιστης ισχύος 147,25 MW στους Δήμους Ηρακλείου, Γόρτυνας, Αρχανών – Αστερουσίων, Μίνωα Πεδιάδας, Οροπεδίου Λασιθίου και Βιάννου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και Λασιθίου» 

Σε δήλωσή του, για το έργο της Δαμάστας, ο Δήμαρχος Αποκόρωνα, Χ. Κουκιανάκης τόνισε:

"Βρισκόμαστε μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα! Βρίσκουμε την εξέλιξη του θέματος απαράδεκτη κι εντελώς αντιδημοκρατική. Μας είπαν «Τί θέλετε για να σας δώσουμε αντισταθμιστικά». Ε, λοιπόν, εμείς τη μαδάρα μας δεν την πουλάμε με αντισταθμιστικά!"

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος θα στείλει την απόφαση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης η οποία συγκεντρώνει όλες τις γνωμοδοτήσεις και εκδίδει την περιβαλλοντική αδειοδότηση που απαιτείται για να προχωρήσει το έργο. Ο κ. Κουκιανάκης μίλησε ευθέως για υποβάθμιση του περιβάλλοντος και για μπλοκάρισμα της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.

Όπως έχει ξεκαθαρίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Αποκόρωνα:

«Σκοπός της παρουσίας του είναι να μεταφέρει την ομόφωνα αρνητική γνωμοδότησή του επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του εν λόγω έργου, αλλά και την αντίθεση της κοινωνίας του Αποκόρωνα. Το Δ.Σ. Αποκορώνου δηλώνει, για ακόμα μια φορά, ότι δεν επιτρέπει να καταστραφεί η περιοχή του Αποκόρωνα στον βωμό ενός σχεδίου το οποίο παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις. Η συγκεκριμένη ΜΠΕ δεν πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, καθώς δεν εξετάζει εναλλακτικές προτάσεις, ως όφειλε, ούτε περιγράφει τις αλλαγές και τις επιπτώσεις που προκαλούνται από την κατασκευή και τη λειτουργία του έργου, δηλαδή δεν τηρεί τη βασική αρχή της εξέτασης άλλων λύσεων, όπως αυτή της υπογειοποίησης ή της όδευσης μέσω θαλάσσης, όπως έχουμε ήδη προτείνει από τη δική μας πλευρά, και της σύγκρισης επιπτώσεων. Λέμε ΟΧΙ στο υπέργειο καλώδιο υψηλής τάσης και στους πυλώνες. ΝΑΙ στην υπόγεια ή διά θαλάσσης όδευση του καλωδίου».

Πάντως, από την πλευρά του Δήμου Μαλεβιζίου, η στάση για το έργο είναι θετική και η γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου Μαλεβιζίου επί της ΜΠΕ, ήταν επίσης θετική.

Να σημειωθεί ότι κατά την πρώτη συνάντηση των συλλογικοτήτων του ν. Λασιθίου, προ ημερών, για το θέμα της ενέργειας, διατυπώθηκε η ανάγκη της συνεργασίας όλων αλλά και ευρύτερα με σκοπό, όπως τονίζεται, "την αποτροπή της επέλασης των φαραωνικών επενδύσεων με πρόφαση την πράσινη ανάπτυξη".

Αναφέρουν χαρακτηριστικά:

"Μέσα σε λίγα χρόνια από την παραγωγή ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών μας πήγαμε στην παραγωγή για την εξαγωγή της. Χωρίς ενημέρωση πώς και τι προγραμματίζεται για εμάς και για τον τόπο μας. Αποσπασματικά δημοσιεύματα, που απαιτούν πολύ ενέργεια και χρόνο να τα παρακολουθήσεις, μας μιλάνε πότε για ανεμογεννήτριες, πότε για μπαταρίες, πότε για καλώδια… Συνολικά, οι επιπτώσεις στην  Ελλάδα, την Κρήτη, τον  ν. Λασιθίου, πώς θα μετεξελιχθεί η ζωή μας αλλά και το τοπίο δεν μας λένε. Καταιγιζόμαστε από λέξεις που μπερδεύουν, όπως ενεργειακός χώρος, ΜΠΕ, χωροταξικά, ΑΕΠΟ κτλ χάνοντας την ουσία και τελικά τον τόπο μας. Σερνόμαστε πίσω από νομοθεσίες και ημερομηνίες τυπικών διαβουλεύσεων, συζήτησης στα διάφορα συμβούλια κ.α. Το μόνο ουσιαστικό είναι η ανταλλαγή γνώσεων και η συνεργασία ενάντια στη λαίλαπα των επενδύσεων για την παραγωγή και εξαγωγή ενέργειας πέρα και πάνω από τις ανάγκες μας.  Με αφορμή τη συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος της περιφέρειας Κρήτης για το έργο «4 ΑΣΠΗΕ συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 168 MW και μέγιστης ισχύος 147,25 MW στους Δήμους Ηρακλείου, Γόρτυνας, Αρχανών – Αστερουσίων, Μίνωα Πεδιάδας, Οροπεδίου Λασιθίου και Βιάννου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και Λασιθίου» όπου η βιομηχανική αυτή εγκατάσταση είναι μέσα σε αρχαιολογικές ζώνες, μνημεία και μέρος του εντός «Natura 2000» καλούμε τον κόσμο ως συμπαραστάτες να βρεθούμε στο κτήριο της περιφέρειας για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα"

Το ψήφισμα υπογράφουν:

Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας

Επιτροπή Αγώνα Σητείας κατά τον ΒΑΠΕ

Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στα Πλωτά Αιολικά (Ελούντα)

ΕΟΣ Λασιθίου (Οροπέδιο Λασιθίου)

Κοινωνικός Χώρος Πυρόβολος (Άγιος Νικόλαος)

Τα πορίσματα της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας

Σε ότι αφορά στο 2ο  έργο για τους 4 σταθμούς αιολικής ενέργειας, όπως ανακοινώθηκε η Επιτροπή εξέτασε και γνωμοδότησε αρνητικά επί της ΜΠΕ του έργου  4 ΑΣΠΗΕ συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 168 MW στους Δήμους Ηρακλείου, Γόρτυνας, Αρχανών – Αστερουσίων, Μινώα Πεδιάδας, Οροπεδίου Λασιθίου και Βιάννου, ΠΕ Ηρακλείου και Λασιθίου, με φορέα έργου την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ, υπενθυμίζοντας την πάγια πολιτική της Περιφέρειας Κρήτης «όχι ΑΠΕ σε περιοχές του δικτύου Natura 2000»

Σε ότι αφορά στην γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης Χανιά – Δαμάστα που έχει κριθεί αναγκαία στο πλαίσιο του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, σύμφωνα με πληροφορίες, η άποψη της επιτροπής Περιβάλλοντος ήταν ναι στο έργο αλλά υπό όρους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απαράβατος όρος που τέθηκε είναι η υπογειοποίηση του καλωδίου υψηλής τάσης στις περιοχές που υπάρχουν οικισμοί ή γενικά σε κατοικημένες περιοχές.

Επιπλέον η Επιτροπή ζητά από τον φορέα του έργου τεκμηριωμένη απάντηση για την αναγκαιότητα του έργου, να εξετάσει όλα τα εναλλακτικά  ενδεχόμενα αντί του υπέργειου δικτύου με πυλώνες και ειδικά να καταθέσει τεκμηριωμένη άποψη και κοστολογημένες μελέτες για την ολική υπογειοποίηση του δικτύου και στα  101 χιλιόμετρα καθώς και για την πρόταση πόντισης του καλωδίου.

Η επίσημη ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρει τα εξής:

«Κατά τη συνεδρίαση, η Επιτροπή εξέτασε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «Γραμμή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης 150kV Χανιά – Δαμάστα, συνολικού μήκους 101,3 km δια μέσου και εντός των ορίων των Δήμων Χανίων, Αποκορώνου, Ρεθύμνης, Αμαρίου, Μυλοποτάμου και Μαλεβιζίου, με φορέα την εταιρεία ΑΔΜΗΕ ΑE» και αποφάσισε κατά πλειοψηφία σύμφωνα με την πρόταση του Προέδρου.

Κατά την εισήγησή του, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι «το έργο πρέπει να γίνει, αλλά με διαφορετικό σχεδιασμό. Καλούμε τον φορέα του έργου, τον ΑΔΜΗΕ ΑΕ, να τεκμηριώσει τη σκοπιμότητα υλοποίησης της γραμμής μεταφοράς, να εξετάσει τη δυνατότητα υλοποίησης των εναλλακτικών λύσεων που έχουν προταθεί και να μας υποβάλει τεκμηρίωση με τεχνικούς όρους, για κάθε λύση υλοποίησης του έργου (εναέρια, υπόγεια, υποθαλάσσια). Βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας είναι η υπογειοποίηση της γραμμής πλησίον δομημένων περιοχών.»

Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων:

Νίκη!

Ελεύθερα τα Λασηθιώτικα Βουνά από ανεμογεννήτριες! Δικαιώθηκε ο αγώνας των τοπικών κοινωνιών!

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης είπε ΟΧΙ στην εγκατάσταση αιολικών στην Οροσειρά της Δίκτης! 

Αυτή η απόφαση αποτελεί μια μεγάλη και καθαρή νίκη των τοπικών κοινωνιών που αντιστάθηκαν στα σχέδια λεηλασίας που προωθεί το κράτος των επενδυτών της υποτιθέμενης πράσινης "ανάπτυξης"!

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Λασιθίου, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, οι πεζοπόροι, οι αναρριχητές, οι πρωτοβουλίες και οι συλλογικότητες για την προστασία του φυσικού πλούτου του τόπου μας, όλοι και όλες μαζί με τον αγώνα τους έπεισαν τα Δημοτικά Συμβούλια να απορρίψουν ομόφωνα τα καταστροφικά σχέδια των επιχειρηματιών της ενέργειας και ανάγκασαν την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης να βγάλει αρνητική γνωμοδότηση για την εγκατάσταση βιομηχανικού τύπου αιολικών "πάρκων" στην Οροσειρά της Δίκτης! 

Αυτή είναι η αλήθεια. Ο μόνος χαμένος αγώνας, είναι εκείνος που δεν δόθηκε!

Αυτοί που ονειρεύονται να μετατρέψουν το νησί μας σε ενεργειακή αποικία και μπαταρία της  Ευρώπης για τα κέρδη των επενδυτών και τις δικές τους μίζες, πήραν ένα ξεκάθαρο μήνυμα από την Κρήτη: στο πλιάτσικο που ετοιμάζουν, θα βρουν μπροστά τους μια συλλογική αλυσίδα αντίστασης που θα υπερασπιστεί τους τόπους μας και θα ακυρώσει τα σχέδια τους. Σήμερα στα Λασηθιώτικα, αύριο στα Σφακιά και οπουδήποτε αλλού επιχειρήσουν να επιβάλλουν τα συμφέροντα τους πάνω από τις επιθυμίες της τοπικής κοινωνίας. Θα ηττηθούν, παντού._

Για τα Βουνά, τις Θάλασσες μας, τους τόπους μας και τις ζωές μας, ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!

Κάτω τα ξερά σας από την Κρήτη!

Ό,τι καταστρέφει τη Φύση δεν είναι ανάπτυξη!

#save_crete #SaveTheMountains #SaveGreekSeas

#ΕλεύθεραΒουνάΧωρίςΑιολικά!

#ΗΚρήτηΛέειΟΧΙστιςΕξορύξεις!

flashnews.gr, cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: