Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Το κίνημα αποτρέπει το ξεπούλημα των Αγράφων

Στάθης Ντούρος, περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας με την Αριστερή Παρέμβαση

Το καλοκαίρι που φεύγει ήταν ιδιαίτερα θερμό στην περιοχήγ της Καρδίτσας. Όχι λόγω των μεγάλων θερμοκρασιών της εποχής, αλλά εξαιτίας της κλιμάκωσης του μεγάλου αγώνα που δίνει ο λαός της Θεσσαλίας ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε μια εκτεταμένη περιοχή του ορεινού όγκου των Αγρτάφων.

Ο απερχόμενος δήμαρχος Καρδίτσας Φ. Αλεξάκος, με διαδικασίες φαστ τρακ, επιχείρησε να «ενοικιάσει» δασικές εκτάσεις από τις οποίες θα περάσει το δίκτυο μεταφοράς της ενέργειας που θα παράγεται στα αιολικά πάρκα των Αγράφων. Μια κίνηση που ουσιαστικά αποτελεί εκκίνηση της διαδικασίας εγκατάστασης των ανεμογεννητριών. Παρόλο που η εν λόγω δημοπρασία ορίστηκε για τις 5 Αυγούστου, ο λαός της Θεσσαλίας έδωσε μαχητικά το «παρών» συγκρουόμενος με τις δυνάμεις καταστολής οι οποίες περιφρουρούσαν τα επιχειρηματικά συμφέροντα.


Η μεγάλη επιτυχία ήρθε όμως στις 22 Αυγούστου, όταν η οικονομική επιτροπή του δήμου Καρδίτσας επιχείρησε να επικυρώσει το αποτέλεσμα της περιφρουρούμενης από την αστυνομία δημοπρασίας. Εκείνη την ημέρα η οικονομική επιτροπή δεν συνεδρίασε ποτέ, καθώς ο κόσμος του αγώνα μπλόκαρε τη διαδικασία, συγκρουόμενος εκνέου με τα ΜΑΤ.

Οι κινητοποιήσεις του Αυγούστου δεν ήταν ένα πυροτέχνημα της στιγμής. Αποτελεί προϊόν μιας διαδικασίας, συγκρότησης, οργάνωσης, και ενημέρωσης στην οποία ενεπλάκησαν μια σειρά αγωνιστικών συλλογικοτήτων, που με πολύμορφες δράσεις κατόρθωσαν να φτιάξουν έναν πρώτο αγωνιστικό πόλο.

Βρισκόμαστε όμως στην αρχή της διαδρομής. Η μάχη ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών με όρους βιομηχανίας είναι μια μάχη που, για να κερδηθεί, πρέπει να αμφισβητήσει τα ιερά και τα όσια του ίδιου του καπιταλισμού. Μια μάχη που, για να κερδηθεί, πρέπει να λησμονηθούν τακτικές του παρελθόντος οι οποίες έριχναν το βάρος στα νομικά και θεσμικά μέσα, στη δημιουργία όρων εξαίρεσης μιας περιοχής και μόνο, και στον αντίποδα να βγουν μπροστά πρωτότυπες μορφές λαϊκής οργάνωσης από τα κάτω, με φιλοδοξία πανελλαδικής δικτύωσης και συντονισμού, που θα υιοθετήσουν τόσο στις μορφές όσο και στο περιεχόμενο χαρακτήρα σύγκρουσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: