Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

«Ατομική ευθύνη» και ρατσισμός η απάντηση της ΝΔ στις πυρκαγιές

Μεγάλες πυρκαγιές και τσακισμένη δασοπυρόσβεση και δασοπροστασία από τις περικοπές και την υποχρηματοδότηση, σημαίνουν θάνατο και τεράστια καταστροφή. Η εξίσωση που χαρακτηρίζει τους θερινούς μήνες τα τελευταία χρόνια έκανε με τραγικό τρόπο την εμφάνισή της και το 2024.

Στη Σέριφο την Κυριακή η φωτιά σταμάτησε στη θάλασσα. Κατέστρεψε το 1/4 του φυσικού περιβάλλοντος κατακαίγοντας όλο το νοτιοδυτικό κομμάτι του νησιού. Μόλις τρεις πυροσβέστες και ένα ελικόπτερο υπήρχαν για να τα βάλουν με ενός τέτοιου μεγέθους πυρκαγιά. Στην πορεία της ημέρας εστάλησαν στο νησί άλλοι επτά πυροσβέστες από τη Σύρο και αργά τη νύχτα μερικοί ακόμα από την Αθήνα.

Μεγάλες φωτιές ξέσπασαν την ίδια μέρα στην Κερατέα και τη Σταμάτα, ενώ την προηγούμενη κάηκε κομμάτι της Πάρνηθας. Στην Αγία Μαρίνα Ζακύνθου κάηκε δάσος της περιοχής για τρίτη φορά τα τελευταία 17 χρόνια, ενώ οι φλόγες έκαψαν εκτάσεις στο Δίστομο και το Βαθύ Αυλίδας. Τη Δευτέρα καίγονταν εκτάσεις στην Κω και στη Χίο.

Στη Σταμάτα ένας 45χρονος εντοπίστηκε νεκρός στην αυλή του σπιτιού του μετά από ανακοπή που προήλθε από την εισπνοή καπνού. Λίγες μέρες πριν έχασε τη ζωή ένας 55χρονος κτηνοτρόφος που είχε σπεύσει σε βοήθεια για την κατάσβεση πυρκαγιάς στο Αλεποχώρι Ηλείας. Πολλά είναι τα καμένα σπίτια και οι επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση συνεχίζει σε αυτό που ξέρει να κάνει καλά. Μπόλικη ατομική ευθύνη, λίγο ρατσιστικό υπονοούμενο και η μπάλα στην εξέδρα. Για τις πυρκαγιές φταίει ο κόσμος και η κλιματική αλλαγή. Όσον αφορά το πρώτο, ο ίδιος ο Κικίλιας δήλωσε την Κυριακή ότι «Για πάνω από τρία 24ωρα, προειδοποιούσαμε και κάναμε έκκληση για μεγάλη προσοχή λόγω των θυελλωδών ανέμων. Κι όμως μόνο σήμερα είχαμε…» απαριθμώντας τα πύρινα μέτωπα. Με λίγα λόγια, εμείς τα λέγαμε, εσείς είστε απρόσεκτοι. Σε άλλη ανάρτησή του περιορίζεται στο να ανακοινώσει «πολλαπλές εστίες στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου. Δυστυχώς, από τις 12/6 έχουμε 133 εκδηλώσεις πυρκαγιών στην ευρύτερη περιοχή» κλείνοντας το μάτι σε πολλούς συνΝεοδημοκράτες που ανταγωνίζονται στα σχόλια ποιος θα ρίξει το πιο αντιτσιγγανικό δηλητήριο.

Μόλις πριν ένα μήνα οι μόνιμοι και εποχικοί πυροσβέστες διαδήλωναν έξω από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας διεκδικώντας προσλήψεις, μονιμοποιήσεις και μέτρα δασοπροστασίας. «Διανύουμε την πιο καυτή αντιπυρική περίοδο των τελευταίων δεκαετιών. Μόνο το πρώτο πεντάμηνο του 2024 έχουμε αύξηση των πυρκαγιών στην Ελλάδα κατά 22% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι. Νιώθουμε σαν να είναι κατακαλόκαιρο. Την ίδια στιγμή αισθανόμαστε τεράστια απογοήτευση από την πολιτική ηγεσία διότι διαπιστώνουμε ότι κατά τα λεγόμενα του κ. Κικίλια αυτή θα είναι η τελευταία μας αντιπυρική περίοδος» δήλωνε τότε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Γιάννης Τσιάκαλος, εποχικός πυροσβέστης.

Όσον αφορά τα «φυσικά» αίτια που βοηθούν στην εξάπλωση των πυρκαγιών, προφανώς και υπάρχουν, αλλά η κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ όχι ως μοιραίο φυσικό φαινόμενο αλλά ως καταστροφή που έχει επιφέρει ο καπιταλισμός και οι κυβερνήσεις του όλα αυτά τα χρόνια. Μια καταστροφή που κάθε χρόνο μεγαλώνει.

«Η συνολική καμένη έκταση για το Ιούνιο του 2024 είναι πάνω από 3 φορές μεγαλύτερη από το μέσο όρο των τελευταίων 14 ετών» επισημαίνει στην ΕΡΤ ο Χαράλαμπος Κοντοές, διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ). Σύμφωνα με τον κ. Κοντοέ αυτός ο μήνας «καταγράφηκε ως μια έντονα ξηρή περίοδος για την Ελλάδα, με υψηλές θερμοκρασίες και ελάχιστη βροχόπτωση».

Σ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: